מחכים למשיח (שיר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מחכים למשיח
סינגל
מחכים למשיח
מאת שלום חנוך

משיח לא בא
משיח גם לא מטלפן...

הפזמון

מחכים למשיח הוא שיר מחאה שכתב, הלחין וביצע שלום חנוך. השיר יצא לאור בשנת 1985.

רקע

השיר נכלל באלבום הסולו החמישי של חנוך מחכים למשיח, שיצא לאור בשנת 1985. האלבום כלל התייחסות למלחמת לבנון הראשונה ולמשבר הכלכלי של שנות ה-80 בישראל. את האלבום יצר שלום חנוך לאחר כישלון מסחרי של תקליטיו הקודמים "חתונה לבנה ו"על פני האדמה", שהביא לכך שחברת התקליטים סי בי אס צמצמה את התקציב שהוקצה להקלטת האלבום.

בשנת 1984 נכנס שלום חנוך לגור בדירה שכורה בכיכר המדינה בתל אביב. עם כניסו לדירה הבחין כי היא אינה מתאימה לצרכיו. חנוך ביקש מבעל הדירה לבטל את החוזה ולצאת ממנה, אך זה דחה את בקשתו. מאורע זה הוביל את חנוך לכתוב את השיר[1].

התקופה בה נכתב השיר התאפיינה בסיום מלחמת לבנון הראשונה, ובמשבר כלכלי בישראל שהתרחש בשל ויסות מניות הבנקים. נפילת הבורסה בתקופה זו הביאה ישראלים רבים לאבד את כספי השקעתם[2]. בריאיון לעיתונאי יוסי חרסונסקי הסביר חנוך את הרקע לכתיבת השיר:

עקרונית את הפרונקל פוצצה המלחמה ואלה ששלטו עלינו בזמנה. העיוות השלטוני נראה לי מסוכן, הדמגוגיה שעפה כאן‭...‬הרגשתי שהכל הולך אחורה, שמתחיל הרס, שזה עלול להיגמר באסון. התחילו להינשא על רגשות שליליים, אנשים נווטו על ידי פוליטיקאים לכיוונים שונים בהולכת שולל. ב'לא עוצר באדום' - דיברתי על זה..כעסתי על הציבור שנתן לאנשים ברמה בלתי מתקבלת על הדעת להנהיג אותו. כעסתי על כך שהעריצו דמגוגים טיפשים, שכל מה שמעניין אותם זה הפוזה בטלוויזיה. נדבקו למישהו והפכו אותו לגדול בשעה שצריכים היו לדרוש ממנו מקסימום של אמינות, אמת, אחריות, רמה מוסרית ושכלית. חיינו במדינה מטורפת, והראשון שצריך היה ללכת הביתה היה בגין עצמו. אבל הוא הבין רק כשהגיע בנפילה הגדולה שלו לקרקע..כעסתי ואני אכעס עוד הרבה על ההפסד הגדול של המלחמה.

[3]

השיר אמור היה להיות מוקלט בקצב איטי מזה שהוקלט, אך בשל אי הבנה באולפן ההקלטות עם המפיק המוזיקלי משה לוי הוקלט "מחכים למשיח" כשיר קצבי[דרוש מקור].

תוכן השיר

בבית הראשון מוזכרות דמויות בשם ירוחם ויהודה. שיושבים במשרד יועצים "ארציאלי בע"מ", ומחכים למשיח, המתואר כאיש מפתח, אשר "ידו בכל ויד כל בו".

בבית השני מתווספות דמויות נוספות: ירדנה, הבחורה היחידה המוזכרת בשיר, ארציאלי הבן, עזרא וארציאלי האב, וניכרת אווירת מתח במקום.

בבית השלישי נכנס שוטר למשרד. המסובים תמהים מה קרה, והשוטר מסביר להם שהייתה תאונה.

ארציאלי הבן שואל את השוטר בבית הרביעי למי ארעה התאונה. השוטר מסביר לו שקרתה תאונה למדינה. השוטר מזכיר שהבורסה נפלה, אנשים מתאבדים בקפיצה מהגג, וגם משיח קפץ ונהרג. עזרא שמתברר שהוא קבלן, גם הוא נעצב, ואף ירדנה המומה.

בבית האחרון הדובר מתייחס לנעשה במדינה, ומצטט את התבטאות של שר האוצר יורם ארידור ששודרה במהדורת החדשות "מבט" של רשות השידור "הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם". ארידור התבטא כך בעקבות מחשבה של ישראלים רבים לעשות "כסף קל" בבורסה ללא מאמץ, מתוך מחשבה שהמדדים בבורסה לעולם לא ירדו, על רקע פרשת ויסות הבנקים. לסיום עובר הדובר לדבר על עצמו, ומספר כי אותו מעניינת ירדנה, שהוא הולך למילואים, וגם הוא נמצא במצב כלכלי גרוע.

הצלחה

השיר נבחר כשיר השנה במצעד הפזמונים העברי השנתי של גלי צה"ל. במצעד השנתי של רשת ג' דורג "מחכים למשיח" במקום השלישי. השיר זכה להשמעות רבות ברדיו גם שנים לאחר יציאתו[4].

קאבר

בשנת ה'תש"פ הפיק הזמר שולי רנד מופע חדש בשם 'תשליך' אך בעקבות התפרצות נגיף הקורונה בישראל נדחתה התחלתו והוא נפתח רק בחודש אדר ה'תשפ"א, במופע רנד מבצע קאבר לשיר עם שינויים קלים[5].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מחכים למשיח (שיר)30939023