מוזיאון פיטרי לארכאולוגיה מצרית
מידע כללי | |
---|---|
כתובת | כיכר מאלט, לונדון |
מוזיאון פיטרי לארכאולוגיה מצרית (אנגלית: Petrie Museum of Egyptian Archaeology) הוא מוזיאון בלונדון המוקדש לאגיפטולוגיה. המוזיאון מופעל על ידי המכון לארכאולוגיה של הקולג' האוניברסיטאי של לונדון (UCL). המוזיאון כולל יותר מ-80,000 מוצגים היסטוריים, והאוסף המוצג במוזיאון הוא בין האוספים המובילים בעולם המציגים פריטים ממצרים העתיקה[1]. רק האוספים במוזיאון המצרי בקהיר, המוזיאון הבריטי והמוזיאון המצרי בברלין משתווים לו במספר הפריטים המצריים העתיקים המוצגים בהם. המוזיאון נקרא על שם האגיפטולוג והארכאולוג הידוע פלינדרס פיטרי, שהיה בין מייסדיו.
היסטוריה של המוזיאון
המוזיאון נוסד כמשאב לימודי לצורכי מחלקת הארכאולוגיה והפילולוגיה המצרית ב-UCL, בסמוך לזמן ייסוד המחלקה ב-1892. האוסף הראשוני נתרם על ידי הסופרת אמליה אדוארדס, שמימנה גם את משרת ההוראה במחלקה. הפרופסור הראשון בקתדרת אדוארדס, פלינדרס פיטרי, ביצע חפירות חשובות רבות, ובשנת 1913 מכר את אוספו ל-UCL, והפך את המוזיאון לאחד המובילים בעולם בתחום מצרים העתיקה, מחוץ למצרים. פיטרי חפר עשרות אתרים חשובים במהלך הקריירה שלו, לרבות בתי הקברות מהתקופה הרומית בחווארה, הידועים בשל דיוקני המומיות היפהפיים המצוירים בהם בסגנון רומאי קלאסי, אל-עמארנה, עירו של אחנאתון, והפירמידה האמיתית הראשונה במיידום, בה התגלו הממצאים המוקדמים ביותר הקשורים בהליך החניטה.
האוסף והספרייה סודרו בגלריות באוניברסיטה, ומדריך מפורט פורסם ב-1915. רוב המבקרים היו סטודנטים ואנשי אקדמיה, והאוסף לא נפתח לקהל הרחב. בשנת 1933 פרש פיטרי מ-UCL, אך ממשיכיו בקולג' המשיכו לתרום לאוסף, בחפירות במצרים ובסודאן. במהלך מלחמת העולם השנייה נאסף האוסף והועבר אל מחוץ ללונדון מחשש שייפגע בהפצצות. בתחילת שנות ה-50 עבר האוסף לבניין הקבע, שכונה עד אז "בניין האורוות הישנות" (old stables building), בכיכר מאלט בלונדון, הסמוך לספריית המדע של UCL, מקום בו הוא שוכן עד היום.
כיום נמצא בשלבי בנייה בניין חדש למוזיאון, שישמש גם ככניסה לקולג' מרחוב גורדון. בניין זה שייקרא "פנאופטיקון" (על שם המבנה המפורסם שתכנן ג'רמי בנת'ם, ששמו קשור בקולג'), ישמש גם לתערוכות זמניות, ויכלול גם בית קפה, חדרי הרצאות, חדר קריאה, ותצוגה של האוסף המפורסם של ספרים וכתבי יד נדירים השייך לאוניברסיטת לונדון. שלוש קומות יוקדשו למואיזון פיטרי, ובפעם הראשונה יהיה האוסף כולו בתצוגה הפתוחה לקהל. העבודות אמורות להסתיים בשנת 2010.
התצוגה במוזיאון והביקור בו
המוזיאון ממוקם כיום בכיכר מאלט, ליד ספריית המדע של UCL ורחוב גואר. הוא כולל גם חנות מזכרות קטנה. כמה מאזורי התצוגה אינם מוארים, לשם שימור המוצגים, והמבקר מקבל פנס על מנת להאיר בו את התצוגות שאינן מוארות.
האוסף המוצג במוזיאון כולל מוצגים חשובים, שהם הראשונים מסוגם שנמצאו - פיסת בד, המוקדמת ביותר שנמצאה במצרים, משנת 5000 לפנה"ס, שני אריות ממקדש האל מין בקופטוס, מהקבוצה הראשונה של הפסלים המונומנטליים, משנת 3000 לפנה"ס, קטע מאבן פלרמו המכיל חלק מרשימת מלכי מצרים מהמאה ה-25 לפנה"ס, הדוגמה הראשונה של עיבוד המתכת במצרים, מחרוזות הברזל המעובדות הראשונות משנת 3500 לפנה"ס, הדוגמה הראשונה של זגגות במצרים, החותם העגול הראשון (משנת 3500 לפנה"ס), הצוואות הראשונות שנכתבו על פפירוס, הפפירוס הראשון העוסק ברפואת נשים, הפפירוס היחיד העוסק בוטרינריה, ותרשימים ארכיטקטוניים לבניית מקדש מ-1300 לפנה"ס.
המוזיאון מתמקד גם בחקר הלבוש המצרי. בנוסף ל"שמלה העתיקה ביותר" יש גם שמלה של רקדנית העשויה מרשת של חרוזים, מ-2400 לפנה"ס, שתי גלימות ארוכות שרוולים מאותה התקופה, חליפת שריון מהארמון בממפיס, וכן גרביים וסנדלים מהתקופה הרומית.
האוסף כולל גם יצירות אמנות מארמונות אחנאתון באל-עמארנה: אריחים צבעוניים, חריטות וציורי קיר, וכן יצירות אומנות רבות אחרות וחשובות מיישובים מצרים ונובים, ומאתרי קבורה. המוזיאון הוא גם המקום בו מוצג האוסף הגדול ביותר של דיוקנות של מומיות מהתקופה הרומית.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מוזיאון פיטרי לארכאולוגיה מצרית |
- אתר האינטרנט הרשמי של מוזיאון פיטרי לארכאולוגיה מצרית
- אתר "visit London"
הערות שוליים
- ^ מוזיאון פיטרי לארכאולוגיה מצרית אתר londontown.com
23213477מוזיאון פיטרי לארכאולוגיה מצרית