מפיקת נדנדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מפיקת נדנדה (מאזנת או סופגת הזעזועים בשוק; באנגליתswing producer) היא ספק סחורה בשווקים השולט על משאביה בעולם ובעל כושר ייצור עודף מה שמאפשר לו להגדיל או להקטין את תפוקתו במהרה כדי להביא את המחירים כלפי מטה או מעלה, לרמה הרצויה. בתעשיית הנפט, כאשר הביקוש לנפט אופ"ק עולה מעל לתקרת התפוקה שקבע הארגון, מפיקת נדנדה תגדיל את תפוקתה, ואילו כאשר הביקוש לנפט אופ"ק יורד מתחת לתקרה, היא תקטין את תפוקתה.

עד לראשית שנות ה-70 של המאה ה-20, שימשה ארצות הברית כמפיקת נדנדה החשובה בעולם, בתוקף היותה מעצמת נפט מספר אחת וטקסס נהנתה מכושר ייצור עודף.

בעשורים שבאו לאחר מכן נטלה ערב הסעודית על עצמה את התפקיד הזה. ובתור מפיקה ויצואנית הנפט הגדולה בעולם הפכה לגורם מייצב בכלכלה העולמית. זה בלט בתקופות של עליות במחירי הנפט, ובכלל זה בעתות של משבר פוליטי[1] כאשר הממלכה ניצלה את כושר הייצור העודף שלה הגדול בעולם.[2]

בסוף שנת 2012 עמד כושר ייצור הנפט הגולמי של סעודיה על כ-12 מיליון חביות ביום, בעוד שבפועל הפיקה הממלכה בממוצע 9.8 מיליון חביות נפט גולמי ביום בשנה זו.[3]

ואולם ירידה בתחזית הביקוש לנפט וצפי לגידול בהיצע הנפט לאור המהפכה הטכנולוגית שתאיץ את התגליות בארצות הברית, בקנדה ובמקומות אחרים, בנוסף לגורמים אחרים כגון האטה כלכלית עולמית ושיפור היעילות בשימוש באנרגיה בתחבורה ובתעשייה, הביאו לפיחות בכוחה של ערב הסעודית.

במחצית הראשונה של שנות ה-80, בתקופת השפל במחירי הנפט, הממלכה מילאה את תפקידה כמפיקת נדנדה באופ"ק בכיוון ההפוך – הפיקה הרבה מתחת לכושר הייצור שלה כדי לתמוך במחירי הנפט.[4]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראו למשל, תפקודה של סעודיה בתפקיד "מפיקת נדנדה" בעת המשבר הלובי בפברואר 2011 כשהגדילה את תפוקתה כדי לפצות על אובדן הייצור הלובי: "הסעודים מפיקים עתה מעל ל-9 מיליון חביות נפט ביום" באתר Petroleum Insights ‏ 25 בפברואר 2011 (באנגלית)
  2. ^ "הסעודים שוקלים להעלות את כושר התפוקה", PIW ‏, 25 באפריל 2011 כפי שמובא באתר Petroleum Insights ‏ 4 במאי 2011 (באנגלית)
  3. ^ U.S. Energy Information Administration, Saudi Arabia Country Analysis Brief, 26 February 2013
  4. ^ אופ"ק, באתר של האנציקלופדיה התמציתית לכלכלה (באנגלית)