מזלף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מקבץ מזלפים מפח מגולוון
מזלף פלסטי, ללא פיה מחוררת בקצה הזרבובית

מזלף הוא כלי גינה המשמש להשקיית צמחי גינה ביתית, עציצים, אדניות וכיוצא באלה.

המזלף הוא מכל מים קטן, בדרך כלל בקיבול של בין 0.5 ליטר ל-10 ליטר, שנועד לנשיאה ממקום למקום בגינה, שבקצהו מותקנת זרבובית ארוכה לצורך הזלפת המים על הצמחים.

מבנה

מזלף מתכתי במבנה המדגים ידית אחיזה בחלקו האחורי וידית נשיאה נפרדת לרוחב חלקו העליון
מזלף מתכתי. דגם המזלף שבתמונה מציג ידית נשיאה שהיא המשך לידית האחיזה ופיה בעלת חורים בקצה הזרבובית

המזלף עשוי פח מגולוון או פלסטיק (חומרים שלא יפגעו משיתוך כתוצאה ממגע המים) ומבנהו מזכיר קנקן בעל ידית אחיזה גדולה וזרבובית ארוכה. ידית האחיזה קבועה בחלקו האחורי של המזלף. הזרבובית בוקעת מתחתית הצד הקדמי של המזלף ומתעקלת למעלה.

  • ידית האחיזה הגדולה נועדה להקל על נשיאתו והטייתו של המזלף, שכתוצאה מהיותו מלא במים (ראה פרק 'אופן שימוש' להלן) עשוי להיות כבד באופן ניכר.
  • הזרבובית בוקעת מחלקו התחתון של המזלף - כדי לאפשר למצות את כל תכולת המים שבו בזמן ההשקיה. הזרבובית מתעקלת למעלה - כדי שהמים יצאו דרכה רק כאשר המזלף מוטה קדימה בזמן ההשקיה.
  • אורכה של הזרבובית נועד לאפשר שני היבטים מהותיים, גם אם לחלוטין בלתי תלויים האחד בשני, באופן הפעלת המזלף:

א - הגדלת טווח ההשקיה, תוך צימצום הצורך בתנועה של מפעיל המזלף. הזרבובית הארוכה מאפשרת למשתמש לעמוד במקומו ולהסתובב ימינה ושמאלה בזמן שהוא משקה את הצמחים שבסביבתו. כך מתאפשר למשתמש להשקות שטח רב יותר סביבו, מבלי שיצטרך ללכת ולנייד את המזלף הכבד.

ב - יעול ההשקיה, באמצעות הזלפת המים ישירות לקרקע באזור שבו צומח הצמח המושקה. הזרבובית הארוכה מאפשרת למשתמש במזלף להשקות את בסיס הצמח, מבלי שיצטרך להתכופף. כך נחסך מהמשתמש מאמץ בתהליך ההשקיה ומי ההשקיה אינם מתבזבזים על הרטבת עלי הצמח.

  • בדגמי מזלפים מסוימים מותקנת בקצה הזרבובית פיה בעלת כמה חורים. מטרת פיה זו היא לחלק את זרם המים העובר בזרבובית, בדרכו לצמח, למספר זרזיפים עדינים (או טיפטופי מים, כתלות בזווית ההטיה של המשפך וביכולת הספיקה של הזרבובית). חלוקת זרם ההשקיה לזרזיפים או טיפות מקלה על המשתמש להשקות ביעילות צמח אחר צמח, מבלי להציפם במים יתר על המידה כמו-גם להגדיל במעט את האזור המושקה בבסיסו של כל צמח ובכך להקל על האדמה לספוג את המים ולהקל על מערכת השורשים של הצמח לספוג את המים לאחר שחילחלו לאדמה.
  • בחלקו העליון של המזלף פעור פתח גדול, המאפשר למלא את המזלף במים מברז מים או צינור השקיה. פתח ההשקיה בחלקו העליון של המזלף קרוב יותר לידית האחיזה ואילו בקרבת קדמת המזלף החלק העליון נותר סגור. המטרה במבנה זה של הפתח היא לאפשר הטיה קדימה של המזלף לצורך השקיה דרך הזרבובית, מבלי שההטיה תביא לזליגת מים דרך הפתח העליון.
  • בחלקו העליון של המזלף קבועה ידית נוספת המאפשרת למשתמש להחזיק את המזלף תחת זרם מים (בין אם מדובר בזרם מים הבוקע מברז או מצינור השקיה) בעודו מתמלא ולאחר מכן לשאתו אל האזור בגינה שבו יש להשקות. יש לציין כי בדגמים מסוימים של מזלפים ידית נשיאה זו נפרדת מידית האחיזה הקבועה בחלקו האחורי של המזלף ובדגמים אחרים ידית הנשיאה היא המשכה של ידית האחיזה. בנקודה זו יש לציין כי כאשר מדובר בדגם שבו ידית הנשיאה נפרדת מידית האחיזה, הרי שידית הנשיאה מותקנת לרוחב חלקו העליון של המזלף, כדי להקל על נשיאת המזלף המלא לצד הגוף.

