מרדכי ברוורמן
מרדכי (מוטיה, מוט) ברוורמן (1892–1979) היה מלוחמי הגדוד העברי וקרב תל-חי, ממייסדי באר טוביה, סגן ראש מועצת אזור, ופעיל בתנועת השמאל בישראל.
ביוגרפיה
נולד בניקולייב שבאוקראינה בשנת 1892, הבן הצעיר מבין 6 אחים ואחיות. בילדותו ובשנותיו הראשונות בארץ כונה בשם מוטיה, ומאוחר יותר הוחלף כינויו לשם מוט על ידי הבריטים. משפחתו נחשבה למיוחסת בשל קרבתה לרבי מלובביץ'. בן דודו, הרב פינייה (פנחס) אלטהויז, היה ממקימי כפר חב"ד. בני דודים מוכרים נוספים של ברוורמן היו אברהם שלונסקי ועמנואל הרוסי.
בשנות העשרים לחייו ברח מרוסיה והיגר לארצות הברית דרך סין ויפן. בארצות הברית עסק בעבודות שונות, בהן תפירת מכנסי ג'ינס.
בהמשך החל לחזור לאירופה במטרה להצטרף לכוחות הקומוניסטים ולהילחם איתם נגד שלטון הצאר ברוסיה. בדרך נודע לו על הקמת כוח יהודי שנלחם תחת הפיקוד הבריטי במלחמת העולם הראשונה, והוא הצטרף אליו. ב-1918 הגיע עם הגדוד העברי לארץ ישראל דרך לונדון, בה הכיר את מי שהייתה לימים אשתו, ברטה גרין; גרין עלתה לארץ ישראל כשנתיים אחריו, והם נישאו בראש פינה בשנות העשרים.
בארץ ישראל נהג ברוורמן להסתובב בחברת חברי תנועת "השומר", למרות שלא היה חבר בתנועה. כך הצטרף בשנים 1920-1921 לשומרים שסייעו בהגנת תל-חי. הוא שהה במקום בעת המאורעות של קרב תל-חי, בו נהרג יוסף טרומפלדור.
לאחר מכן עבר לתל אביב והצטרף ל"חבר'ה טראסק", עימם עסק בשיפוצים ובעבודות שונות. ב-1930 ארגן 13 משפחות של חברים, רובם אנשי "השומר" יוצאי תל-חי, והם הקימו מחדש בי"א באדר (יום נפילת תל-חי) את באר טוביה, על שרידי המושבה שננטשה פעמיים לפני כן. הוא התגורר עם אשתו בבאר טוביה, וב-1931 נולד בנם היחיד, חנן. ב-1933 נפרדו בני הזוג, והוא נשאר בבאר טוביה. במהלך מגוריו שם יצר קשרים עם חברי הנהגת היישוב, אנשי מפא"י, אנשי המנדט הבריטי ומוכתרים של כפרי הערבים בסביבה.
ב-1952 עזב ברוורמן את באר טוביה יחד עם אשתו השנייה, שיפרה (שיפ) קראוזה ברוורמן[1], שחיה עמו ביישוב משנת 1943. הם רכשו חלקת אדמה באזור, מול מקווה ישראל, והקימו משק חקלאי שעסק בגידול אווזים, פרחים, מטעים ופרדסים. בתקופה זו היה מקורב לחלק מאנשי הנהגת המדינה (דוד בן-גוריון, משה שרת), ופעל במסגרת הנהגת מפ"ם עם יעקב חזן ומאיר יערי. שימש מספר שנים מוט כסגן ראש מועצת אזור.
בגיל 82 מכרו בני הזוג את המשק באזור ורכשו דירה ברחוב אלכסנדר ינאי בתל אביב. בתקופה זו ועוד כשהתגורר בבאר טוביה, היה מעורב בין אנשי תיאטרון ובוהמה בתל אביב, בהם חנה רובינא, אהרון מסקין, נתן אלתרמן, שמואל רודנסקי ואלכסנדר פן.
נפטר בגיל 87 בבית החולים בילינסון בפתח תקווה. תרם את גופתו למדע.
קישורים חיצוניים
- מת מ. ברוורמן ממגיני תל חי, דבר, 23 בינואר 1979
- ברוורמן מתראיין בתוכניתו של דן אלמגור 'שרתי לך ארצי' מס' 10 משנת 1975, בו האורחת המרכזית הייתה גולדה מאיר.
הערות שוליים
24723177מרדכי ברוורמן