מדי קרב (ארצות הברית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שני חיילים לבושים במדי קומבאט

מדי קומבאט (הידועים גם כמדי פיקסל או המדים האוניברסליים, באנגלית: Army Combat Uniform ובקיצור ACU) הם המדים הקרביים העכשוויים של חיל הנחתים וצבא ארצות הברית. המדים נחשפו לראשונה בשנת 2004 והחליפו את המדים הקודמים ששימשו את ארצות הברית בשנות ה-80 וה90 ובתחילת המאה ה-21. למדים אלו מספר שינויים מהמדים הקודמים כגון סוג ההסוואה ("דיגיטלי" במדים החדשים לעומת "מנומר" במדים הקודמים). מדי הקומבאט הרשמיים מיוצרים מ-50% ניילון ו50% כותנה, שאר התערובות אינן רשמיות.

דפוס

קובץ:101st Airborne and ANA Operation Overlord meeting.jpg
לוחמים אמריקנים ב-2011, לבושים במדי קומבאט באפגניסטן

צבא ארצות הברית משתמש בתבנית האוניברסלית הכוללת את הצבעים חאקי מדברי, אפור אורבני וירוק עלים על מנת לפעול עם מדים אלו באזורים רבים הכוללים ערים, מדבריות ויערות. עם זאת, עיצוב זה אינו אפקטיבי כמו מדים ספציפיים לגזרה כלשהי (לדוגמה, מדי הקומבאט יהיו פחות אפקטיביים במדבר לעומת המדים המדבריים אשר צבועים בחאקי בלבד) וככל הנראה יושם בשל אילוצים תקציביים.

רכיבים

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
חיילים אמריקנים בזמן פעילות בחיפוי של נגמ"שי תקיפה בשנת 2007

המדים מכילים צמדנים (סקוצ'ים) שאיתם סוגרים ופותחים את הכיסים בשרוולים. העלות לכל חייל עבור מדים היא 120$ לעומת 58$ על המדים הקודמים, אבל קצבאות בגדים נועדו על מנת לפצות על התייקרות זו. תוספות נוספות כגון שמות ותגים כרוכים בתשלום נוסף.

ז'קט

קובץ:ISAF soldier looking for enemy positions in Kunar Province of Afghanistan.jpg
חייל אמריקני באפגניסטן בשנת 2006
חייל אמריקני לבוש במדי קומבאט באפגניסטן, יוני 2007

ז'קט קומבאט (החולצה העליונה) משתמש בוו מגובה לולאה על מנת לשמור על פריטים כגון תג שם, דרגות, טלאי כתף וכרטיסיות. טכנולוגיית אינפרא אדום תפקידה לסייע למזער את הצללית האינפרא אדום. כמו כן, ריבועי IR IFF קבועים נתפרים לכל כתף כדי לסייע בזיהוי אנשים ידידותיים כאשר משתמשים במכשירי ראיית לילה והם מוגנים על ידי כרטיסיות כשהם לא בשימוש.

על המדים מותר להשתמש בשלושה סוגים של דגלים: בצבע מלא, IR (אינפרא אדום) בצבע מלא, IR בצבע מאופק. תג דגל ארצות הברית (בצבע המלא או מאופק) לבוש על דש כיס כתף ימין של הז'קט. את הגרסה המאופקת לובשים רק בתנאים טקטיים או בשטח. את הדגל של ארצות הברית שמים בצורה הפוכה (כך שהצד של הכוכבים הוא בצד ימין) וזאת כדי לתת רושם שהדגל נע קדימה עם הלובש; תגי הכתף (על השרוול) תמיד לבושים.

הצווארון המנדריני של הז'קט משמש להתאמה עם אפוד השריון החיצוני. הסגירה הקדמית היא בעזרת רוכסן, הכיסים הקדמיים וכיסי השרוולים סגורים גם הם בעזרת וו ולולאה. בכיס השמאלי ישנם שלושה חריצים לעטים.

במקור, מותר היה לענוד אך ורק סיכות מקצועיות על מדי הקומבאט, עם לא יותר מ5 סיכות בכל זמן. אבל, בקיץ 2011 שונו התקנות ואפשרו תפירת תגי מקצוע רקומים על המדים כמו אלה שנענדו על האפוד; מגבלת חמש הסיכות נשארה בתוקף ובלתי אפשרי לערבב תגים רקומים וסיכות. באותו הזמן ניתן היה לענוד תג דגל, תג יחידה ותג שם רקומים על המדים באופן חופשי. תגי מקצוע, כגון הריינג'רס, החבלנים והכוחות המיוחדים נענדים על דש השרוול השמאלי, והם כפופים לחוק של הגבלת תגים עד שלושה במספר. תג שהוא חלק בלתי נפרד מהיחידה, כגון "Mountain" ו"Airbone" לא נחשבים נגד החוקים. תג ארצות הברית הוא הסמל היחידי המותר לענידה על מדי הקומבאט והוא נמצא כ-3 מ"מ מעל תג הצבא (US ARMY); הסמל יכול להיות עשוי ממתכת ויכול להיות רקום בצבע שחור. התקנות הנוכחיות קובעות כי על הז'קט שלא להאריך מתחת לחלק העליון של כיס המטען ולא להיות מעל מהחלק התחתון של הכיס הצדדי. על השרוולים להיות לא מקופלים תמיד, בניגוד למדים הקודמים בהם היה מותר לקפל שרוולים במדי קיץ.

