לבלב מלאכותי
לַבְלַב מלאכותי הוא מכשיר טיפולי המיועד לשימוש חולי סוכרת. תפקידו הוא לדמות לבלב בריא ובכך להוות תחליף הולם לבעלי לבלב לא תקין.
תפקוד הלבלב בסוכרת
תפקיד הלבלב הבריא, בלוטה הממוקמת בבטן, הוא להפריש את מיצי הלבלב (אשר מכילים אנזימים הנחוצים לעיכול המזון) דרך תעלות אל מערכת העיכול, ולהפריש גלוקגון, אינסולין וסומטוסטטין – הורמונים אשר נחוצים לווסת את הגלוקוז בדם אל מערכת הדם. תפקוד לקוי של הלבלב כאמצעי המווסת את רמת הגלוקוז בדם, עשוי לרוב לגרום לסוכרת, המתאפיינת בעלייה של הסוכר בדם ובשתן. לעיתים מתאפיינת המחלה בהרס תאי הבטא של הלבלב, הגורם לחוסר מוחלט באינסולין (סוכרת נעורים), ולעיתים בהתנגדות לאינסולין (סוכרת מסוג 2), המלווה בתסמינים נוספים.
לסוכרת השפעות וסיבוכים מגוונים בטווח הקצר והארוך. הטיפול בה כיום מתמקד במניעה (באמצעות תזונת החולה), והזרקת אינסולין בהתאם לחישוב ומדידת הסוכר בדמו של החולה (בשלבים הראשונים של המחלה) החסרונות הקיימים בטיפול זה הם הצורך בדקירות תכופות של העור, קושי להעריך את כמות האינסולין המוזרקת, ותדירות הזריקות, כל זאת בשל העדר משוב או מדידה רציפה של רמת הסוכר בדם, אשר אמורה להתבצע על ידי הלבלב.
הטיפול העתידי בסוכרת באמצעות לבלב מלאכותי
קיימים מגוון מכשירים הנמצאים נכון ל-2012 בשלבי פיתוח מתקדמים, ותפקידם לאזן את ריכוז הסוכר בדם החולה. מכשירים אלו מיועדים להנשא על גוף המטופל (בשל כך יהיו זעירים), ואמורים לכלול חיישן המושתל מתחת לעור החולה, ומאפשר ניטור רציף של ריכוז הסוכר בדם. על פי אלגוריתם ייעודי, הלבלב המלאכותי יחשב את ספיקת האינסולין אשר יש להזריק אל גוף המטופל במטרה לאזן את ריכוז הסוכר בדמו.
הלבלב המלאכותי אמור גם להזריק אינסולין אל גוף המטופל, באמצעות עירוי קבוע, ובכך יפטור את הצורך בדקירות תכופות. כמו כן, הזרקת האינסולין תהיה רציפה, בהתאם לחיווי הסוכר הרציף.
מוצרים מסוג זה נמצאים כיום בפיתוח מתקדם במדינות רבות בעולם, ובהן ישראל, ארצות הברית והממלכה המאוחדת.
פיתוחי הלבלב המלאכותי
בתחילת שנות ה-2000 החלו פיתוחים ראשונים של מכשירים שהם של שילוב בין חיישן המודד את רמת הסוכר בדם להתקן המזריק אינסולין בכמות הדרושה[1].
ב-2010 חוקרים במרכז הארצי לסוכרת נעורים, במרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח תקווה, הדגימו מערכת אוטומטית לאיזון רמת הסוכר בדם[2].
ב-28 בספטמבר 2016 אישר ה-FDA את MiniMed 670G של חברת "מדטרוניק". זוהי מערכת הבקרה בחוג סגור הראשונה לחולי סוכרת המאושרת לשימוש רפואי[3]. בשנת 2022 נכנסה לסל התרופות בישראל מערכת "לבלב מלאכותי" של "מדטרוניק" למספר מצומצם של חולים[4]. כל קופות החולים מספקות היום מערכת MiniMed 780G לזכאים. פרויקט "לבלב לכולם" קם על מנת לתת מענה לחולים שלא נכללו בסל[5].
בשנת 2021 חברת "בטאלין תרפיוטיקס" הישראלית הכריזה על פיתוח לבלב מלאכותי מתאי גזע[6]. החברה נמצאת בשלבי פיתוח ראשוני והודיעה שהמוצר יצא לשוק בתוך חמש שנים[7].
לקריאה נוספת
- Michael G. Sarr ,Markus Büchler, Waldemar Uhl, Peter Malfertheiner, Diseases of the pancreas, Kargr, 2004.
קישורים חיצוניים
- איתי גל, בקרוב: לבלב מלאכותי לחולי סוכרת, באתר ynet, 4 בינואר 2007
- הערכה: לבלב מלאכותי בתוך ארבע שנים, באתר nrg, 17 בינואר 2010
- עידו אפרתי, חוקרים ביצעו ניסוי מוצלח בלבלב מלאכותי המחובר לאייפון, באתר הארץ, 17 ביוני 2014
הערות שוליים
- ^ ברוריה אתר, החישן, המשאבה והלבלב המלאכותי, באתר הארץ, 22 ביוני 2001
- ^ אסף שטול-טראורינג, חוקרים ישראלים פיתחו לבלב מלאכותי שיזרים אינסולין ללא זריקה לחולי סוכרת, באתר הארץ, 22 באפריל 2010
- ^ Press Announcements - FDA approves first automated insulin delivery device for type 1 diabetes, www.fda.gov, 28 בספטמבר 2016 (באנגלית)
- ^ לבלב לכולם, מה זה ועל מה זה?, באתר PROG
- ^ פרויקט "לבלב לכולם"
- ^ אביב לוי, התחליף לעסקי הקריפטו של משה חוגג: לבלב מלאכותי, באתר גלובס, 5 באוקטובר 2021
שלי אפלברג, בטאלין תרפיוטיקס תנסה לגייס 18 מיליון שקל במטרה לעזור לחולי סוכרת, באתר TheMarker, 20 באפריל 2021 - ^ גלי וינרב, בטאלין רוצה לבנות לבלב מלאכותי לחולי סוכרת; משפחת היהלומנים פוזיילוב מאמינה בה, באתר גלובס, 25 באפריל 2021
35529331לבלב מלאכותי