מבנה רביעוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
היררכיית המבנה של חלבונים
המוגלובין, דוגמה קלאסית למבנה רביעוני, ארבעה חלבונים (סלילי α צבועים בסגול וירוק זית), לכל אחד קשורה קבוצת הם (ירוק), הפעילות תלויה במידה רבה במבנה הרביעוני

המבנה הרביעוני הוא מונח בביוכימיה המייצג את הסידור המרחבי של חלבונים המורכבים ממספר שרשראות פוליפפטידיות. כל שרשרת פוליפפטידית בתצמיד (קומפלקס) האוליגומרי נקראת תת יחידה. המבנה הרביעוני מתייחס בעיקר אל מספר תתי היחידות וסוגן, סידורן במרחב וביחס זו אל זו ואל אזורי המגע ביניהן.

  • ישנם חלבונים שאין להם מבנה רביעוני (כיוון שהם בנויים משרשרת פוליפפטידית אחת בלבד) בעוד שידועים חלבונים שהם תצמיד (קומפלקס) של מספר רב (מעל 10) תתי יחידות.
  • תתי היחידות יכולות להיות זהות זו לזו (הומואוליגומר או בקיצור הומאומר) או שונות זו מזו (הטרואוליגומר או בקיצור הטרומר).
  • כאשר החלבון הוא אנזים ניתן לקבוע אילו תתי יחידות הן בעלות פעילות מזרזת, ואלו תתי יחידות (אם קיימות) משמשות לתפקיד בקרתי בחלבון (תתי יחידות רגולטוריות).

השפעת המבנה הרביעוני על הפעילות

בחלבונים רבים (כגון חלבון ההמוגלובין) ניתן לאפיין יותר ממבנה רביעוני אחד. המבנים הרביעוניים השונים מאופיינים לרוב עם מצבי פעילות או זיקה שונים של החלבון לליגנד או לסובסטרט אותו הוא קושר.

טכניקות לקביעת המבנה הרביעוני

המבנה הרביעוני של חלבונים נקבע באמצעות שתי שיטות עיקריות

  • קריסטלוגרפיה - טכניקה בה החלבון מגובש ומבנהו נקבע על פי פיזור קרני X המוקרנים על גבי הגביש.
  • תהודה מגנטית גרעינית - טכניקה בה נקבעים מבנים של חלבונים בתמיסה, באמצעות התכונות המגנטיות (מצב הספין) של הגרעין.

דוגמאות

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0