בשטח, הז'קט עשוי להתחלף על ידי חולצת קומבאט כאשר לבושה מתחת לאפוד.

מכנסיים

חייל במחסה לבוש במדי קומבאט (2006)

מכנסי קומבאט לבושים עם חגורת רשת מניילון ברוחב 2 אינץ', וכוללים כיסים לסכינים וכלים נוספים; שני כיסי אחסון על הירך עם שרוך אלסטי וצמדן לסגירה בזמן תנועה, ושני כיסי אחסון - אחד על כל רגל עם סגירת צמדן. כמו כן, מכנסי קומבאט עם חומרים עמידים בפני להבות אש מונפקים לחיילים המוצבים באפגניסטן (ובעבר גם בעיראק).

כיסוי ראש

חייל אמריקני לבוש בקסדת קומבאט בעת מלחמת עיראק בשנת 2007

בדרך כלל, מדי הקומבאט לבושים ביחד עם קסדות קומבאט מתקדמות, כובעי פטרול או כובע boonie ו/או כובע צמר המתאים לתקופת החורף. כובע הפטרול הוא בסגנון כובע מצחיה עם גג שטוח ורך וכיס פנימי. כאשר נמצאים בחיל מצב, כומתות בצבעים חום, שחום וירוק עשויות להלבש על ידי צנחנים, לוחמי יחידות מובחרות ויחידות העלית. כובע הפליז הירוק מיועד לפעילות בשטח וחיל המצב מחוץ ליחידה, לפיקוד מקומי. כובע הפליז עשוי להיות מקופל בדרך 1-2 משום שלא יכול להיות מגולגל. תג השם נלבש בגב כובע הפטרול. מומלץ לתפור על דרגה, אך ענידת סיכת הדרגה על כובע פטרול וכובע Boonie מאושרת גם כן.

חולצה

מדי הקומבאט נלבשים עם חולצה בצבע חול. חולצה בצבע עלווה-ירוק שעשויה מ-100% כותנה, אושרה ללבישה על ידי חיילים ועבור כמה סביבות הכשרה או חיילים פרוסים; סביבות מורשות ללבישת חולצה זו כוללות את עיראק, אפגניסטן וקוריאה על פי תקנון שנקבע ב-2011. האישור חל גם אלו אשר נמצאים בסיורים באזורים רלוונטיים. חולצות שחורות מאושרות ללבישה על ידי מדריכים מסוימים על הודעות צבא (בית הספר לריינג'ר, חבלנים, צנחנים, מוטסים, צלפים ויחידות עלית).

נעליים

חייל אמריקני מציג את הרוכסן והצמדנים של הז'קט

את מדי הקומבאט לובשים עם נעלי קומבאט בצבע חאקי וגרביים בצבע ירוק-זית מכותנה. גרסאות מסחריות של נעליים אלו מאושרות ללא הגבלה כל עוד עומדות בתקנות הללו: להיות לפחות 6 ס"מ לגובה, להיות עשויות מבקר בצד המחוספס ולהיות ללא רוכסנים, סוליות מתכת או לשוניות צדדיות. נעלי הרים זמינים עבור שטח קשה, קור קיצוני וכוחות הפועלים בהרים (אלפיניסטים).

תחילת הדרך

תהליך החלפת המדים האמריקנים הירוקים המנומרים והמדבריים עם מדי הקומבאט החל באפריל 2005. עם זאת, תהליך פילדינג החל חודשיים לפני על ידי ראפיד פילדינג. חיילים מחטיבת החי"ר ה48 היו היחידה הראשונה של צבא ארצות הברית, פעילה או במילואים אשר קיבלה את מדי הקומבאט. הקליטה הראשונית של המדים היית מעורבת, עם תלונות על עמידות לא מספיק טובה ותחזוקה מוגזמת. נכון לתחילת 2010, דפוס ההסוואה המרובה בתוך יחידות בצבא ארצות הברית נראה לעיתים רחוקות ואילו מדי הקומבאט הפכו למדים הסטנדרטיים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מדי קרב בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29843394מדי קרב (ארצות הברית)