אופן שימוש


טכנאי השקיה צעיר מדגים שימוש שגוי במזלף. ניתן לראות כי הפיכת המזלף גורמת ליציאת מים מפתחו העליון ולהצפת האזור המושקה ובנוסף - ההשקיה מגבוה מבזבזת מים על הרטבת עלי הצמחים ואדמת גינה שבה אין צמחים.

המזלף מיועד לנשיאה ולשימוש על ידי אדם אחד.

  1. בתחילה, המשתמש מציב את המזלף תחת מקור מים זורמים, כדי שיתמלא דרך הפתח שבחלקו העליון.
  2. לאחר שהתמלא דיו, נושא המשתמש את המזלף בעזרת ידית הנשיאה שבחלקו העליון, עד לקרבת הצמחים אותם ברצונו להשקות.
  3. במידה ויש להשקות אדניות פרחים או עציצים שאינם נמצאים על האדמה אלא תלויים בגובה מעליה (לדוגמה, על אדן החלון או על מעקה המרפסת) משמשת ידית הנשיאה גם להרמת המזלף לגובה הדרוש ולהחזקתו בגובה זה.
  4. המשתמש מסתייע בידית האחיזה שבחלקו האחורי של המזלף כדי להטות את המזלף כך שקצה הזרבובית (או פיית המזלף, במידה ומותקנת) תוצב בקרבת גבעול הצמח שלפניו או הצמח עצמו (במידה ומדובר בצמח נמוך, ראה לדוגמה צמחי בתה).
  5. המשך הטיית המזלף מביאה ליציאת מים מהמזלף, דרך הזרבובית ואל הצמחים. בשלב זה, שליטה במידת הטיית המזלף מאפשרת למשתמש לשלוט בכמות המים שבהם מושקה הצמח.
  6. בזמן שהמזלף מוטה, יכול המשתמש להטותו גם לימין ולשמאל, לצורך השקיית צמחים סמוכים מבלי לזוז ממקומו (ראה פרק 'מבנה' לעיל, לעניין היתרון בזרבובית ארוכה).
  7. לאחר שהושקו הצמחים דיים, יכול המשתמש להפסיק את ההשקיה, לעבור להשקיית צמחים באזור אחר או לחזור על התהליך החל מהשלב הראשון.


המזלף מיועד להשקיית עציצים, אדניות וערוגות פרחים ביתיות. השקיית שדות ומטעים נעשית בעזרת ציוד השקיה ייעודי כגון ממטרות, טפטפות, צינורות השקיה ותעלות השקיה. אולם, במדינות מאותגרות טכנולוגית, בהן לא קיימת תשתית מתקדמת או אמצעים מתקדמים להשקיית שטחים נרחבים, עושים המקומיים שימוש במזלפים גדולים וכבדים להשקיית שדותיהם. המקומיים נאלצים למלאה את המזלפים הכבדים ממקור מים סמוך, לשאתם על גבם באמצעות אסל (מוט המחבר שני חפצים כבדים ומאפשר לשאתם על הגב) וללכת לאורכם של התלמים שבשדה כשהם מטים את המזלפים ומשקים את הגידולים. מדובר בעבודה קשה (משקל כל מזלף מלא עשוי להגיע ל-15 קילוגרמים) ומפרכת, המצריכה הליכה רבה וזמן רב ולכן נפוצה רק בחברות מתפתחות.

