ליסדקסאמפטמין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ליסדקסאמפטמין
שם IUPAC
(2S)-2,6-diamino-N-[(2S)-1-phenylpropan-2-yl]hexanamide
שמות מסחריים בישראל
ויואנס, Vyvanse
נתונים כימיים
כתיב כימי C15H25N3O 
מסה מולרית 263.378 גרם/מול
נתונים פרמוקוקינטיים
זמינות ביולוגית ספיגה מהירה
זמן מחצית חיים ליסדקסאמפטמין פחות משעה. המטבוליט הפעיל דקסאמפטמין הוא בעל זמן מחצית חיים של 10-13 שעות
הפרשה הפרשה כמעט מלאה בשתן
בטיחות
מעמד חוקי תרופה המחייבת מרשם. דרישות המרשם הם על פי דרישות פקודת הסמים המסוכנים
דרכי מתן פומי (דרך הפה)
מזהים
מספר CAS 608137-32-2

ליסדקסאמפטמיןאנגלית: lisdexamfetamine) היא תרופה המשווקת בישראל תחת השם המסחרי ויואנס (באנגלית: Vyvanse) המשמשת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADHD). התרופה קיבלה את אישור ה־FDA ב-2007[1] ומאז היא שווקה גם במספר מדינות באירופה. היא קיבלה את אישור משרד הבריאות הישראלי בשנת 2015. התרופה נלקחת דרך הפה, ומיועדת לטיפול בילדים, בני נוער ומבוגרים.

בארצות הברית[2] התרופה רשומה גם לטיפול בבולמוסי אכילה כפייתיים binge eating disorder.

זוהי תרופה השייכת למשפחת האמפטמינים, ופועלת כממריצה של מערכת העצבים המרכזית.

ליסדקסאמפטמין היא למעשה מולקולה שמחברת שתי מולקולות הקשורות ביניהן בקשר כימי, מולקולה אחת היא החומר הפעיל של התרופה דקסאמפטמין (האננטיומר הפעיל של אמפטמין, נקרא גם d-amphetamine ו-dextro-amphetamine) ומולקולה נוספת של חומצת האמינו, ליזין. התרופה נספגת דרך מערכת העיכול ובדם עוברת פירוק (הידרוליזה) ומתפרקת לחומצת האמינו ליזין (חומר שאיננו פעיל) ולחומר הפעיל דקסאמפטמין. בכך ניתן להגדיר את ליסדקסאמפטמין כקדם-תרופה, כלומר תרופה שניטלת ללא אפקט פרמקולוגי, אולם בגוף היא מפורקת וכתוצאה מכך משתחרר החומר הפעיל של התרופה.

מנגנון הפעולה

התרופה ליסדקסאמפטמין עוברת פירוק בגוף לדקסאמפטמין, שהוא החומר שאחראי לפעילות התרופתית. דקסאמפטמין היא תרופה ממשפחת התרופות שמגרות את מערכת העצבים. בדומה למתילפנידאט ולדקסמתילפנידאט, התרופה מונעת את הספיגה בחזרה של דופמין ונוראדרנלין ומעלה את ריכוזם בתייוך העצבי. בנוסף דקסאמפטמין משחררת יותר דופמין במנגנון ישיר על העצב, השפעה שכנראה מסבירה את יעילות האמפטמינים בטיפול בהפרעות קשב במקרים שהמטופלים סובלים מהפרעות קשב ולא מצליחים לשים לב לפרטים[3].

היתרון של התרופה מבחינה פרמקוקינטית הוא ספיגה מלאה ממערכת העיכול. במחזור הדם התרופה עוברת פירוק הדרגתי, מה שמאפשר שחרור של החומר הפעיל בצורה הדרגתית וממושכת לאורך היום והקלה מקסימלית ללא תנודות על תסמיני ה־ADHD על פני שעות היום, ומהווה יתרון גדול בשביל אנשים שסובלים מהתמכרויות מכיוון שליסדקסאמפטמין אי אפשר לסנתז, התרופה משפיע ל־12 שעות לכן לא צריך אותו בשחרור מושהה בדומה לתרופות אחרות שכן קיימות בתכשירים מושהים, ולכן הוא התרופה יחידה למשך זמן זה שאפשר להמיס במים, (מתילפנידאט, דקסמתילפנידאט ואמפטמין).

מינון

כטיפול התחלתי, התרופה ניתנת בכדור של 30 מ"ג ליום (מקביל ל-10 מ"ג ריטלין IR).את המינון ניתן להעלות בכל שבוע, בכ-10-20 מ"ג ליום, כאשר המנה היומית אינה חורגת מה-70 מ"ג ליום. בילדים ומתבגרים המינון המקסימלי הוא 60 מ"ג ליום.

המינונים הקיימים בישראל הם 30 מ"ג 50 מ"ג, 70 מ"ג.

ניתן לקחת את הכמוסה של ליסדקסאמפטמין בשלמותה או לפתוח אותה ואת תוכנה להמס במים, מיץ תפוזים או יוגורט ולכן נוחה לשימוש על ידי מטופלים שאינם בולעים כדורים.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי דומות לאלה של ממריצים אחרים: הנפוצים ביותר; ירידה בתיאבון, נדודי שינה, יובש בפה, כאבי ראש, ירידה במשקל וכאבי בטן.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ליסדקסאמפטמין בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ http://www.drugs.com/history/vyvanse.html
  2. ^ Reas DL et al. Pharmacological treatment of binge eating disorder: update review and synthesis. Expert Opin Pharmacother. 2015;16(10):1463-78. doi: 10.1517/14656566.2015.1053465. Epub 2015 Jun 4.
  3. ^ Steer C et al. Lisdexamfetamine Dimesylate A New Therapeutic Option for Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. CNS Drugs 2012; 26 (8): 691-705


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ליסדקסאמפטמין28628111