מפריד ביצה
מפריד ביצה הוא כלי שנועד להפריד בין החלבון לבין החלמון של הביצה.
שימושים
מפריד ביצה שימושי לצורך הכנת תבשילים ודברי מאפה הדורשים שימוש בחלמון לבדו, בחלבון לבדו או שימוש בהם בשלבי הכנה שונים. מתכונים בהם הפרדת החלמונים והחלבונים חשובה במיוחד, הם מתכונים המשתמשים בחלבון מוקצף, דוגמת מקצפת. חלמון הביצה משמש במתכונים רבים, דוגמת מיונז.
מאחר שחיי המדף של חלבון הביצה ארוך משמעותית מחיי המדף של החלמון, יכולה ההפרדה לסייע בניהול מלאי הביצים במטבח.
עקרון פעולה
הסוגים השונים של מפריד ביצה מבוססים על כלי עם חלק תחתון הכולל פתחים או חריצים המיועדים למעבר החלבון ללא שהחלמון עובר דרכם. דגמים שונים כוללים חורים בגדלים שונים ובצורות שונות. יש דגמים הכוללים תחתית מחוררת[1], בעוד דגמים המקובלים יותר כיום מורכבים מרצועות המהוות תחתית התופסת את החלמון. לאחר שתוכן הביצה נשפך מתוך קליפתה אל המפריד, נאסף שק החלמון אל מרכז המפריד ומתקבע בתוכו בעוד שנוזל החלבון מחליק ונשפך דרך החללים או הנקבים של המפריד. חלק מדגמי המפרידים מתמודדים עם הבעיה של הדבקות חלק מהחלבון לחלמון בגלל הצמיגיות שלו, ללא שבירת החלמון, למשל על ידי הפעלת תנועה סיבובית[2].
צורת המפריד הרווחת כיום היא דמוית מצקת קטנה שסביבה חריצים או פתחים. בדגמים מסוימים ישנו תא מיוחד המיועד לאיסוף נוזל החלבון. התא מהווה יתרון במניעת ערבוב החלבון עם החלמון, במידה ומעטפת החלמון תתפרק.
הוצעו גם דגמים של מפרידים המבצעים פעולות נוספות כמו קילוף ביצים[3]
קישורים חיצוניים
- מהו מפריד ביצה?, באתר wiseGEEK (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ פטנט ארצות הברית 657,125, 4 בספטמבר 1900
- ^ פטנט ארצות הברית 648,598, 1 במאי 1900
- ^ פטנט ארצות הברית 688,315, 10 בדצמבר 1901