מורולה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אנטומיה ריקה.

שלביה הראשונים של התפתחות העובר – בלסטולציה: (1) מורולה; (2) בלסטולה
התפתחות העובר מזיגוטה (הביצית המופרית) ל מורולה, בחלוקות מיטוטיות, לפי האנטומיה של גריי, 1918, ציור מאת אלן תומסון (אנ')‏: (a) שלב שני התאים, (b) שלב ארבעת התאים, (c) שלב שמונת התאים, (d) שלב המורולה

מורולה או "תותית" (בלטינית: morula, מהמילה הלטינית לפרי עץ התות, morum, בגלל הדמיון בצורה) הוא שם הניתן לעובר בשלב מאוד מוקדם בהתפתחותו (אמבריוגנזיס).

בעקבות התחלקויות חוזרות (על ידי מיטוזה) של הזיגוטה, נוצרים תאים יותר ויותר קטנים היוצרים ביחד מבנה כדורי מוצק הדומה לפרי עץ התות המכונה בלטינית "מורולה". המורולה היא צבר או אשכול של בין 16 ל-64 תאים, הקרויים בלסטומרים. בהמשך מתחיל תהליך התמיינות המציין את התחלת השלב הבא – בלסטולה או בלסטוציסט. כשבתוך תוכו של העובר נוצר חלל הנקרא בלסטוצל. מסביב למורולה נוצרים שני קרומים: אחד פנימי, הקרוי קרום פלוצידי, והשני חיצוני – הקרוי קורונה ראדיאטה.

אירוע מפתח בהיווצרות המורולה הוא ה-compaction, כאשר 8 תאים עוברים שינויים במורפולוגיה ונדבקים זה לזה כדי ליצור את הכדור המוצק של תאים.[1]

אצל האדם שלב המורולה מתרחש אחרי היום השלישי או הרביעי שלאחר ההפריה. אז גודל העובר הוא בערך 150 µm (מיקרון). הוא מתחיל אז את מסעו מהחצוצרה אל דפנות הרחם.

עד לשלב המורולה, התאים העובריים נקראים "טוטיפוטנטים", כלומר הם מסוגלים ליצור יצור שלם כולל נספחיו העובריים בתנאי שיימצאו in vivo, בניגוד לתאי גזע הפלוריפוטנטים המסוגלים להתמיין לכל סוג של תאים מתמחים של האורגניזם (נוירונים, הפטוציטים, לימפוציטים וכו')

הטוטיפוטנטיות גורמת לכך שאם מחלקים מורולה לשניים, כל חלק יתפתח לעובר שלם בעל גנים זהים לאלו של השני (תאומים אמיתיים או תאומים מונוזיגוטים).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מורולה בוויקישיתוף
  • Mark A. Hill (2000), UNSW Embryology, University of New South Wales, ISBN 978-0-7334-0726-0

הערות שוליים

  1. ^ מורולה, בפורטל האמבריולוגיה של אוניברסיטת ניו סאות' ויילס באוסטרליה
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29485081מורולה