מפעל משנה תורה
מפעל משנה תורה הוא מיזם ישראלי שהחל בשנת 2004 במטרה לקדם את לימוד דברי הרמב"ם, בפרט ספרו משנה תורה, באמצעות הוצאת מהדורה מדויקת ומבוארת של ספר זה, ברוחו של הרמב"ם ועל פי כתביו.
ב-2009 זכה יוחאי מקבילי בפרס אגרסט לתרבות יהודית, על ייסוד מפעל משנה תורה[1].
על המכון
את המפעל הקים יוחאי מקבילי, מתלמידיו של הרב יוסף קאפח. המפעל הוא גוף עצמאי שעיקרו הוא עבודת מתנדבים. בשיתוף עם המפעל עובדים ארגונים ויחידים רבים ומגוונים: ישיבות[2], מכונים[3], חוקרים ומומחים רבים מן האקדמיה[4]. רוב העוסקים בו עושים זאת בהתנדבות.
משנה תורה בכרך אחד
הפרויקט המרכזי שהתחיל את המפעל, היה הוצאה לאור של ספר משנה תורה בכרך אחד (בפורמט גדול), על פי מהדורתו של הרב יוסף קאפח, בפיסוק חלקי, ובצירוף שינויי נוסחאות ממהדורות אחרות ומפתחות רבים. בניגוד למקובל, הודפס הספר ללא השגותיו של הראב"ד, וללא נושאי כלים או פרשנים כלשהם. וזאת משום ש:"תוספת מפרשים מעקרת את מאפייני המהדורה: בכרך אחד ללוות כל תלמיד, רב וחוקר. דבריו של הראב"ד עם השגותיו, דורשים גם מענה על השגותיו, החורגים מהמסגרת והמטרה שנדרשנו לה במהדורה זו. מטרת עיסוקם של המפרשים המסורתיים היא חשיפת מקורותיו של הרמב"ם ודרכי פסיקתו, ולא פרשנות עממית."
המהדורה המבוארת
המפעל הוציא לאור גם מהדורה מבוארת של משנה תורה[5], שהביאור בה בנוי על יסוד פירושיו של הרמב"ם במשנה, תשובותיו, ועוד. כמו כן מובאים נושאי כליו של הרמב"ם כדוגמת המגיד משנה והכסף משנה ודבריהם של פרשנים נוספים כדוגמת רבי תנחום הירושלמי בספרו "המדריך המספיק", וכן פרשנים בני דורנו כגון הרב יוסף קאפח והרב נחום אליעזר רבינוביץ'. מפעל הביאור פועל בשיתוף פעולה עם גורמים רבים והמבארים פועלים מישיבות ומוסדות רבים ומגוונים, כגון מכון משפטי ארץ, מכון המקדש, מכון התורה והארץ ומכון משה.
המפעל יצר גם אפליקציה בשם רמב"ם פלוס[6] המאפשרת הורדה בתשלום לסמארטפון של המהדורה המבוארת. האפליקציה תומכת בהצגת נוסח הרמב"ם עם או בלי ניקוד, ובגדלים שונים שניתנים להגדרה. הקלקה על הלכה שיש לה ביאור גורמת להופעת הביאור בתחתית המסך. כפתורים ייעודיים באפליקציה מפנים את הלומד היישר אל הפרקים הנלמדים כל יום במסגרת תוכנית לימוד הרמב"ם היומי.
מיזם מורה הנבוכים מתורגם ומבואר
ביולי 2016 החל המפעל בהוצאת סדרת ספרים בשם "הזמנה למורה הנבוכים", שבהם מתורגם הספר לעברית מודרנית [7]. לצד התרגום מופיע ביאור עם מובאות רלוונטיות מדברי הרמב"ם במקומות אחרים, בבחינת "תאם פרקיו זה עם זה" (שיטת 'רמב"ם על פי הרמב"ם').[8]. המיזם מלווה בשיעורי אינטרנט[9].
לימוד הרמב"ם היומי
המפעל מארגן לימוד יומי של מהדורת המפעל המבוארת בקרב הציבור הדתי, והנהלת החינוך הממלכתי דתי אימצה בשנים 2013–2015 את ספרי המפעל לתוכנית שבה נלמד מדי יום הרמב"ם היומי.[10]
ב-2014 קיבל ארגון הרמב"ם היומי המבוסס על לימוד ספרי המפעל את פרס ירושלים במסגרת כנס ירושלים האחד עשר, על הפצת תורה.
ספרים שיצאו במסגרת המפעל
עד כה יצאו במסגרת מפעל משנה תורה:
- משנה תורה בכרך אחד
- הלכות דעות, בצירוף ביאור
- מהדורה מבוארת
- "ארצות החיים" - הלכות אבלות
- "לקראת מקדש" - הלכות בית הבחירה והלכות קרבן פסח
- "פרקי צדקה ופדיון שבויים" - ארבעה פרקים מתוך הלכות מתנות עניים
- "שירה חדשה" - הגדה של פסח - הגדה שהוציא המכון בשנת תשע"ה (2015), הכוללת ביאורים ואיורים רבים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר מפעל משנה תורה
- משנה תורה במהדורת מפעל משנה תורה בגרסה אינטרנטית
- יואל יעקובי, מה חשב הרמב"ם על אמנת ז'נבה?, באתר בשבע - ערוץ 7, 2 ביוני 2011
- ריאיון עם יוחאי מקבילי, מייסד מפעל משנה תורה, אתר חב"ד און-ליין
הערות שוליים
- ^ תעודת הפרס
- ^ כדוגמת ישיבת תורת החיים, ישיבת מעלה אדומים, ישיבת אור וישועה וישיבת הר ברכה
- ^ כגון מכון המקדש, מכון התורה והארץ, מכון משפטי ארץ, מכון משה
- ^ כדוגמת ד"ר יחיאל קארה מהאקדמיה ללשון העברית, פרופ' זהר עמר מאוניברסיטת בר-אילן, הרב ד"ר דרור פיקסלר מישיבת ברכת משה ועוד
- ^ בהתאם לדבריו של הרמב"ם "שידעם הכל, קטן וגדול, איש ואשה, בעל לב רחב ובעל לב קצר" (ספר המדע, הלכות יסודי התורה ד,יג)
- ^ רמב"ם פלוס
- ^ להשוואת התרגום עם תרגומי שוורץ, קאפח ואבן תיבון: http://www.mishnetorah.co.il/wp-content/uploads/documents/hashvaat_targum.pdf
- ^ לדוגמאות ולפרטים נוספים על המהדורה: http://www.mishnetorah.co.il/%d7%97%d7%93%d7%a9-%d7%94%d7%96%d7%9e%d7%a0%d7%94-%d7%9c%d7%9e%d7%95%d7%a8%d7%94-%d7%94%d7%a0%d7%91%d7%95%d7%9b%d7%99%d7%9d/
- ^ http://www.mishnetorah.co.il/4823-2/
- ^ עמוד הרמב"ם היומי באתר המפעל משנה תורה: http://www.mishnetorah.co.il/the-daily-rambam/
22597004מפעל משנה תורה