משאבי מים בישראל
משאבי מים בישראל הם משאב שמדינת ישראל מגנה עליו ומפתחת אותו כחלק ממשק המים והשפכים בישראל. זאת, מאחר שחלק גדול משטחה הוא מדברי וכמות המשקעים הממוצעת נמוכה ומספקת רק בקושי את צורכי האוכלוסייה ההולכים וגדלים.
מקווי מים העיקריים הם: ים כנרת (164 קמ"ר), ים המלח (650 קמ"ר), מספר מאגרים של מי תהום והתפלות מים מלוחים.
רוב המים הנצרכים בישראל מסופקים על ידי חברת מקורות.
מים מלוחים
מאגרי מים מלוחים
במדינת ישראל ישנה כמות גדולה של מים מלוחים. ים המלח הוא תמלחת ושטחו הוא 650 קמ"ר. בנוסף ישראל גובלת בים התיכון שהוא מקווה מים מלוחים וכמו כן בים סוף שגם הוא מקווה מים מלוחים. בישראל ישנם מעיינות של מים מליחים. חלקם מעיינות חמים בעיקר באזור ים המלח. בנגב ישנם מעיינות של מים מליחים באזור הר הנגב ובאזור הרי אילת.
ישנם חוקרים הסבורים כי אם מפלס הכנרת ירד אל מתחת לרף מסוים ובכך ישנה את לחץ המים בצורה משמעותית - יישאבו אל תוכה המים המלוחים המצויים מתחתיה וימליחו אותה. בנוסף, ישראל עושה מאמצים בשביל למנוע את המלחת הכנרת, לשם כך הוקם המוביל המלוח.
סכנה נוספת היא שמאגרי מי התהום ובעיקר אקוויפר החוף יהפכו למלוחים עקב ירידת המפלס וכניסת מי ים לתוכם. הפתרון לבעיה זאת זהה לפתרון בעיית המים המליחים בכנרת והוא למנוע שאיבת יתר של מים.
שימוש במים מלוחים
ישראל מנצלת את המים המלוחים והמליחים שברשותה במספר צורות:
- התפלה - הפיכת מים מלוחים למים הראויים לשתייה או להשקיה. קיים מתקן התפלה ותיק המספק מים לתושבי אילת, ושלושה מתקני התפלה חדשים יותר באשקלון, פלמחים ובחדרה. ישראל בונה מתקני התפלת מים נוספים באזור הים התיכון על מנת למנוע את התלות במי גשמים ואת הסכנה לבצורת. נכון ל-2018, מתקני התפלה מספקים כ-25% מצריכת המים של ישראל.
- שימוש במלחים ובמינרלים - מי ים המלח עשירים במלחים ובמינרלים בעלי פוטנציאל כלכלי. חברת כימיקלים לישראל (על ידי חברות בנות, בעיקר מפעלי ים המלח) מפיקה מים המלח מחצבים שונים, בעיקר אשלג, ברום ומגנזיום. תשלובת ישראלית זו נמנית עם יצרני האשלג הברום והמגנזיום הגדולים בעולם.
- שימוש נוסף במים המליחים (מי מעיינות חמים) הוא לצורכי מרפא, תיירות, ספא ונופש.
מים מתוקים בישראל
מאגר המים המתוקים העיליים הגדול ביותר בישראל הוא הכנרת. מקורות המים מתוקים נוספים הם מי התהום ומעיינות שונים.
במדינת ישראל ישנם מספר נחלים בהם זורמים מים כל השנה. העיקרי ביניהם הוא נהר הירדן שניזון מנחל חרמון הנובע ברמת הגולן, נחל שניר הנובע בלבנון ונחל דן הנובע ליד קיבוץ דן והוא הגדול שבין מקורות הירדן. בנוסף בישראל עוד נחלי עד רבים כגון - נחל הירקון, נחל משושים, נחל גילבון, נחל אל על, נחל כזיב, נחל תבור, נחל תרצה, נחל שופט ועוד.
מעיינות רבים בישראל נתפסים ומוזרמים ליישובים סמוכים במטרה לספק מים לתושבי היישוב. מדיניות זאת עולה בקנה אחד עם מטרות ההתיישבות של מדינת ישראל אך פוגעת באופן קשה בנחלים, בצמחייה ובבעלי החיים.
בנגב ישנם מספר נביעות שאינן תלויות במי גשמים. אלה נקראים נווה מדבר ובקרבתם לרוב מצויים יישובים. בהרי אילת ישנו מעיין בודד כזה הנקרא עין נטפים המוציא טפטוף מים חלש במשך כל השנה.
ניצול המים
- ערך מורחב – משק המים בישראל
אזורים רבים בארץ ישראל אינם משופעים במקורות מים. מאגרי המים בארץ מנוצלים בשיעור רב להשקיית גידולים חקלאיים וגינות נוי, לתעשייה ולשימוש ביתי. כיום לא נותרו כמעט בישראל נחלים שיש בהם זרימה של מים חיים לכל אורכם, שכן מימיהם "נתפסים" סמוך לנביעתם ומועברים בצינורות למקומות שבהם נעשה בהם שימוש.
חדשנות - הפקת מים מאדי האוויר
המחסור העולמי במי שתייה, מחייב פתרונות יצירתיים בפיתוח טכנולוגיות חדשות לייצור מי שתייה. חברת ווטרג'ן הישראלית הפיקה ב-2019, מים מאדי אוויר, בלב אזור עירוני בת"א. ביחד עם עמיתי מחקר מאוניברסיטת ת"א, נמצא כי איכות המים, שהופקו בדרך זו, עמדו בכל תקנות מי השתייה המחמירות של מדינת ישראל וארגון הבריאות בעולמי. בשנת 2021, הורחב המחקר לאזורים נוספים בישראל, כדי לבדוק את השפעת מזהמים שונים על איכות המים.
ההמצאה הישראלית הוגדרה על ידי המגזין TIME, כאחד מ-100 החידושים החשובים בעולם[1].
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר רשות המים
- עדו אבגר, משק המים בישראל – סוגיות מרכזיות, באתר מרכז המחקר והמידע (ממ"מ) של הכנסת, 25 בפברואר 2018
- מים וימים בישראל: פריטי מקור ומשאבי הוראה, באתר החינוך של הספרייה הלאומית
- מים - הספר עוסק במקורות המים, שימושי המים, בעיות זיהום והמלחה של מקורות המים ובאתגרי ניהול ושימור המים
- אתר בתחום החיסכון במים מים הם משאב יקר ערך בישראל, חשוב לדעת מהם הדרכים לחסוך במים
- שרון קדמי, TheMarker, מדד האו"ם: בישראל מחסור חמור במים, באתר וואלה!, 22 במרץ 2005
- יובל אליצור, למה הממשלה לא מספרת לכם שיש מים בשפע, באתר הארץ, 15 בינואר 2014
- אבי בר-אלי, ספינים וקמפיין שקרי: מה מסתירה מכם רשות המים, באתר TheMarker, 10 ביוני 2016
- צור שיזף, מים, עוברים מאדום לשחור או להפך - יש מים(הקישור אינו פעיל), shezaf.net
- אריאל שנבל, האם ישראל באמת מתייבשת שוב? הפולמוס על המים, בעיתון מקור ראשון, 8 ביולי 2018
הערות שוליים
- ^ אילנה קוריאל, לשתות את האוויר של תל-אביב, ידיעות אחרונות22.6.2021, גיליון 25128, עמ' 32
משאבי מים בישראל33273264Q25487942