מאעת מונס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמונה תלת ממדית של מאעת מונס כתוצאה מעיבוד תמונות הגששושית מגלן

מאעת מונס או הר מאעת או מאט מונסלטינית: Maat Mons) הוא הר געש מסיבי מסוג חרוט מגן. זהו ההר השני בגובהו, והר הגעש הגבוה ביותר, בכוכב הלכת נוגה.

גובהו של ההר הוא 8,000 מטרים[2] מעל הרדיוס הפלנטרי הממוצע (הגובה שמודדים גבהים ביחס אליו) של נוגה, והוא מתנשא 5,000 מטרים מעל המישורים שסביבו.

קוטרו של ההר הוא 395 קילומטרים.[3]

מקור השם

ההר נקרא על שמה של מאע'ת, אלת האמת והצדק מהמיתולוגיה המצרית.

תיאור ההר

בפסגתו של ההר מצויה קלדרה גדולה, ששטחה הוא 28 × 31 קילומטרים. בתוך הקלדרה ישנם לפחות חמישה מכתשי קריסה קטנים יותר, שקוטרם אינו עולה על 10 קילומטרים.

שרשרת של מכתשים קטנים שקוטרם נע בין 3 ל-5 קילומטרים משתרעת על פני כ-40 קילומטרים לאורך המדרון הדרומי-מערבי של הר הגעש. תמונות ברזולוציה גבוהה שצולמו על ידי הגשושית מגלן לא מעידות על זרימת לבה ממכתשים אלה.

פעילות געשית

בדיקת מכ"ם שבוצעה על ידי הגשושית מגלן גילתה עדויות לפעילות געשית שאירעו לאחרונה יחסית (במונחים גאולוגים) במאעת מונס, הכוללת זרימת אפר בסמוך לפסגה ולמדרון הצפוני של ההר.[1]

מחקרים אטמוספיריים שבוצעו במסגרת פרויקט פיוניר-ונוס בתחילת שנות השמונים חשפו שוני ניכר בריכוזים של דו תחמוצת הגופרית (SO 2 ) ומתאן (CH 4 ) באטמוספירה האמצעית והגבוהה של נוגה. אחד ההסברים האפשריים לכך היה התפרצות געשית של גזים לאטמוספירה ממאעת מונס.

מחקרים עדכניים יותר העלו כי מבנה הר הגעש, התפלגות זרמי הלבה, מכתשי הבור, מורפולוגיית הפסגה מעידה על פעילות געשית לאחרונה במאעת מונס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מאעת מונס בוויקישיתוף
  • מאעת מונס באתר התמונות ממערכת השמש (photojournal) של המעבדה להנעה סילונית
  • Peter J.Mouginis-Mark (באוקטובר 2016). "Geomorphology and volcanology of Maat Mons, Venus". Icarus. 277: 433–441. doi:10.1016/j.icarus.2016.05.022. {{cite journal}}: (עזרה)

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Robinson, Cordula A.; Thornhill, Gill D.; Parfitt, Elisabeth A. (25 ביוני 1995). "Large‐scale volcanic activity at Maat Mons: Can this explain fluctuations in atmospheric chemistry observed by Pioneer Venus". Journal of Geophysical Research. doi:10.1029/95JE00147. {{cite journal}}: (עזרה)
  2. ^ גובה זה לפי הרשום באתר photo journal באתר NASA, לפי מאמרים אחרים הגובה הוא 9.17 ק"מ[1]
  3. ^ מאעת מונס באתר שמות פלנטריים, באתר האיגוד האסטרונומי הבינלאומי IAU
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29768967מאעת מונס