מרוץ הסירות אוקספורד-קיימברידג'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרוץ הסירות אוקספורד-קיימברידג'
The Boat Race
סיום המרוץ ב-2002. סירת אוקספורד נראית מימין
סיום המרוץ ב-2002. סירת אוקספורד נראית מימין
ענף חתירה
תאריך ייסוד 1856
מדינות משתתפות הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
הכי הרבה זכיות

גברים: מועדון מרוץ הסירות של אוניברסיטת קיימברידג' (83)


נשים: מועדון מרוץ הסירות של אוניברסיטת קיימברידג' (43)

מרוץ הסירות אוקספורד-קיימברידג' (The Boat Race) הוא אירוע ספורט שנתי מסורתי, הנערך מאז 1856, שבו מתחרים ביניהם צוותי סירות חתירה לשמונה חותרים מאוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג' בבריטניה במרוץ לאורך 6.8 קילומטרים בנהר התמזה במערב לונדון. זהו אירוע פופולרי ביותר בבריטניה. הוא מושך מדי שנה מיליוני צופים.

תולדות המרוץ

המרוץ מתנהל בין שני צוותי סירות חתירה המשתייכים למועדוני החתירה של אוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג'. הוא נערך בדרך כלל בשבת האחרונה בחודש מרץ או בשבת הראשונה בחודש אפריל.

המרוץ נערך לראשונה בשנת 1829 ביזמת שני סטודנטים מקיימברידג'. בשנים שלאחר מכן הוא נערך באופן לא סדיר ובקטעים שונים של התמזה. ב-1839 הוסכם על נתיב התחרות המשמש כיום, ומאז 1856 נערך המרוץ מדי שנה (למעט במהלך שתי מלחמות העולם).

נשים רשאיות להיכלל בצוותי החתירה לגברים מאז 1981. גברים אינם נכללים בצוותי החתירה במרוץ לנשים (ראו להלן).

המרוץ הוא אירוע ידוע ופופולרי בלוח השנה הספורטיבי בבריטניה ומשודר בשידור חי בטלוויזיה. בשנת 2010 צפו במרוץ על גדות הנהר כרבע מיליון צופים, ומיליונים נוספים צפו בו דרך הטלוויזיה.

מאז 1976 ניתנות חסויות מסחריות למרוץ.

ההכנות למרוץ

מפת נתיב המרוץ
אבן הסימון של נקודת ראשית המרוץ על גדת התמזה בפאטני

אנשי צוות הסירות חייבים להיות סטודנטים פעילים של שתי האוניברסיטאות. חלקם הם תלמידים לתארים מתקדמים (כך, ב-2005 השתתפו במרוץ מטעם קיימברידג' ארבעה סטודנטים לתואר דוקטור). עם השנים התגבש כלל לפיו סטודנט אינו רשאי להשתתף במרוץ אלא ארבע פעמים במהלך לימודי התואר הראשון שלו וארבע פעמים במהלך לימודיו לתארים מתקדמים.

מספר אלופים אולימפיים בריטים בחתירה השתתפו בעברם במרוץ מטעם אחת האוניברסיטאות.

בשונה מתחרויות חתירה אחרות אין מגבלה על משקלם של החותרים בצוותי הסירות.

האימונים למרוץ הם אינטנסיביים ביותר, מתחילים ששה חודשים לפניו ומתנהלים במשך ששה ימים בשבוע. חברי הצוות הסופי מכל מועדון חתירה נבחרים מבין 20 מועמדים ראשוניים בתהליך ניפוי ארוך, שבמהלכו הם משתתפים בתחרויות חתירה שונות ואף יוצאים לאימונים מחוץ לבריטניה.

חברי הצוותים הנבחרים מתחרים במהלך החורף נגד צוותי חתירה ממועדוני שיט אחרים ונגד צוותי חתירה בינלאומיים, והם משתתפים במרוצי חתירה אחרים בבריטניה.

ארבע תחרויות בין צוותי חתירה אחרים של שתי האוניברסיטאות נערכות שבוע לפני המרוץ, במהלך אירוע מרוצי החתירה של הנלי. אלו הם מרוצים בין צוותי הנשים, צוותי העתודה לנשים והצוותים במשקל קל לגברים ולנשים. יום לפני המרוץ העיקרי נערך מרוץ בין צוותים המורכבים מחותרים ותיקים.

ביום המרוץ וממש לפניו מתחרים זה נגד זה צוותי חותרי העתודה של שתי האוניברסיטאות. מרוץ זה נערך ברציפות מאז 1965.

המסלול

המרוץ מתנהל לאורך קטע של נהר התמזה באורך של 6.779 קילומטרים במערב מטרופולין לונדון. ראשיתו היא ליד גשר פאטני והוא מתמשך מערבה (נגד כיוון הזרם בנהר) בנתיב דמוי האות S על פני מספר אתרים היסטוריים עד לנקודת הסיום בסמוך לגשר צ'יזוויק. נקודות הזינוק והסיום מסומנות על ידי אבני סימון מיוחדות על גדות הנהר.

במהלך מלחמת העולם השנייה נערך המרוץ ארבע פעמים באופן בלתי רשמי ובנתיבי שיט שונים מן הנתיב הקבוע.

המרוץ

צבעי הצוותים המתחרים הם כחול כהה לאוקספורד ותכלת לקיימברידג'.

נשיאי שני מועדוני החתירה נפגשים לפני הזינוק להטלת מטבע, המכריעה באיזה צד של הנהר תשוט כל סירה – פרט העשוי להקנות לה יתרון מבחינת תנאי מזג האוויר ותנאי השיט בנהר באותו יום.

הגאי הסירות מתחרים ביניהם על ההשתלבות בזרם המהיר ביותר בנהר, דבר המוביל לא פעם להתנגשויות בין הסירות ולמתן אזהרות מצד שופט התחרות.

התחרות נערכת לעיתים בתנאי מזג אוויר קשים ואף בתנאים שהיו מביאים לביטולן של תחרויות שיט אחרות.

בסיום המרוץ מועלות הסירות אל גדת הנהר, ושם מוענק גביע לצוות הזוכה. על פי המסורת משליך הצוות הזוכה את ההגאי שלו לתוך הנהר כדי לחגוג את הניצחון.

נתונים מספריים

  • מספרי זכיות (עד 2016): קיימברידג' – 82, אוקספורד – 79
  • מספרי זכיות של צוותי העתודה: קיימברידג' – 29, אוקספורד – 18.
  • הזכיות הרצופות המרובות ביותר: 13 לקיימברידג' (1924-1936)
  • זמן המרוץ המהיר ביותר: קיימברידג', 16 דקות ו-19 שניות, במהירות ממוצעת של 24.9 קילומטרים לשעה
  • גיל החותר המבוגר ביותר: 36 (אוקספורד, 2008)
  • גיל ההגאי המבוגר ביותר: 38 (קיימברידג', 1992)

בספרות

מרוץ אוקספורד-קיימברידג', כמו היריבות המסורתית אוקספורד-קיימברידג עצמה, מופיע בסרטים ובספרות בריטית. זהו מוטיב חוזר אצל פ. ג. וודהאוס, ומספר דמויות מתייחסות ל"ליל מרוץ הסירות" כלילה של חגיגה פרועה שמסבכת אותם בצרות עם השלטונות. בספר "טוב ויפה, ג'יבס" ברטי ווסטר חוזר ומספר בתרעומת שבליל מרוץ הסירות קנס אותו שופט בחמישה פאונד על שגנב קסדה משוטר, בעוד שלדעתו היה די בנזיפה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מרוץ הסירות אוקספורד-קיימברידג'23469249