מפלגת מדף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מפלגת מדף הוא כינוי בפוליטיקה הישראלית למפלגה רשומה כחוק אשר אינה פעילה באופן מעשי. עצם היות המפלגה רשומה וזמינה "על המדף" מאפשר שימוש מיידי בשמה לצרכים פוליטיים וכספיים שונים.

רקע

עד חקיקת חוק המפלגות בשנת 1992 היו המפלגות בישראל עמותות או אגודות עות'מאניות וניתן היה להגיש רשימה מועמדים לבחירות לכנסת אף ללא רישום מסודר כתאגיד (אפשרות זו קיימת גם כיום בבחירות לרשויות המקומיות בישראל). בעקבות חקיקת החוק הותרה ההתמודדות בבחירות רק למפלגות רשומות (מספר מפלגות יכולות להגיש רשימה משותפת וניתן להגיש רשימה משותפת למפלגה וקבוצת אנשים נוספת). עצם הדרישה לרישום מיוחד כמפלגה לצורך התמודדות בבחירות לפרלמנט היא דרישה מיוחדת לחקיקה בישראל.

הליך רישום מפלגה אצל רשם המפלגות דורש גיוס מאה מייסדים, ניסוח מטרות המפלגה ותקנון, תשלום אגרה ותנאים נוספים. התהליך אורך זמן שכן ניתן זמן לפרסום הבקשה ברשומות ובעיתונות וזמן להגשת התנגדויות על רישום המפלגה, דיון בהתנגדויות על ידי הרשם ומתן אפשרות לערעור על החלטתו בבית המשפט העליון.

"מפלגת מדף" יכולה להיות מפלגה שנרשמה מראש ללא כוונה מיידית להתמודד באמצעותה בבחירות הקרובות, אלא כדי לתת אפשרות למייסדיה לעשות שימוש באפשרות זו בעתיד. אפשרות אחרת להיווצרות מפלגת מדף היא מפלגה שהתמודדה בבחירות, אך לא עברה את אחוז החסימה ומייסדיה בחרו לא לפרקהּ בתקווה שיוכלו להתמודד באמצעותה בעתיד. לא כל מפלגה שאיננה מתמודדת לכנסת בפועל היא מפלגת מדף. לדוגמה, מפלגת כח לגמלאים, שכשלה בניסיונה להיבחר בבחירות לכנסת ה-15 (1999), פעילה במישור המקומי והיא מיוצגת עד היום במועצת עיריית תל אביב-יפו.

סיבות לשימוש במפלגת מדף

  • החלטה על התמודדות בסמיכות לבחירות - לעיתים מחליטה קבוצת אנשים להתמודד זמן קצר בלבד לפני הבחירות ואין אפשרות מעשית לרשום מפלגה בזמן כה קצר. מציאות כזו נפוצה בעיקר במקרים בהם הכנסת מחליטה להתפזר מוקדם מן הקבוע בחוק יסוד: הכנסת או במקרים בהם חל פיצול פנימי במפלגה זמן קצר לפני הבחירות.
  • קבלת כספי מימון מפלגות - חוק מימון מפלגות מסדיר את הפעילות הכלכלית של המפלגות וקובע, בין השאר, כי המדינה מקצה מימון למפלגות הפעילות בכנסת, גם שלא בתקופת בחירות. בדרך כלל סיעה בכנסת מייצגת מפלגה, אך לעיתים סיעות מתפצלות והסיעה הפורשת, שאינה מייצגת מפלגה, לא יכולה לזכות בכספי מימון המפלגות.

דוגמאות לשימוש במפלגת מדף

הערות שוליים

  1. ^ צבי שיימן, 'עם שלם' תרוץ במפלגה שהקים הרב מרדכי אליהו זצ"ל, 13 בנובמבר 2012, באתר סרוגים
  2. ^ רביב דרוקר, המלחמה על הקול הרוסי: רמון ולבני סייעו בהקמת מפלגה שצפויה לקחת קולות מליברמן, באתר של "רשת 13", 7 בדצמבר 2012 (במקור, מאתר "nana10")
  3. ^ שאלות נפוצות, באתר המפלגה, תחת השאלה: ”מדוע שם המפלגה הרשומה הוא מפלגת העם-הציונות החדשה ולא קול העם?”
  4. ^ עמיחי אתאלי, "מפלגת הרב טאו יוצאת לדרך", ידיעות אחרונות, 16 בספטמבר 2019 (לעותק מקוון ראו: ציוץ של מפלגת נעם ברשת החברתית אקס (טוויטר), 16 בספטמבר 2019).
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25930995מפלגת מדף