לובסטר ניוברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לובסטר ניוברגאנגלית: Lobster Newberg) הוא תבשיל פירות ים אמריקאי.

לובסטר ניוברג מותקן מלובסטר, חמאה, שמנת, קוניאק, שרי, ביצים ופלפל קאיין. ממציא התבשיל הוא בן ונברג, שהיה רב-חובל ועסק בסחר פירות. הוא הדגים את המנה במסעדת דלמוניקו'ס בעיר ניו יורק למנהל, צ'ארלס דלמוניקו, ב-1876. לאחר שהשף, צ'ארלס רנהופר, שכלל אותו, נוסף המתכון לתפריטה של המסעדה תחת השם "לובסטר בנוסח ונברג" (Lobster à la Wenberg) ובמהרה הוא נהפך לפופולרי מאד.

ריב שהתגלע בין ונברג לצ'ארלס דלמוניקו הביא לכך שהמנה הוצאה מתפריטה של המסעדה. על-מנת להשביע את רצונם של הלקוחות שביקשו את המאכל, שונה שמו לאנגרמה של השם הקודם ונקרא מאותה עת "לובסטר בנוסח ניוברג" (Lobster à la Newburg) או לובסטר ניוברג (Lobster Newburg).

המאכל הוא עדיין פופולרי למדי, וניתן למוצאו בספרי בישול המטבח הצרפתי, שם הוא מכונה לעיתים "הומאר (סוג של לובסטר כחול עב צבתות) מוקפץ בשמנת" (Homard sauté à la crème). כאשר רנהופר הדפיס את המתכון, הוא ראה אור לראשונה ב-1894. לפיו הלובסטרים הורתחו למשך עשרים וחמש דקות, אחר-כך טוגנו בחמאה זכה, אז רתחו זמן ממושך בשמנת שצומצמה למחצה, ולבסוף הורתחו שוב עם תוספת של יין מדירה.

יש המבלבלים בין לובסטר ניוברג לבין לובסטר תרמידור - מאכל דומה שהומצא ב-1890. בו מבשלים את בשרו של הלובסטר עם ביצים, קוניאק ושרי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לובסטר ניוברג בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0