האנטומיה של גריי (ספר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האנטומיה של גריי
Henry Gray's Anatomy of the Human Body
כריכת המהדורה העשרים
כריכת המהדורה העשרים
מידע כללי
שפת המקור אנגלית
סוגה ספר לימוד, רפואה
הוצאה
תאריך הוצאה 1858
הוצאה בעברית
תרגום לא תורגם לעברית
שרירי הראש, הפנים והצוואר - איור ממהדורת 1918
הלב והריאות - איור ממהדורת 1918

אנטומיית גוף האדם של הנרי גרייאנגלית: Henry Gray's Anatomy of the Human Body ובקיצור הנפוץ Gray's Anatomy) הוא ספר לימוד באנגלית על האנטומיה של האדם. הספר ראה אור לראשונה ב-1858, ונחשב עד היום ליצירה קלאסית בנושא.

האנטומאי הבריטי הנרי גריי נולד ב-1827. הוא חקר את התפתחות הבלוטות האנדוקריניות והטחול וב-1853 מונה למרצה לאנטומיה בבית הספר לרפואה של בית החולים סנט ג'ורג בלונדון.

ספרי הלימוד באותה התקופה היו בגודל כיס, והאיורים בהם היו קטנים מאוד וקשים לקריאה. במהלך מלחמת קרים חש גריי כי יש צורך בספר לימוד חדש לאנטומיה, שיסייע לסטודנטים ולרופאים ללמוד כיצד לטפל בחיילים פצועים. ב-1855 פנה גריי לעמיתו, ד"ר הנרי ואנדייק קרטר, והציע לו להפיק יחד ספר לימוד לאנטומיה לתלמידי רפואה. השניים רצו ספר זול ומדויק, שיהיה עזר הוראה מעשי לסטודנטים. למזלם של גריי וקרטר, בתקופתם נחלשו ההתנגדויות למדע האנטומיה: פקודת האנטומיה מ-1832 התירה שימוש לימודי ומחקרי בגופות שלא נמצאו להן דורשים, כך שחלפו הימים שבהם נאלצו רופאים לגנוב גופות מקברים טריים. בתי חולים החלו לבנות חדרים ייעודיים לדיסקציה, ויוקרתה של האנטומיה החלה מתאוששת. עבודתם של גריי וקרטר במהלך השנה וחצי הבאות, שעות רבות מדי יום, הייתה הבסיס לספר. הם ביצעו ביחד את כל נתיחות הגופות, גריי הופקד על ההסברים המילוליים וקרטר אייר את האיברים השונים. כשסיימו את כל הדיסקציות יצא גריי לחופשה ללא תשלום במשך חצי שנה, כדי לטפל בהוצאת הספר לאור. המידות שנבחרו לספר היו 24 על 15 סנטימטר, בכרך יחיד - היו אלה מידות שאפשרו את נשיאת הספר בקלות יחסית, ומצד שני אפשרו עדיין איורים גדולים וברורים, שבמקום לכלול רק מספרים (ומקרא שהושם במקום אחר) כמקובל אז בספרים אחרים, הכילו את שמות האיברים וחצים מתאימים. האיורים האיכותיים והמפורטים של קרטר היו ייחודיים באותה תקופה ובזכותם זכה הספר להצלחה מידית.

קרטר הפליג להודו באביב 1858, כשהספר היה בשלבי הגהה מתקדמים, וחזר לאנגליה רק בפרישתו - לאחר שלושים שנה. המהדורה הראשונה של הספר, בשם "Gray's Anatomy: Descriptive and Surgical", יצאה בבריטניה באוגוסט 1858, ושנה אחר כך - בארצות הברית. על גב הספר הופיעו שמות המשפחה של גריי ושל קרטר (באותו הגודל) וביניהם שם הספר, "Anatomy". קרטר קיבל סכום חד-פעמי עם יציאת הספר, בניגוד לגריי שקיבל תמלוגים של 150 לירה שטרלינג על כל אלף עותקים שנמכרו.

גריי נדבק מאחיינו הגוסס באבעבועות שחורות, והלך לעולמו ב-1861 בגיל 34, זמן קצר לאחר שהמהדורה השנייה של הספר ראתה אור, ב-1860. רבים אחרים המשיכו את עבודתו - המהדורה הבריטית ה-39 של הספר הידוע ראתה אור ב-2004.

