מאפה קרלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מאפה קרלי
Karjalanpiirakka
מאפה קרלי מסורתי

מאפים קרליים, פשטידות קרליות או פירוגים קרלייםקרלית: Kalittoja; בפינית: Karjalanpiirakat; בשוודית: Karelska piroger) הם מאפים או פירוגים פיניים מסורתיים שמקורם באזור קרליה. הם נצרכים ברחבי פינלנד, כמו גם באזורים סמוכים כמו אסטוניה וקרליה הרוסית.

מאפיינים

לבצקים המסורתיים העתיקים ביותר היה בדרך כלל קרום שיפון, אך הגרסאות הקרליות הצפוניות ואזור לדוגה הכילו גם חיטה כדי לשפר את איכות הקרום. המילויים הרגילים היו שעורה, וקאמה. במאה ה-19, תחילה הוצגו גרסאות תפוחי אדמה ולאחר מכן כוסמת כמילויים, ומאוחר יותר אורז מבושל ודוחן.

כיום, לגרסה הפופולרית ביותר יש קרום שיפון דק עם מילוי של אורז. גם מילוי מחית תפוחי אדמה ואורז וגזר זמינים בדרך כלל. חמאה, לעיתים קרובות מעורבת עם ביצה מבושלת קצוצה, נמרחת על המאפים החמים לפני האכילה.

מעמד מוגן

למאפים קרליאניים יש מעמד התמחות מסורתית מובטחת (TSG) באירופה מאז 2003.[1] זה אומר שכל יצרן שלא עוקב אחר המתכון המסורתי לא יכול לקרוא להם karjalanpiirakka ובמקום זאת, יצטרך לקרוא להם riisipiirakka, כלומר "מאפי אורז", או perunapiirakka, כלומר "מאפי תפוחי אדמה" וכו' תלוי במילוי.[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מאפה קרלי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ EU Profile-Karjalanpiirakka (accessed 06/01/2021)
  2. ^ Food Safety Authority Evira (אורכב 26.01.2016 בארכיון Wayback Machine) (accessed 1/19/2016)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38110646מאפה קרלי