מעבר קלנדיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מעבר קלנדיה
סרטון של משטרת ישראל המציג את ביקור הנשיא ראובן ריבלין במעבר, 2018

מעבר קלנדיה (מכונה גם מחסום קלנדיה) הוא מסוף מעבר בין שטחי הרשות הפלסטינית לישראל השוכן בכניסה לירושלים מצפון, ליד קלנדיה. המעבר נמצא בתוך השטח המוניציפלי של ירושלים. במעבר עוברים מדי יום כ-10,000 פלסטינים מכיוון רמאללה לאזור ירושלים ועטרות.

היסטוריה

אחרי מלחמת ששת הימים הורחבו גבולות ירושלים צפונה כך שיכללו את שדה התעופה עטרות (קלנדיה) בשטחה המוניציפלי של העיר. על כביש ירושלים-רמאללה, בין שדה התעופה לבין מחנה הפליטים קלנדיה, פעל באופן לא-רציף מחסום לבקרה ביטחונית של תנועת כלי רכב בין רמאללה לירושלים. באותה עת לא חלו מגבלות על מעבר פלסטינים וכלי רכבם בין שטחי יהודה ושומרון לישראל ומטרת המחסום הייתה לאפשר, ככל שנדרש לפי צורכי השעה, בדיקה ביטחונית של הנוסעים ורכבם. עם השנים הפכה פעילות המחסום במקום ליותר ויותר קבועה, בעיקר בעתות מתיחות ביטחונית.

עם הקמת הרשות הפלסטינית ב-1994 הפך מחסום קלנדיה, בהיותו על אם הדרך בין רמאללה לירושלים, לנקודת מעבר עיקרית בין שטחי הרשות הפלסטינית לישראל. החל מ-2001 הפך מחסום הביקורת המאולתר במקום למסוף מעבר קבוע שמטרתו בקרת והגבלת כניסת פלסטינים מרמאללה וסביבתה למזרח ירושלים. עם הקמת גדר ההפרדה סביב ירושלים, התרחב מחסום קלנדיה לכדי מסוף מעבר ראשי שבו עוברים פלסטינים בעלי אישורי כניסה לישראל וכאלה האוחזים בתעודת זהות ישראלית.

מעבר קלנדיה מתופעל ומאויש בלוחמי המעברים של גדוד ארז של המשטרה הצבאית, חיילי משמר הגבול, שוטרי מחוז ירושלים של משטרת ישראל ומאבטחים אזרחיים.

במעבר נתפסו לאורך השנים חשודים רבים בכוונה לבצע פעילות טרור בישראל[1]. כן התבצעו באזור המעבר ניסיונות רבים לפגוע בחיילים ובשוטרים שמאיישים את המתקן, בין השאר בירי[2], בדקירה[3][4][5] ובדריסה[6].

ב-27 באפריל 2016 ירו מאבטחי "מודיעין אזרחי" למוות בפלסטינית בת 23 ובאחיה בן ה-16. על פי חקירת האירוע, המאבטחים קראו לשניים לעצור מספר פעמים, אך לאחר שהאישה זרקה לעברם סכין ירו לעברם והרגו אותם[7]. גורמים פלסטיניים טענו כי השניים לא היוו סכנה לכוח, כי הכדורים נכנסו לאישה מאחור וכי הירי היה לא מוצדק[8]. הפרקליטות סגרה את התיק נגד אחד המאבטחים מחוסר אשמה ונגד השני מחוסר ראיות[9]. ב-18 בספטמבר 2019 הרג כוח צה"ל במעבר מחבלת שניסתה לבצע פיגוע דקירה[10].

ביקורת רבה נמתחה לאורך השנים על העומס במעבר. חברת הכנסת עדי קול שסיירה בשכונה ובמחסום בשנת 2013 ביקרה את התנאים השוררים במקום ואת היחס לו זוכים הפלסטינים העוברים במחסום: "גם אם אעלה תמונה של המכלאה הקפואה והמזוהמת במחסום קלנדיה, בה עברתי אתמול בשובי מרמאללה, לא תוכלו לראות ובטח שלא להרגיש את ההשפלה והעלבון שחשתי ושחשים פלסטינים בעלי אישורים הנאלצים לעבור בה יום אחרי יום".[11]

בפברואר 2019 נחנך שדרוג של המעבר, השדרוג כלל הרחבת מסלולי הבידוק, נבנו מסוף אוטובוסים וטרמינל חדש ואף הוקמו כ-27 מעברים ביומטריים[12].

באוקטובר 2021 התרחש במקום פיגוע דריסה שבו שוטר מג"ב נפצע קשה.[13]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מעבר קלנדיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אחיקם משה דוד, פלסטיני בן 19 נתפס כשעליו 8 מטעני חבלה, באתר nrg‏, 23 באוקטובר 2012
  2. ^ עובר במחסום ופותח באש: פצוע קל בפיגוע ירי במעבר קלנדיה, באתר ערוץ 7
  3. ^ פיגוע בחברון, ניסיון דקירה במחסום קלנדיה, מאקו, 17 באוקטובר 2015
  4. ^ אתר למנויים בלבד ניר חסון, סוכל פיגוע דקירה במחסום קלנדיה: נערה פלסטינית נעצרה עם סכין, באתר הארץ, 16 בדצמבר 2014
    אתר למנויים בלבד ניר חסון, ג'קי חורי, פלסטינית התקרבה עם סכין למחסום קלנדיה ונורתה, באתר הארץ, 31 בדצמבר 2016
  5. ^ יואב זיתון ורועי ינובסקי, חייל נפצע בינוני בפיגוע דקירה במעבר קלנדיה, באתר ynet, 1 באוקטובר 2016
  6. ^ סוכל פיגוע במחסום: מחבל ניסה לדרוס ונורה, באתר ynet, 18 בדצמבר 2015
  7. ^ קובי פינקלר וחזקי ברוך, השליכו סכין על לוחמי מג"ב - וחוסלו, באתר ערוץ 7, 27 באפריל 2016
  8. ^ רועי ינובסקי, התקרית בקלנדיה: המאבטחים נוקו ללא צפייה בסרטון האירוע, באתר ynet, 2 במאי 2016
  9. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ

    פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים
    יותם ברגר, הירי באחים בקלנדיה: לא יוגשו כתבי אישום נגד המאבטחים, באתר הארץ
  10. ^ "מחבלת שלפה סכין ונורתה"
  11. ^ אתר למנויים בלבד יהונתן ליס, ח"כ עדי קול: שום תמונה לא תעביר את ההשפלה שחווים במחסום קלנדיה, באתר הארץ, אפריל 2013
  12. ^ מעבר "קלנדיה" המחודש נפתח, באתר צה"ל, 28 בפברואר 2019
  13. ^ אלישע בן קימון, עינב חלבי, חשד לפיגוע דריסה סמוך לירושלים: לוחם מג"ב נפצע קשה מרכב שהאיץ לעברו, באתר ynet, 14 באוקטובר 2021
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מעבר קלנדיה34085518Q12206782