מצו"ב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מצו"ב
פרטים
שיוך צבא ההגנה לישראל
נתוני היחידה
ייעוד הצפנה ואבטחת מידע
פיקוד
יחידת אם חטיבת ההגנה בסב"ר, אגף התקשוב
דרגת המפקד אלוף-משנהאלוף-משנה

מרכז צופן, סייבר וביטחון, המוכר בראשי התיבות מצו"ב הוא יחידה בחטיבת ההגנה בסב"ר של אגף התקשוב בצה"ל. היחידה מוגדרת כיחידה הלאומית להצפנה ואבטחת מידע, והיא מספקת שירותים לכל מערכת הביטחון הישראלית.

פעילות

עיקר פעילות היחידה הוא בתכנון ומימוש יכולות הצפנת מידע ואמצעי הגנה המוטמעות בקרב המערך הלוחם של צה"ל. בנוסף ביחידה פועלים צוותי התקפה – המנסים לפרוץ לרשתות הצבא וצוותי ניטור[1].

בשל אופייה הייחודי של היחידה מעט ידוע על התוצרים של פעילותה. למרות זאת ידוע כי מערכות ההצפנה שלה משולבות במערכת צבא יבשה דיגיטלי[2] ומערכת כיפת ברזל[3].

מאז 2015, במסגרת תוכנית "גדעון" וזיהוי איומי הסייבר העתידיים מול מדינת ישראל, הרחיבה היחידה את פעילותה גם לתחומי ההגנה בסייבר, ועברה להיות כפופה לחטיבת הספקטרום וההגנה בסייבר. ב-2021 זכתה היחידה בפרס ביטחון ישראל על פרויקט "כיפת ברזל הקיברנטית" בשיתוף גופי ביטחון נוספים[4].

כוח האדם וההכשרה

היחידה קולטת לשורותיה מגוון רחב של חיילים למגוון תפקידים בעיקר בעלי אופי תכנותי בשפות שונות, ומונה כיום כמה מאות.

דרכי ההגעה ליחידה כוללים את מסלול גאמ"א סייבר באמ"ן, מסלול האיתור של היחידה בחיל התקשוב, תלפיות, פסגות, ארזים[5]. בנוסף, משרתים ביחידה מצטייני קורס התכנות וקורס "מגן בסייבר" של בסמ"ח. החל משנת 2015, נשלחים ליחידה גם בוגרי קורסים שונים של חיל מודיעין.

לאחר הקליטה ביחידה, עוברים החיילים תהליך הכשרה מקצועי ארוך שמטרתו להעניק להם ניסיון וידע רב בתכנות ובתחומי התקשורת, מערכות הפעלה, אבטחת מידע וקריפטוגרפיה.

בוגריה ממשיכים לרוב בשירות קבע או יוצאים לתעשיית ההיי-טק ולחברות סטארט-אפ[6][7][8].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מצו"ב בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33893896מצו"ב