מריה פבלובנה, הנסיכה הגדולה של רוסיה (1890–1958)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מריה פבלובנה, הנסיכה הגדולה של רוסיה
Мария Павловна
לידה 18 באפריל 1890
סנט פטרבורג, האימפריה הרוסית האימפריה הרוסיתהאימפריה הרוסית
פטירה 13 בדצמבר 1958 (בגיל 68)
מאינאו, גרמניה המערבית גרמניה המערביתגרמניה המערבית
מדינה רוסיה, שוודיה
מקום קבורה מאינאו, גרמניה
בן זוג הנסיך וילהלם, דוכס סדרמנלנד
הנסיך סרגיי מיכאילוביץ' פוטיאטין
שושלת בית רומנוב
תואר דוכסית סודרמנלנד
אב פאבל אלכסנדרוביץ', הנסיך הגדול של רוסיה
אם אלכסנדרה, נסיכת יוון ודנמרק
צאצאים לנארט ברנדוט, רוזן ויסבורג
הנסיך רומן סרגייביץ' פוטיאטין
דוכסית סודרמנלנד

מריה פבלובנה, הנסיכה הגדולה של רוסיהרוסית: Мария Павловна, ‏18 באפריל 1890 - 13 בדצמבר 1958) הייתה בתו של פאבל אלכסנדרוביץ', הנסיך הגדול של רוסיה, בנו הצעיר של אלכסנדר השני, קיסר רוסיה, ורעייתו של הנסיך וילהלם, דוכס סדרמנלנד, בנו של גוסטב החמישי, מלך שוודיה.

ילדותה

הנסיכה מריה פבלובנה נולדה בסנט פטרבורג שבאימפריה הרוסית, בתם הבכורה של פאבל, בנו הצעיר של אלכסנדר השני, קיסר רוסיה, ורעייתו אלכסנדרה, נסיכת יוון ודנמרק, בתו של גאורגיוס הראשון, מלך היוונים. אמה של מריה מתה זמן קצר לאחר לידתו של אחיה הצעיר, דימיטרי, כשמריה הייתה בת פחות משנתיים. האב פאבל היה המום ממותה של רעייתו הצעירה ואחיו, סרגיי, היה צריך להחזיק אותו בזמן הלוויה. בזמן האבל סרגיי עזר לטפל בילדיו של פאבל ובשנים שלאחר מכן נהגו הילדים לבלות את חופשותיהם אצל סרגי ורעייתו אליזבת, שלא היו להם ילדים משלהם.

בשנת 1902 נישא אביה של מריה לאולגה קרנוביץ', אישה שאינה משתייכת לאצולה הרוסית. אחיינו של פאבל, הצאר ניקולאי השני, לא נתן את הסכמתו הנדרשת בחוק לנישואים אלו ולכן פאבל ורעייתו החדשה גורשו משטח האימפריה. מריה בת ה-12 ואחיה דימיטרי נותרו ברוסיה והושמו תחת חזקתם של דודיהם, סרגיי ואליזבת. ב-18 בפברואר 1905 נרצח הנסיך הגדול סרגיי בקרמלין על ידי מהפכן סוציאליסט בשם איוואן קליאייב. הילדים, ובמיוחד דימיטרי, היו מוכי הלם מההתנקשות בדודם, בו הם ראו כאביהם.

נישואים ראשונים

בשנת 1908 נישאה הנסיכה מריה לנסיך וילהלם, דוכס סדרמנלנד, בנו השני של גוסטב החמישי, מלך שוודיה. הצאר התיר לאביה של הכלה לחזור לרוסיה לרגל האירוע, שנערך בארמון צארסקויה סלו, ולהכיר את חתנו. הנישואים נראו מאושרים בהתחלה ולזוג נולד במהרה בן יחיד, לנארט. מריה רכשה בית בשוודיה, למדה את השפה השוודית (בנוסף לחמש שפות נוספות בהן דיברה) והייתה פופולרית בקרב העם השוודי ועם משפחת המלוכה. עם הזמן הנישואים התרופפו לאחר שמריה הבינה כי לבעלה, כקצין בצי השוודי, לא יהיה זמן להיות עימה וכי הוא היה קר כלפיה. בני הזוג התגרשו בשנת 1914 והבן לנארט נשאר בשוודיה תחת השגחתה של סבתו, ויקטוריה.

