מוזיאון השטיחים הלאומי של אזרבייג'ן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוזיאון השטיחים הלאומי של אזרבייג'ן
Azərbaycan Milli Xalça Muzeyi
מוזיאון השטיחים בבאקו-בנוי בצורת שטיח מגולגל
מוזיאון השטיחים בבאקו-בנוי בצורת שטיח מגולגל
מידע כללי
סוג מוזיאון שטיחים ואומנויות שימושיות
כתובת Mikayıl Hüseynov 28 Prospekti, Bakı
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה 1961–הווה (כ־63 שנים)
קואורדינטות 40°21′36″N 49°50′09″E / 40.35999631495246°N 49.835823404604625°E / 40.35999631495246; 49.835823404604625
https://azcarpetmuseum.az/en

מוזיאון השטיחים הלאומי של אזרבייג'ןאזרית: Azərbaycan Milli Xalça Muzeyi) הוא מוזיאון במרכז הבירה באקו, לא הרחק מחוף הים הכספי ומהטיילת של העיר. המוזיאון נפתח בשנת 1967. בניין המוזיאון ייחודי, וצורתו היא של שטיח ארוך ומגולגל, עם הדפסים מוזהבים על "השטיח". מטרת ייסוד המוזיאון הייתה לחקור, לטפח ולהציג את אומנות אריגת השטיחים האזרית, שהיא חלק מרכזי במורשת של אזרבייגן[1].

היסטוריה

מוזיאון השטיחים נוסד בשנת 1967. בראשית דרכו שכן במבנה, שהיה בעברו מסגד ג'ומה (Juma). ב-1992 עבר למבנה שבו היה בעבר מוזיאון לנין. באותו המבנה שוכן ביחד עם שני מוזיאונים נוספים, מוזיאון התיאטרון ומוזיאון העצמאות, אך כל אחד מהמוזיאונים פעל באופן עצמאי וגבה דמי כניסה בנפרד[2]. בשנת 2014 עבר למשכנו הנוכחי. את המבנה הייחודי שצורתו כשל שטיח מגולגל, תכנן האדריכל האוסטרי פרנץ יאנז (Franz Janz). בניית המבנה הייחודי ארכה כשש שנים. מאז יסודו, שונה שם המוזיאון מספר פעמים. עד 1993 נקרא מוזיאון השטיחים והאומנות השימושית של אזרבייג'ן. מ-1993 ועד 2014 היה שמו מוזיאון לטיף כרימוב (אנ'), ב-2014 השם שונה למוזיאון האזרי לשטיחים, ומשנת 2019 קיבל המוזיאון את שמו הנוכחי: מוזיאון השטיחים הלאומי של אזרבייג'ן[3].

אוספים ופעילויות

התצוגה במוזיאון כוללת שטיחים מסוגים שונים, אך בנוסף גם פריטים אומנותיים רבים שאינם שטיחים. התצוגה נפרסת על פני שלוש קומות. בקומה הראשונה המבקרים עוברים במעין "מנהרת זמן" של התפתחות אומנות השטיחים האזרית[4], שהחלה בדוגמאות פשוטות מאד במאה השבע עשרה, והגיעה לדפוסים מורכבים ביותר בתקופות מאוחרות יותר. בקומה השנייה התצוגה נושאית, צמחייה ועצים, דרקונים, סמלים דתיים ונושאים נוספים. הקומה השלישית מוקדשת לתקופה המודרנית, לילדים, ולמייסד לטיף כרימוב. בסך הכול מוצגים במוזיאון למעלה מעשרת אלפי פריטים[5].

