משפחת ג'ונבלאט
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות |
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הגהה, ניסוח לא ברור בפסקה השנייה.
| ||
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הגהה, ניסוח לא ברור בפסקה השנייה. |
משפחת ג'ונבלאט (לעיתים ג'ומבלאט; בערבית: جنبلاط או جمبلاط; תעתיק מדויק: ג'נבלאט או ג'מבלאט; במקור מכורדית: ג'אנבולאד, Janboulad) היא משפחה דרוזית רבת השפעה[1] שהתיישבה בהרי הלבנון בסביבות המאות ה-15 וה-16, כתוצאה מרדיפות השלטון העותמ'אני.
היסטוריה
לטענת וליד ג'ונבלאט, משפחתו מקורבת למשפחת ג'אנבולאד (Janboulad) הכורדית, שאחד מבניה היה ג'אנבולאד איבן קאסם אל-קירדי אל-קאיסרי, אשר נודע בכינוי איבן ערבו (1530–1580), מושל חלב. על פי המסורת, משפחת ג'ונבלאט היא מנהיגת הקייסים הערבים שלחמו נגד הימנים הדרוזים בקרב המר בעין דרעא ב-1711.
בלבנון הייתה משפחת ג'ונבלאט בראש מפלגה דרוזית במקביל למפלגתה של משפחת ארסלאן הדרוזית.[2]
בן המשפחה כמאל ג'ונבלאט היה דמות פוליטית, תרבותית ופילוסופית בולטת במזרח התיכון. הוא חוסל בשנת 1977, כנראה בידי סוכנים סורים, בהרי הלבנון. מספרים שעל קיר חדר השינה שלו היו תלויות תמונות של ישו ושל מהטמה גנדי. הוא היה דמות מרדנית ולמרות השתייכותו למשפחה אריסטוקרטית, העדיף חיים פשוטים ודחה את חיי העושר שמנהיגים פוליטיים אחרים אימצו לעצמם באותה תקופה. כמאל ג'ונבלאט היה משכיל מאוד ובייחוד התעניין בפילוסופיה של המזרח הרחוק. הוא כתב ספרים רבים, בנושאים מגוונים החל מפילוסופיה ורוחניות, מיקרוביולוגיה ועוד. עדויות מספרות כי הוא ערך מדיטציות לעיתים קרובות. אביו של כמאל, פואד ג'ונבלאט, נרצח גם כן, ב-6 באוגוסט 1921.
ארמון המשפחה קיים בכפר אל-מוח'תארה בשוף, מאז המאה ה-18.
בנו של כמאל, וליד ג'ונבלאט ירש את מקומו כמנהיג הדרוזים בלבנון. בשנת 2023 הוא העביר את התפקיד לבנו, תיימור ג'ונבלאט
ישנן דמויות חשובות רבות במשפחה, שמילאו תפקידים מרכזיים בהיסטוריה של לבנון. נזירה ג'ונבלאט, אמו של כמאל, מילאה תפקיד חשוב בהישרדות השושלת, בתקופה בה היה זה קשה לנשים למלא תפקיד פוליטי. לפני כן, השייח' בשיר ג'ונבלאט נרצח, בתקופה של עימותים עם באשיר השני. בנוסף, חאלד ג'ונבלאט, בן דוד רחוק של וליד ג'ונבלאט, החזיק בתפקיד שר האוצר והיה פוליטיקאי בולט בלבנון במשך שנים רבות עד למותו בשנת 1993.
מבני המשפחה:
- וליד ג'ונבלאט
- כמאל ג'ונבלאט
- פואד ג'ונבלאט
- חאלד ג'ונבלאט
- נזירה ג'ונבלאט- אשתו ומחליפתו בתפקיד של הקאימקאם פואד ג'ונבלאט בעלה.
- השיח' בשיר ג'ונבלאט
- עלי באשא ג'ונבלאט
- חטאר ג'ונבלאט
- סעיד ג'ונבלאט
הערות שוליים
- ^ אייל זיסר, פניה של סוריה: חברה, משטר ומדינה, הקיבוץ המאוחד, 2003, עמ' 129, מסת"ב 978-965-02-0203-3
- ^ ימי הדמים בלבנון, דבר, 29 בנובמבר 1936
משפחת ג'ונבלאט39730979Q2915792