מריה חזרה לרוסיה והתגוררה סמוך לאחיה, אליו היא הייתה קשורה ביותר. במהלך מלחמת העולם הראשונה היא שימשה כאחות בפסקוב וביקרה לעיתים קרובות את דודתה אליזבת, שחיה במנזר מאז מות בעלה. בשנת 1916 נדהמה מריה כשאחיה דימיטרי נאשם כאחד מרוצחיו של גריגורי רספוטין. היא התחננה בפני הצאר שלא יעניש אותו אולם ניקולאי החליט לגרש אותו לחזית הפרסית. עונש זה למעשה הציל את חייו של דימיטרי שכן רבים מבני משפחתו, כולל אביו ואחיו למחצה, נרצחו על ידי הבולשביקים לאחר מהפכת אוקטובר.

נישואים שניים

מריה נישאה לבעלה השני, הנסיך סרגיי מיכאילוביץ' פוטיאטין, בשנת 1917. פאבל, אביה של מריה, לקח חלק בהטבלתו של בנה הנסיך רומן סרגייביץ' פוטיאטין ב-18 ביולי 1918, מבלי לדעת שבאותו יום רצחו הבולשביקים את בנו מנישואיו השניים, הנסיך ולדימיר פאלי. בסוף אותו חודש נעצר פאבל על ידי המהפכנים והוצא להורג בינואר 1919. מריה ובעלה השאירו את בנם התינוק עם הוריו של הנסיך סרגיי וברחו מהמדינה, קודם לרומניה ומאוחר יותר לפריז ולונדון, שם התאחדה עם אחיה דימיטרי. בשנת 1919 קיבלה מריה מכתב מהוריו של בעלה בו נכתב כי התינוק רומן נפטר כתוצאה ממחלה במעי.

מריה מימנה את שנותיה הראשונות בגלות על ידי מכירת תכשיטים שהבריחה מרוסיה. מאוחר יותר היא פתחה בפריז חנות לתפירה איכותית והפכה לדמות מצליחה בעולם האופנה הפריזאי. נישואיה לנסיך סרגיי הסתיימו בשנת 1923 והיא התגוררה במקומות שונים ברחבי אירופה עד שעברה לגור בארצות הברית בשנת 1930, ולאחר מכן בבואנוס איירס. לאחר מלחמת העולם השנייה שבה מריה לאירופה ובילתה את שנותיה האחרונות עם בנה ונכדיה באחוזתם במאינאו שבגרמניה.

הנסיכה מריה פבלובנה מתה ב-13 בדצמבר 1958 בגיל 68 ונקברה במאינאו לצד אחיה דימיטרי.

אילן יוחסין

ניקולאי הראשון, קיסר רוסיה
 
שרלוטה, נסיכת פרוסיה (אלכסנדרה פיודורובנה)
 
לודוויג השני, הדוכס הגדול של הסן
 
וילהלמינה, נסיכת באדן
 
כריסטיאן התשיעי, מלך דנמרק
 
לואיזה, נסיכת הסן-קאסל
 
קונסטנטין ניקולאייביץ', הנסיך הגדול של רוסיה
 
אלכסנדרה, נסיכת סקסוניה-אלטנבורג
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אלכסנדר השני, קיסר רוסיה
 
 
 
 
 
מריה, נסיכת הסן
 
 
 
 
 
גאורגיוס הראשון, מלך היוונים
 
 
 
 
 
אולגה קונסטנטינובנה, הנסיכה הגדולה של רוסיה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
פאבל אלכסנדרוביץ', הנסיך הגדול של רוסיה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אלכסנדרה, נסיכת יוון ודנמרק
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מריה פבלובנה, הנסיכה הגדולה של רוסיה


קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מריה פבלובנה, הנסיכה הגדולה של רוסיה (1890–1958)28145859