אטימולוגיה

מזלף, שם עצם ממין זכר, מהשורש ז.ל.פ., שורש זה קרוב לשורש ד.ל.פ., שמשמעו זליגה וטיפטוף נוזל. ברבים: "מזלפים".

המונח מזלף הוא במשקל מַקְטֵל, בדומה למונחים "מברג", "מדחף", "מחשב" וכולי.

באנגלית, נקרא המזלף "Watering can" (בתרגום חופשי: "פחית השקיה" או "מכל השקיה").

לעיתים, מכונה המזלף בטעות "משפך", אולם זו טעות מובהקת והמונח "משפך" מתאר עצם שונה לחלוטין המסייע להכניס נוזלים לכלי קיבול בעלי פתח צר ואינו קשור להשקיית צמחים.

המזלף באומנות

מאחר שהמזלף הוא כלי בית נפוץ ופשוט אך עם זאת בעל חן ויחוד משלו, מופיעה דמותו בעבודות אומנות רבות. לדוגמה:

העובדה שהמזלף הוא כלי נפוץ בכל העולם, המשמש להשקיית צמחים שגם היא פעולה מוכרת ונפוצה הנתפסת כפעולה "חיובית" או "ניטראלית", הם ככל הנראה הגורם להופעתו בסצנות רבות באומנות.

שימושים אחרים למזלף

למרות שהמזלף נועד במקור לצורך השקיית ערוגות גינה ביתיות, הרי שבמהלך השנים נעשה בו שימוש גם לצרכים אחרים:

  • פיזור אספלט. במקרים בהם נוצר הצורך לתקן סדקים בכבישי אספלט, עושים לעיתים המתקנים שימוש במתקן הדומה למזלף מתכתי, כדי למזוג אספלט (ביטומן) נוזלי לתוך החריצים או הסדקים. האספלט הנוזלי מתקרר ומתקשה וכך הסדק נאטם.
  • מזיגת משקה. באירועי השקה מרובי משתתפים, בהם מחלקים המארגנים כוסות משקה למשתתפים נעשה לעיתים שימוש במזלפים כדי למלא את הכוסות. השימוש במזלף מיעל ומזרז את חלוקת המשקה ואף מקנה לאירוע מימד קומי וקליל יותר.
מזלף לחלוקת משקאות. אירוע בפריז, צרפת.
  • אביזר קישוטי. המזלף משמש לעיתים כחפץ נוי ביתי. בשמשו כחפץ נוי, המזלף לעיתים מעוטר ונצבע ביד בצורה חופשית ובמגוון צבעים או מעוטר בקוצים או פרחים, כדי להעניק לו חזות קלילה ונאה. מנגד, בסגנון עיצוב אחר, המזלף בשמשו כחפץ נוי ביתי דווקא מוצג כחפץ מתכתי מבהיק וממורט. הצגת כלי הגינה כחפץ נוי, במנותק משימושו המקורי ובסביבה שלא נועד לה, יוצר אלמנט עיצובי מפתיע ומושך עין.
מזלף מקושט בצבעים (גרמניה).
מזלף מתכתי מעטר ארונית עץ, הבנויה בסגנון ברזילאי.
  • אביזר קומי בהצגות. חפצים רבים ושונים, לרבות המזלף, משמשים כאביזרי במה ואין בכך יחוד, אלא שהשימוש במזלף כאביזר קומי יוצא דופן בכך שמדובר בשימוש החורג מהשימוש המוכר והרגיל במזלף ומתכתב עם מחוזות האבסורד והאיגיון.
  • צעצוע לילדים. המזלף מאפשר לילדים לחקות דרך משחק את התנהגותם של מבוגרים בזמן שהם עוסקים בהשקיית צמחי הבית והגינה. מאחר שהמזלף זול, איננו כולל חלקים נעים, איננו מתקלקל ומצריך רק מים ודמיון הרי שילדים אינם מתקשים למצוא בו כלי משחק והורים רבים אינם מתנגדים לכך.
יורש העצר הרוסי אלכסיי רומנוב, משתעשע במזלף ובמים (1910, ככל הנראה בפינלנד).

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מזלף בוויקישיתוף