לגבולין
מזקקת לגבולין | |
סוג | סינגל מאלט ויסקי |
---|---|
אחוז אלכוהול | 40 |
מוצא | סקוטלנד |
מועד הכנה ראשוני | 1816 |
צבע | חום |
לגבולין או לגאבולין (באנגלית: Lagavulin, מבוטא במלעיל) הוא ויסקי סקוטי סינגל מאלט הידוע בטעם כבול ומעושן. זהו ויסקי מהאי איילה, בין הוויסקים הסקוטיים המעושנים והכבוליים ביותר ומאופיין ברמת עישון של כ-35 חלקים למיליון (מעושנים ממנו הם ויסקי לפרויג וארדבג), והוצאות מיוחדות של ברוכלאדי - Bruichladdich).
היסטוריה
ההיסטוריה מראה כי בשנת 1742 התבצעו לפחות 10 שיטות זיקוק לא חוקיות ב-10 מזקקות לפחות, ובמהלך השנים מזקקות אלו התאגדו למזקקה אחת חוקית בשם לגבולין. מזקקת לגבולין נפתחה רשמית כבר בשנת 1816 כשג'ון ג'ונסטון וארצ'יבלד קמפבל הקימו 2 מזקקות באי איילה כאשר לאחת מהם קראו לגבולין, ועם הזמן השם לגבולין השתלט על המזקקה האחרת ששמה לא היה ידוע כמעט. מאוחר יותר במהלך המאה ה-19 מזקקת לגבולין החלה להתחרות עם שכנתה לפרויג ובסופו של דבר השתלטה עלייה, ואדון פיטר מקי (הבעלים של מזקקת לגבולין באותה תקופה) שכר את מזקקת לפרויג לאחר תחרות שיווקית אגרסיבית. רבים טוענים שפיטר מקי ניסה לחקות את הסגנון של מזקקת לפרויג באותה תקופה. אך מכיוון שהכבול ששימש כחומר בעירה להפסקת שלב ההלתתה והמים אשר שימשו למהילת הויסקי לאחר שלב הישון, היו שונים מאלה של לפרויג גם כן התוצאות היו שונות. השם לגבולין קרוי על שם הכפר שבו הוקמו מזקקות הויסקי. כיום המזקקה בבעלות תאגיד דיאג'יו.
המאלט המבוקש לרוב אינו נדיר אך ב-2005–2006 היו תקופות "יובש" בהספקתו כיוון שהדרישה גאתה מאוד, אבל הגברת כמויות הייצור החלה רק בראשית שנות ה-90, ולכן רק ב-2007 ניתן היה למצוא אותו שוב על המדפים. מכיוון שהוא משמש כמרכיב מרכזי בוויסקי רד לייבל, רוב התוצרת מועברת למזקקות ג'וני ווקר כדי להפיק את הרד לייבל, ורק כ-25 - 30% מהתוצרת נמכרת בתור סינגל מאלט לקהל הרחב. המזקקה היא אחת הבודדות על איילה שפעלה ברציפות.
מהדורות נמכרות
- לגבולין 12 מהדורה מיוחדת (Lagavulin 12 YO Special Release) - ויסקי מעושן בטעם כבול אשר יושן בחביות עץ אלון במשך 12 שנה. כמו כן ויסקי זה אינו נמהל במים, בניגוד למותגי ויסקי אחרים אשר עוברים את השלב הזה כדי לדלל את החוזק האלכוהולי לאחר שלב היישון בחבית. התוצאה היא טעם גולמי כבול ומעושן. המותג משום מה לא כל כך נמכר כמו 'אחיו המבוגר' (לגבולין 16). [57.8% אלכוהול]
- לגבולין 16 (Lagavulin 16 YO) - המותג הנמכר ביותר של לגבולין בעל טעם כבול ומועשן כבד ביותר. ויסקי זה יושן בחביות עץ אלון, שיושן בהם קודם לכן יין שרי (זן ענבים) לזמן מה. [43% אלכוהול]
- לגבולין פדרו חימנז (Lagavulin Distillers Edition) - ויסקי בעל מתקתקות אשר יושן לקראת סופו בחביות עץ אלון שיושן בהם קודם לכך יין שרי פדרו חימנז (זן ענבים). לעומת המתקתקות של ויסקי זה הוא מתאפיין בנוסף לכך בטעם כבול ומעושן כבד. המאלט הבסיסי בן 16 שנה לפני הסיומת בשרי, גרסה מיוחדת זו מיוצרת מאז 1979 אך ברציפות רק בשנים האחרונות. ב-2007 עם כתיבת שורות אלו הגרסה האחרונה בשוק מסומנת 1991. 43% אלכוהול. סדרה זו אכזבה נאמנים רבים של המותג ותוארה כגימיק שיווקי, אבל מהדורות השנים האחרונות מראות שיפור וזוכות בפרסים.
מהדורות לאספנים
- לגבולין דאבל מצ'ורד דיסטילרס אדישן (Lagavulin Double Matured Distillers Edition) - ויסקי אשר יושן ב-2 חביות עץ אלון שמאפיניהם שונים. שנת המינימום של ויסקי זה אינה מצוינת.
- לגבולין 15 סרמיק דיקנטר (Lagavulin 15 YO Ceramic Decanter) - ויסקי אשר בקבוקו עשוי מקרמיקה ויושן בחביות עץ אלון במשך 15 שנה.
- לגבולין 25 לימיטיד אדישן (Lagavulin 25 YO limited edition) - ויסקי יוקרתי ביותר אשר יושן בחביות עץ אלון במשך 25 שנה.
- לגבולין 30 (Lagavulin 30 YO) - לגבולין אשר יושן בחביות עץ אלון במשך 30 שנה. ויסקי זה הוא הויסקי הכי מיושן שבוקבק על ידי מזקקת לגבולין, הוא יושן משנת 1976 עד 2006 ונמכר בהוצאה מוגבלת של 2340 בקבוקים בלבד. [52.6% אלכוהול]
- לגאבולין 21 - הוצאה מיוחדת של 6624 בקבוקים בלבד, הוכרזה בשוק באוקטובר 2007 ונמכרה כולה מראש בעיקר באינטרנט. 56.5% אלכוהול, יושנה בחביות שרי כמשך כל 21 שנותיה והדבר ניכר בצבעה האדמדם המיוחד, המזכיר יישוני שרי של מזקקת מקאלאן.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- האתר הרשמי של לגבולין.
- וואלה! אוכל - המאלטים של איילה.
- בקבוק - וויסקי לגבולין על הבוקר.
- אתר לאספנים המפרט על מותגי לגבולין.
30630745לגבולין