  • שטיחים - ברשות המוזיאון כ-6,000 שטיחים ומרבדים, אך לא כולם מוצגים בו-זמנית בתצוגה. כל השטיחים שבמוזיאון נארגו בעבודת יד, ואריגתם מתוארכת בין המאה השבע עשרה, ועד ראשית המאה העשרים ואחת. בין המוצגים יש מרבדים שעירים, ושטיחים ארוגים - "שטוחים". השטיחים קשורים לתרבות האריגה שהייתה נהוגה באזרבייג'ן מארבע סוגים, לפי מחוזות ואזורים במדינה[6]. שטיחים מגובא-שירוואן (Guba-Shirvan), מגאנג'א-קאזח (Ganja-Gazakh), מקארבח (Karabakh) ומתבריז (Tabriz). השטיח הנחשב לעתיק ביותר בתצוגה הוא "הדרקון", מהמאה השבע עשרה, ממחוז קארבח.
  • אריגת שטיחים במוזיאון - במוזיאון מתקיימת פעילות של הדגמת אריגת שטיחים ידנית על נול, לפי המסורת האזרית. ההדגמה מבוצעת על-ידי שתי אורגות בו-זמנית, המשתפות פעולה. הפעילות מוסברת לקבוצות של מבקרים על ידי מדריך/ה מקומית[7].
  • לטיף כרימוב - לטיף כרימוב, היה מומחה לשטיחים, אורג, מורה, כותב ספרי הדרכה ומדריך. הוא הגה את הרעיון לייסד את מוזיאון השטיחים בבאקו, הנחשב למוזיאון הראשון בעולם שתצוגתו העיקרית שטיחים[1]. בעבר, המוזיאון נקרא מוזיאון לטיף כרימוב, על שמו. כיום המוזיאון מוגדר כלאומי ושמו שונה, אך מדור שלם מוקדש לזכר כרימוב. בתצוגה יש תמונת פורטרט גדולה עם דמותו.
  • רקמה וביגוד - ניתן למצוא בתצוגה בגדים מסורתיים מתקופות שונות, וכן דוגמאות לרקמה דקורטיבית בצורות ובגוונים רבים. במוזיאון מוצגים בגדים חגיגיים לאירועים מיוחדים, לחתנים ולכלות וכן נעליים.
  • מוצגים אחרים - מלבד שטיחים, יש במוזיאון תצוגות סוגי אומנויות אזריות שימושיות אחרות. מוצגים תכשיטים מקומיים בעבודת יד, ענקים לצוואר, עגילים, צמידים ותכשיטים מסוגים נוספים. בתצוגה גם כלי מתכת, זכוכית וברונזה, צלחות, כדים, סמוברים, תליונים, חרבות[8] וכיוצא בהם. גם אומנות של קרמיקה מוצגת במוזיאון.
  • אונסקו - בשנת 2010 הוגדרה אומנות אריגת השטיחים של אזרבייג'ן כמורשת עולמית של אומנות[9]. מוזיאון השטיחים בבאקו והאומנויות שהוא מייצג כלולות בתוכנית "דרך המשי" של ארגון אונסקו[10] ומתקיים שיתוף פעולה בין אונסקו, המוזיאון ומשרד התרבות של אזרבייג'ן.
  • שיתופי פעולה חיצוניים - במוזיאון נערכת פעילות חינוכית מסועפת, מתקיימים ביקורים של תלמידי בתי ספר, נערכים חוגים וקורסים ברמות שונות, פעילויות תיאטרון, ותצוגות אופנה אומנותיות[3].

מיקום ותחבורה

מוזיאון השטיחים מצוי במיקום מרכזי מאד בבאקו, בתוך פארק, ליד חוף הים הכספי, ובקרבת העיר העתיקה. הכתובת: 28 Mikayıl Hüseynov Prospekti, Bakı 1000, באקו - אזרבייג׳ן. המבנה קרוב לכביש E119, להיכל הספורט, לקניון דניז (Deniz Mall), ול-"מיני ונציה". תחבורתית, אפשר להגיע למוזיאון ברכבת תחתית. התחנה הקרובה ביותר של המטרו היא תחנת העיר העתיקה של הקו האדום (Icherisheher)[11], הנמצאת במרחק הליכה של כ-15 דקות. אפשרות אחרת היא הגעה באוטובוס ציבורי, בקווים 5, 6, 8 ו-32, להם יש תחנה על הכביש, בסמוך לפארק בו ממוקם המוזיאון. מהעיר העליונה קיימת אפשרות הגעה עם הפוניקולר של באקו[12]. תחנת הרכבל התחתונה קרובה מאד למוזיאון, כמאתיים מטרים בלב. תחנת הרכבל העליונה ממוקמת בסמוך ל"מגדלי הלהבה". ניתן גם להגיע במוניות, באופניים ורגלית.

ראו גם

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Azerbaijan Carpet Museum, museu.ms (באנגלית)
  2. ^ גיאורגיה, ארמניה ואזרביג'אן, פארק ספיר, נתניה: שטיינהרט - קציר, 2009, עמ' 247
  3. ^ 3.0 3.1 AZERBAIJANI NATIONAL CARPET MUSEUM, azcarpetmuseum.az
  4. ^ Merina Benny, Azerbaijan National Carpet Museum by Franz Janz A unique museum, RTF | Rethinking The Future, ‏2021-02-21 (באנגלית אמריקאית)
  5. ^ Azerbaijan Carpet Museum, Baku, אזרבייג'ן, באתר Google Arts & Culture
  6. ^ Editor, The Carpet Collection at Azerbaijan National Carpet Museum, JOZAN, ‏2024-03-13 (באנגלית אמריקאית)
  7. ^ Azerbaijan National Carpet Museum | Azerbaijan Travel, azerbaijan.travel (באנגלית)
  8. ^ 8.2 Carpets Made to Last: A Walk Through Baku's National Carpet Museum, www.azer.com
  9. ^ Heather, Azerbaijan Carpet Museum, Asian Art Newspaper, ‏2019-03-28 (באנגלית בריטית)
  10. ^ Azerbaijan Carpet Museum | Silk Roads Programme, en.unesco.org
  11. ^ How To Reach Azerbaijan Carpet Museum (Baku) In 2024, travelsetu.com (באנגלית)
  12. ^ Baku Travel Guide, Funicular in Baku, Azerbaijan. Baku funicular system, Baku Tourism Information Portal, ‏2018-04-20 (באנגלית בריטית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39058328מוזיאון השטיחים הלאומי של אזרבייג'ן