מהדורות

הספר זכה להצלחה רבה בבריטניה עם יציאתו, וב-1880 הודפסה שם המהדורה התשיעית שלו. באותה התקופה יצאה גם מהדורה אמריקאית ראשונה של הספר (כנראה ב-1878 - אין מידע רב בנושא). בארצות הברית המשיכו לראות אור מהדורות נוספות, שהתפתחותן הייתה נפרדת מהתפתחות המהדורות הבריטיות. על אף שכשמונה מהדורות בריטיות ראו אור לפני הגרסה האמריקאית הראשונה, נראה כי המהדורה האמריקאית של 1878 נקראה "מהדורה ראשונה", ומהדורות מאוחרות יותר בארצות הברית מוספרו בהתאם. הדבר הביא לחוסר התאמה ולבלבול בין מספרי המהדורות הבריטיות והאמריקאיות.

גריי כתב את גרסתו המקורית של הספר לקהל קוראים של רופאים וסטודנטים לרפואה, במיוחד מנתחים. מאחר שהספר הפך במהירות לקלאסיקה, עורכים מאוחרים יותר התאמצו לקבע את מעמדו כטקסט מוסמך באנטומיה, באנגלית, דרך אסטרטגיה שיווקית של הכללת הידע המקיף באנטומיה וברפואה, נכון לזמן הפרסום. עם הגידול בידע הרפואי במהלך המאה ה-20, גרמה אסטרטגיה זו להרחבה ניכרת של הספר, עד כי גודלו ומשקלו הפכו לבעייתיים. מהמהדורה ה-35 נעשו מאמצים להפוך מגמה זו ולשמור על הספר כך שיהיה קריא לסטודנטים. למרות זאת, המהדורה ה-38 כללה 2,092 עמודים בפורמט גדול, וזכתה לכינוי "התנ"ך של האנטומיה".

נכון לאוקטובר 2020, מהדורה 42 של הספר היא העדכנית ביותר. העורכת הבכירה שלה היא סוזאן סטנדרינג, פרופסור לנוירוביולוגיה וראש מחלקת האנטומיה והביולוגיה של התא והאדם, בקינגס קולג' באוניברסיטת לונדון.[1]

המהדורה ה-39 היא המהדורה הראשונה של הספר שסוקרת את הגוף לא לפי מערכות הגוף השונות (למשל דם, שלד, עיכול וכדומה) כבשיטה הקלאסית, אלא לפי אזורים בגוף. זאת במטרה לסייע בידי רופאים או סטודנטים הזקוקים למידע על איבר מסוים, למצוא בפרק יחיד את כל המערכות הקשורות בו. כמו כן התווספו לספר תמונות שהתקבלו בטכניקות דימות חדשות (כגון טומוגרפיה ממוחשבת והדמיית תהודה מגנטית) כדי ללמד את הסטודנטים כיצד לקרוא תמונות אלה. במהדורה זו 1,600 עמודים בגרסה הבריטית ו-1,627 עמודים בגרסה האמריקאית. היא ראתה אור ב-24 בנובמבר 2004 בארצות הברית, ויום למחרת - בבריטניה, וזמינה גם בגרסת תקליטור. ההבדלים בין הספרים הם משניים, בעיקר הבדלי מינוח בין אנגלית אמריקנית לאנגלית בריטית - למשל אדרנלין לעומת אפינפרין.

מהדורות חדשות של "האנטומיה של גריי" (וגם חלק מהישנות) נחשבות גם היום לספרים המקיפים והמפורטים ביותר בנושא. חלק מהמהדורות הישנות עדיין מודפסות לעיתים, בעיקר בשל ערכן האמנותי והוויזואלי, אך הן מיושנות ואינן מייצגות נאמנה את הידע האנטומי העכשווי.

מהדורה מיוחדת של הספר המיועדת לסטודנטים, "Gray's Anatomy for Students", יצאה ב-2004. על אף שמו, מדובר בספר חדש לחלוטין, שאין לו ולספר המקורי דבר משותף, למעט שמו.

על שם הספר וכאזכור לו, נקראת סדרת הטלוויזיה הרפואית "האנטומיה של גריי".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Gray's Anatomy, 40th Edition באתר Elsevier
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31037952האנטומיה של גריי (ספר)