מדליית הקוטב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדליית הקוטב

מדליית הקוטבאנגלית: Polar Medal) היא מדליה שמעניק שליט הממלכה המאוחדת. בשנת 1857 נוסדה המדליה כ"מדליה ארקטית" ובשנת 1904 שונה שמה ל"מדליית הקוטב".

היסטוריה

אות ההוקרה הקוטבי הראשון נקרא בשם המדליה הארקטית והוענק פעמיים במאה ה-19. האדמירליות הנפיקה את המדליה בשנת 1857 לכמה משלחות, בהן המשלחת שגילתה מה עלה בגורלם של ג'ון פרנקלין ואנשי צוותו, שאבדו כאשר משלחתם חיפשה את המעבר הצפון-מערבי בשנת 1847.

הוד מלכותה שמחה לבשר לנתיניה, כי מדליה תינתן לכל האנשים, בכל דרגה או מעמד, שהשתתפו בכמה משלחות לאזורים הארקטיים, אם לשם גילוי או לשם חיפושים, בין השנים 1818 ל-1855, ועד בכלל

[1]

בפעם השנייה הוענקה המדליה הארקטית לצוותיהן של שלוש אוניות שיצאו לחקור את האזור הארקטי בשנים 1876-1875.

בשנת 1904, נחנכה מדליית הקוטב לכבוד חברי משלחת דיסקברי, משלחתו הראשונה של קפטן סקוט לאנטארקטיקה. כמו כן ניתנה המדליה לצוותים של שתי אוניות החילוץ, טרה נובה ו"מורנינג". מדליות נוספות הוענקו גם לחברי המשלחות של ארנסט שקלטון, נמרוד (1909-1907) והמשלחת הטראנס-אנטארקטית האימפריאלית (1917-1914).

עד 1968, הוענקה מדליית הקוטב לכל מי שהשתתף במשלחת לקוטב בחסות ממשלותיהן של כל אחת ממדינות חבר העמים הבריטי. לאחר מכן, שונו הכללים לקביעת התנאים להענקת המדליה והושם דגש רב יותר על הישג אישי. המדליה עשויה להינתן לאזרחי הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד, שהרימו, באופן אישי, תרומות משמעותיות להכרת מחוזות הקטבים, או שהגישו שירות ממושך באיכות יוצאת דופן לקידום רכישת ידע כזה וחוו, אם כך ואם אחרת, את הסיכונים והתלאות שמציגה הסביבה הקוטבית. המדליה יכולה להינתן גם כהכרה בשירות אינדיבידואלי יוצא מן הכלל בטיבו, לתמיכה במטרותיהן של משלחות לקטבים, הלוקחת בחשבון את הקשיים שעמם היה על האיש להתמודד.

בסך הכל הונפקו 880 מדליות כסף ו-245 מדליות ארד למשלחות אנטארקטיות. עוד 73 מדליות כסף הונפקו על שירות באזור הארקטי.

אנשים אחדים קיבלו תוספות פסים למדליה על קבלתה בשנית עקב השתתפותם המשלחות לקטבים. הן פרנק ויילד והן ארנסט ג'ויס מחזיקים בשיא משותף של ארבעה פסים על מדליות הקוטב שלהם.

עיצוב

המדליה היא בצורת מתומן על סרט לבן. בצדה השני של המדליה הארקטית המקורית הייתה ספינה תלת-תורנית מוקפת במצופי קרח. את הדפוס למדליה חרת לאונרד צ'ארלס ויון. עיצוב חדש של ארנסט גיליק הוכנס לשימוש משנת 1904, ובו נראית האונייה דיסקברי, עם קבוצת מזחלת ברקע. בצד הפנים של המטבע טבוע דיוקן המלך או המלכה לאותו זמן.

המדליה נוצקה במקור הן בכסף והן בארד. מאז 1939, כל המדליות עשויות כסף. מדליות ארד ניתנו לצוותים של אוניות חילוץ למשלחות לאנטארקטיקה. הן לא ניתנו מעולם למי שלקחו חלק פעיל במשלחות הארקטיות.

אוסטרליה

ממשלת אוסטרליה החליפה את מדליית הקוטב במדליה אנטארקטית אוסטרלית משלה בשנת 1987.

ניו זילנד

בשנת 1996, כשניו זילנד הכניסה תיקונים במערכת אותות הכבוד המלכותיים שלה, הפסיקו ניו זילנדים לקבל את מדליית הקוטב. עלתה הצעה, שהמדליה תישמר, בשם חדש, בהתאם לתקנות ניו זילנד: "המדליה האנטארקטית הניו זילנדית". הנימוק לשינוי השם היה, שהקשר לאנטארקטיקה הוא העומד ביסוד מאמציה והישגיה של ניו זילנד. הדיווח בנושא אותות כבוד, הממליץ על השינוי, מכיל את הטענה השגויה, לפיה המדליה קרויה על שם הקוטב הצפוני, טענה המגלה אי-ידיעה הן בהיסטוריה של מדליית הקוטב והן בטרמינולוגיה הגאוגרפית. המדליה החדשה נקבעה באופן רשמי בצו מלכת ניו זילנד ב-1 בספטמבר 2006.

לקריאה נוספת

  • Poulsom, Neville W. (1968). The White Ribbon: A Medallic Record of British Polar Expeditions. B.A. Seaby, London. ISBN 0-900652-00-4.
  • Poulsom, Neville, W, and Myres, J.A.L., (2000). British Polar Exploration and Research: A Historical and Medallic Record with Biographies, 1818 - 1999. Savannah Publications, London. מסת"ב 1 902366 05 0

.

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מדליית הקוטב בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לונדון גאזט, גיליון 21997, 5 במאי 1857
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23906133מדליית הקוטב