מריה מאדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מריה מאדי
לידה 14 במאי 1898
בודפשט, ממלכת הונגריה
פטירה 4 בדצמבר 1970 (בגיל 72)
יוסטון, טקסס, ארצות הברית
מדינה הונגריה
מקצוע רדיולוגית
מידע חסיד אומות העולם
פרסים והוקרה חסידת אומות העולם (21 בספטמבר 2015)

ד"ר מריה מאדיהונגרית: Mádi Kiss Mária;‏ 14 במאי 18984 בדצמבר 1970) הייתה רופאה הונגרייה-אמריקאית, חסידת אומות העולם.

ביוגרפיה

מאדי נולדה וגדלה בבודפשט, הונגריה. התחנכה בלידס, בריטניה והוסמכה כרופאה ב-1922. לאחר מכן, התמחתה ברדיולוגיה. ב-1920 נישאה לאורתופד בשם לאיוש פלשובוקי (Lajos Felsöbuki) ובאותה שנה נולדה להם בת משותפת אחת, הילדה. הזוג התגרש ב-1924.

במלחמת העולם השנייה

בפברואר 1944, חודש לפני הפלישה הגרמנית להונגריה, מאדי שובצה לעבוד במרפאת חוץ שהופעלה על ידי המוסד ההונגרי לביטוח לאומי (Országos Társadalombiztosító Intézet (הו')). אחד משני הרופאים של המחלקה גויס לצבא ההונגרי, והיא מונתה לשמש כמחליפתו הזמנית. חודשיים לאחר מכן, הרופאה היהודייה שעבדה איתה הודחה מתפקידה לצמיתות ומאדי נהפכה לרופאה היחידה במרפאה.

בסתיו 1944 החביאה בביתה שבבודפשט את חברתה היהודייה איירין לאקוש, ואת האחיין שלה אלפרד שהיה בן 7, והשניים שהו בדירתה עד לסוף מלחמת העולם השנייה. תחילה הוחבאו על ידי מאדי בחדר השירותים ובשלב מאוחר יותר מאחורי מסתור שבנתה מאחורי מראה גדולה. בסיום המלחמה התאחדו השניים עם אביו של אלפרד שגורש למחנה עבודה אך שרד את המלחמה. האם נספתה באושוויץ.

לאחר המלחמה

מאדי שרדה את המלחמה, היגרה לארצות הברית בשנת 1946 והתאחדה עם משפחתה. למרות הסמכתה היא נדרשה להיבחן בבחינות הרישוי האמריקניות מחדש ובחרה לעבוד כפסיכיאטרית. היא נפטרה ביוסטון, טקסס ב-1970, בגיל 72.

היומנים

בשנת 1939 נישאה הבת הילדה לגאולוג אמריקאי שעבד ברומניה. הזוג היגר לארצות הברית ב-1941 והתיישב בלואיזיאנה, כשמאדי תכננה להצטרף אליהם בשלב מאוחר יותר. כשארה״ב הצטרפה למלחמה, ניתק הקשר בין השתיים. מאדי החליטה לכתוב יומנים שמתארים את שגרת חייה בבודפשט בימי המלחמה כתכתובת חד-צדדית ביניהן.

עם הכיבוש הנאצי של הונגריה, המשיכה לתעד מאדי את שהתחרש בבודפשט באותם ימים – ההפצצות האוויריות, המחסור הכבד ומנגנוני התעמולה. מרגע שהתוודעה לרדיפה המתמשכת של היהודים החליטה שהיומנים יהפכו למסמך עדות וכתבה רבות על ההגבלות, האלימות והגירושים. לתיעוד היא הוסיפה תמונות, גזירי מידע וקטעי עיתונות שאספה. בשנים שלאחר המלחמה נוספו ליומנים גם הערות בכתב ידה.

מאדי לא חשפה את סיפור ההצלה והיומנים הוסתרו. בסוף שנות ה-80 נוצר קשר בין אלפרד לאקוש, הילד שהצילה מאדי, לבין המשפחה וכך הם התגלו.[1][2] ב-2013, 16 היומנים נתרמו למוזיאון ארצות הברית לזכר השואה, וכיום הם מוצגים בו בשלמותם. היומנים נחשבים למסמך נדיר ביחס לתיעודים כתובים אחרים מתקופת השואה, מפני שנכתבו על ידי אישה שאינה יהודייה ובאנגלית רהוטה.[2]

הכרה והנצחה

בשנת 2015, הכיר יד ושם במריה מאדי כחסידת אומות העולם על מעשה ההצלה של בני משפחת לאקוש. שמה נחקק בקיר הכבוד בגן חסידי אומות העולם.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Elliott, Karena, 70-Year-Old Diary Earns Woman Posthumous Righteous among Nations Award, The Times of Israel, ‏13 May 2016
  2. ^ 2.0 2.1 Michael E. Ruane, Defiant Hungarian doctor hid Jewish boy as Nazis scoured Budapest during Holocaust, The Washington Post, 2014
  3. ^ על פי תיק חסידי אומות עולם, יד ושם, מספר M.31.2/13059
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35389055מריה מאדי