משה ויטנברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

משה ויטנברג (18251899 י"ח בניסן תרנ"ט) היה סוחר גדול, בנקאי, נדבן וחסיד חב"ד מוויטבסק, שלאחר עלייתו לארץ ישראל ב-1882 הקדיש את הונו לרכישת קרקעות ומבנים בירושלים. הבית שבו התגורר, ברובע המוסלמי, נקרא על שמו: בית ויטנברג.

ביוגרפיה

משה ויטנברג נולד בשנת תקפ"ה-1825 בוויטבסק שברוסיה, בן לראובן ויטנברג, חסיד חב"ד, סוחר נכבד ועשיר מוויטבסק[1]. קיבל חינוך יהודי מסורתי ב"חדר" ובישיבה, ובנוסף למד דקדוק עברי. נישא לחאשע לבית זלקינד[2]; שלוש שנים לפני פטירתו נישא לאלמנה. בשנת תרמ"ב (1882) עלה לארץ ישראל יחד עם בן אחיו, ברוך מרדכי ויטנברג והתיישב בירושלים. בעלייתו הביא עמו הון עצום של כחצי מיליון רובלים. בירושלים החזיק בבנק פרטי, ועמד בקשרי מסחר עם בנקים גדולים בפטרבורג בירת רוסיה. כמו כן עסק במסחר בניירות ערך ממשלתיים רוסיים, ושל חברות רוסיות שונות, בבורסה של פטרבורג.

היה חשוך ילדים, ולכן החליט להשקיע את הונו בהקמת בתים ושכונות בירושלים. השקיע את הונו בהקדשים ברובע המוסלמי, בעיר החדשה ובסביבות ירושלים. הקים את ישיבת "תפילה למשה". בשנת 1884 הקים את שכונת שערי משה. אחר-כך קנה שטחים גדולים שעליהם נבנתה שכונת הבוכרים.

בית ויטנברג

לוויטנברג הוצעה החצר שנודעה בכינויה "לוקאנדה" אשר שימשה בעברה כבית-מלון. השגריר האוסטרי תיאר את החצר: "החצר היפה ביותר בעיר העתיקה בירושלים".[דרוש מקור] בעיצומו של המשא ומתן בין ויטנברג לבעל השטח, קנתה הפטריארכיה הלטינית את המתחם. הוא לא נואש והצליח לרכוש את הבית מהפטריאך בתוספת של 1,000 נפוליאון זהב על מחירו המקורי של המקום.

במשא ומתן בין ויטנברג לפטריארך תיווך אליעזר בן יהודה, ששימש מתורגמן ביניהם.

נפטר בשנת בי"ח ניסן תרנ"ט (1899) ונקבר בחלקת כולל חב"ד בבית הקברות הר הזיתים[3].


לקריאה נוספת

  • שבתי זכריה, חצר ר' משה ויטנברג ברחוב הגיא בירושלים שבין החומות, מדרשת ראשית ירושלים שע"י ישיבת עטרת כהנים, תשמ"ח 1987.
  • שבתי זכריה, סוחרים ובעלי מלאכה יהודים בירושלים העתיקה בעבר : אישים, דמויות ואתרים, צור-אות, תשס"ב 2002.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראובן ויטנברג ואשתו עלו בערוב ימיהם לירושלים ונקברו בהר הזיתים.
  2. ^ חאשע ב"ק יעקב אשת ר' משה וויטענבערג נפטרה בי"ד אב תרנ"ד, נקברה באותה חלקה בה נקבר בעלה, מצבתה לא שרדה, ראו בהערה האחרונה.
  3. ^ החלקה הזו עברה הרס רב ומעט מאוד מצבות שרדו ממנה, מצבתו של משה ויטנברג לא שרדה. חלקה זו אינה מכונה ברשומות כיום בשם כולל חב"ד אלא בשם "סגור"
P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0