מינה ביסל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מינה ביסל
לידה טהראן, המדינה האימפריאלית של איראן

מינה ביסלאנגלית: Mina Bissell; נולדה בשנת 1940) היא ביולוגית איראנית-אמריקנית הידועה במחקריה בתחום הסרטן, בעיקר בסרטן השד.

מחקרה המשמעותי והחדשני ביותר הוכיח כי קצב התפתחות הגידול הסרטני לא תלוי רק בתאי הסרטן אלא גם באינטראקציה בין התאים הסרטניים ובין התאים שבאזור הגידול (מיקרו-סביבה). בעקבות מחקרה, ד"ר ביסל זכתה בשלל פרסים חשובים בתחום חקר הסרטן והפכה לחברה בארגונים מדעיים חשובים.

ביוגרפיה

מינה ביסל נולדה בשנת 1940 בטהראן, שבאיראן, למשפחה עשירה ומלומדת. בעקבות חבר משפחתי שעודד אותה לעבור לארצות הברית היא למדה במכללת רדקליף, בקיימברידג' שם קיבלה תואר ראשון בכימיה. היא המשיכה את לימודיה באוניברסיטת הרווארד שם למדה לדוקטורט בבקטריולוגיה, אותו קיבלה בשנת 1969.

קריירה ומחקר

מחקרה של ד"ר ביסל הראה כי סביבת התא הסרטני (מטריצה חוץ-תאית ECM) משפיעה על קצב גדילתו של גידול ברמת חשיבות דומה לזו של פגמים גנטים הגורמים לתא להפוך לסרטני. קבוצת המחקר של ד"ר ביסל הראתה, באמצעות תרביות תאים אנושיים ובאמצעות מודלים בבעלי חיים כי ההתנהגות של תאים עם מוטציות המעודדות גידול סרטני יכולה לחזור לקדמותה אם המיקרו-סביבה תקינה ומתפקדת. כאשר המיקרו-סביבה תקינה, הגוף יכול לדכא את התפתחות הסרטן, אך כאשר המיקרו-סביבה משתנה, למשל, בעקבות פציעה, המצב המאוזן יכול להיפגע וגידול יכול להתפתח. בעקבות מחקרה המקיף שגילה את הגורמים הביולוגיים לסרטן התאפשרו מספר גילויים הקשורים להשפעת הסביבה התאית על התפשטות הגידול וגדילתו. כדי להבדיל אילו מהתאים בריאים ואילו מהתאים ממאירים, ד"ר ביסל פיתחה את השיטה התלת-ממדית. שיטה זו משתמשת בג'ל תלת ממדי מיוחד כדי ליצור מבנים הניתנים להבדלה באופן ויזואלי.

כעת, חוקרים בוחנים האם ניתן ליישם את הגילויים לטיפול בסרטן בבני אדם.[1][2]

ביסל לא תמיד הייתה מדענית מוערכת בתחום חקר הסרטן. בעבר, בניגוד למחקריה של ד"ר ביסל, סברו כי גידול סרטני יכול להיווצר מתא סרטני בודד וכי התא הסרטני הוא הגורם המשפיע היחידי שיקבע את מידת הממאירות. לפיכך הרעיון שהציעו מינה וצוותה היה קיצוני ולא מקובל באותה התקופה. כתוצאה מכך, התקשו ד"ר ביסל וצוותה לקבל הכרה ולרוב חוקרים התעלמו מהרעיון המהפכני. בריאיון עם הניו יורק טיימס, ביסל סיפרה שלפני עשרים שנה, מדען משפיע הגיע אל המעבדה שלה. כאשר הראתה לו את המחקר שביצעה הוא הרים את המסמך מעל לפח, זלזל בה וזרק את המסמך לפח.

He took the paper and held it over the wastebasket and said, ‘What do you want do with it?’ Then he dropped it in”[3] החל משנת 1972, כאשר ד"ר ביסל החלה לעבוד ב"מעבדה הלאומית לורנס ברקלי(אנ')" היא שימשה כחלק מצוות מחלקת הביוכימיה. כיום היא מדענית בכירה אשר מנהלת את מחלקת הביולוגיה התאית והמולקולרית ומחלקת מדעי החיים.

הישגים חשובים

ד"ר ביסל היא מדענית מוערכת שהגיעה להישגים רבים ומשמעותיים.[4]

  • בשנת 1997 מונתה לנשיאת ה”חברה האמריקאית לביולוגיה של התא“.
  • בשנת 2007 זכתה בפרס לחקר הסרטן של ”הארגון האמריקאי לחקר הסרטן“ (AACR).
  • בשנת 2008 זכתה במדליית כבוד מ”החברה האמריקאית לסרטן“.
  • בשנת 2010 הפכה לחברה ב”חברה המלכותית לכימיה“ ולחברה ב”אקדמיה הלאומית למדע“ בוושינגטון.
  • בשנת 2012 זכתה בפרס נוסף בחקר הסרטן של ”הארגון האמריקאי לחקר הסרטן“.

הערות שוליים

  1. ^ Mina Bissell Bio, WaybackMachine
  2. ^ Minna Bissell Speaker TED, TED
  3. ^ Old Ideas Spur New Approaches in Cancer Fight, The New York Times
  4. ^ Mina Bissell, American Association For Cancer Reaserch
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36392538מינה ביסל