לובסטר ניוברג
לובסטר ניוברג (באנגלית: Lobster Newberg) הוא תבשיל פירות ים אמריקאי.
לובסטר ניוברג מותקן מלובסטר, חמאה, שמנת, קוניאק, שרי, ביצים ופלפל קאיין. ממציא התבשיל הוא בן ונברג, שהיה רב-חובל ועסק בסחר פירות. הוא הדגים את המנה במסעדת דלמוניקו'ס בעיר ניו יורק למנהל, צ'ארלס דלמוניקו, ב-1876. לאחר שהשף, צ'ארלס רנהופר, שכלל אותו, נוסף המתכון לתפריטה של המסעדה תחת השם "לובסטר בנוסח ונברג" (Lobster à la Wenberg) ובמהרה הוא נהפך לפופולרי מאד.
ריב שהתגלע בין ונברג לצ'ארלס דלמוניקו הביא לכך שהמנה הוצאה מתפריטה של המסעדה. על-מנת להשביע את רצונם של הלקוחות שביקשו את המאכל, שונה שמו לאנגרמה של השם הקודם ונקרא מאותה עת "לובסטר בנוסח ניוברג" (Lobster à la Newburg) או לובסטר ניוברג (Lobster Newburg).
המאכל הוא עדיין פופולרי למדי, וניתן למוצאו בספרי בישול המטבח הצרפתי, שם הוא מכונה לעיתים "הומאר (סוג של לובסטר כחול עב צבתות) מוקפץ בשמנת" (Homard sauté à la crème). כאשר רנהופר הדפיס את המתכון, הוא ראה אור לראשונה ב-1894. לפיו הלובסטרים הורתחו למשך עשרים וחמש דקות, אחר-כך טוגנו בחמאה זכה, אז רתחו זמן ממושך בשמנת שצומצמה למחצה, ולבסוף הורתחו שוב עם תוספת של יין מדירה.
יש המבלבלים בין לובסטר ניוברג לבין לובסטר תרמידור - מאכל דומה שהומצא ב-1890. בו מבשלים את בשרו של הלובסטר עם ביצים, קוניאק ושרי.
קישורים חיצוניים
- ג'ו אוקונל, "סיפורו המיוחד של לובסטר ניוברג", steakperfection.com, 25 באוגוסט 2001
- המתכון המקורי של לובסטר ניוברג בספר הבישול של צ'ארלס רנהופר