משפחת אוירבך
אוירבך (מוכר גם כאויערבך, אוערבאך או אורבך) הוא שם משפחה יהודי אשכנזי שמקורו, ככל הנראה, מהעיר אווערבך (Auerbach), באווריה. משפחת אוירבך היא גם משפחת רבנים מפורסמת.
מקורות המשפחה
התיעוד הראשון הקיים של שם המשפחה אוירבך נמצא בארכיון הכללי של מדינת באדן, בקרלסרוהה, שם נמצא כתב חסות וזכות מגורים מתאריך 1/7/1499 עבור יהודי בשם משה מאווערבך (Mosse Juden von auwerbach) שניתן על ידי שליט פפאלץ העילית, שם כתוב:[1]
אנו... מצהירים... שהענקנו את חסותנו והגנתנו למשה, יהודי מאווערבך, לו וליורשיו ובני ביתו, בתוקף מכתב זה לגור בעשר השנים הבאות בעירנו אווערבך ולהתלך ולסחור בארצנו בוואריה... הוא יגור בעירנו זאת - אווערבך, ולא נטיל עליו יותר מסים מאשר על יתר נתינינו הנוצרים.
תיעוד מאוחר יותר של אותו אדם נמצא בארכיון העיר אמברג. מדובר בשני מסמכים המתעדים כי היהודי משה מאוורבעך שילם את מס היהודים השנתי וכן רישיון ליהודי משה הגר באווערבך למעבר חופשי עבור גביית חובותיו. על פי הניסוח שנכתב על מצבת ביתו גיטל שנפטרה בשנת 1522, "פה טמונה האישה... מרת גיטל בת ר' משה אורבעך ז"ל", נראה כי משה אימץ את שם העיר כשם משפחתו. על פי ד"ר דניאל י. כהן[2] משה אויערבך הוא ככל הנראה אבי סבתו של הרמ"א והראשון שנשא את שם המשפחה הזה.
בני המשפחה השונים נפוצו על פני מערב ומזרח אירופה. נתן רפאל אוירבך משער בספרו שומרי משמרת הקודש כי ככל הנראה לווריאציות השונות של השם המשפחה, אוירבעך, אוערבאך אוורבך ואורבך, יש שורש משותף, אולי אותו משה אוירבך המוזכר להלן.
ספר היחוס למשפחת אויערבך
אילן היוחסין של משפחת אוירבך מבוסס על כתב ידו הרב צבי הירש אויערבך מורמייזא. אילן זה הועתק ונמצא בשלושה עותקים: בכתב ידו של הרב צבי בנימין אויערבך ובכתב ידו של בנו הרב אביעזרי זעליג אויערבך - שניהם הוסיפו לו נתונים, וכתב היד השלישי הוא של נכדו, הרב יצחק אויערבך, כולם רבנים בקהילת הלברשטאדט.
אילן היוחסין מתחיל בר' דוד טעבלה אויערבך מווינא, בשנת של"ה ומסתיים בר' צבי בנימין אויערבך, שנת תרס"א, שנפטר בשנת תשל"ג בתל אביב.
אישים בשם אויירבך
ראו גם
לקריאה נוספת
- נתן רפאל אוירבך, שומרי משמרת הקודש: הרבנים למשפחת אויערבך באשכנז, הוצאת פלדהיים, תש"ע.