לאנדנאומאבוק
לאנדנאומאבוק (באיסלנדית: Landnámabók, מילולית: "ספר היישובים") היא עבודה היסטורית איסלנדית בכתב יד, שמתארת את ההתיישבות הנורדית באיסלנד החל מהמאה ה-9 ואת תולדות משפחות המתיישבים עד המאה ה-12.
ישנם חוקרים, המייחסים את כתיבתה לכרוניקאי האיסלנדי ארי ת'ורגילסון (1148-1067). חוקרים אחרים סבורים, שמדובר באוסף של מסמכים, שקובצו בזמני ההתכנסויות של ראשי המשפחות האיסלנדיות בת'ינגות (þing) — אסיפות עם. לאנדנאומאבוק היא המקור החשוב ביותר הן להיסטוריה הקדומה של איסלנד והן לגנאלוגיה של העם האיסלנדי.
לאנדנאומאבוק כוללת חמישה חלקים ומעל 100 פרקים. בחלק הראשון מסופר על גילויה של איסלנד על ידי הנורדים. שאר חלקי העבודה מונים את המתיישבים באי לפי הסדר הגאוגרפי של נחלותיהם, כאשר התיאור מתחיל במערב ומסתיים בדרום.
בלאנדנאומאבוק נמנים שמותיהם של 435 גברים, רובם ממוצא נורווגי, שהיו הראשונים להתיישב באי בשנים 930-874. בנוסף, מסופר היכן כל אחד מהם התיישב, מצוינים גבולות נחלתו (היישובים), מי היו אבותיו, וצאצאיו עד המאה ה-12. מרבית המתיישבים מגל ההגירה הראשון, הקימו נחלות בדרום-מערב ובצפון האי.
בסך הכל, העבודה מתארת מעל 3,000 בני אדם ו-1,400 יישובים. היא כוללת אירועים חשובים בחיי המתיישבים — כציבור וכמשפחות — במאות ה-11-9. לפעמים, לתיאורים הגנאלוגיים וההיסטוריים, נלווים אנקדוטות.
הגרסאות ששרדו
לאנדנאומאבוק שרדה עד ימינו בחמישה כתבי יד:
- סטורלובוק (Sturlubók), שנערכה על ידי סטורלה ת'ורדארסון בין השנים 1280-1275. הגרסה היחידה, שהשתמרה במלואה
- האוקסבוק (Hauksbók), שנערכה על ידי האוק ארלנדסון בין השנים 1308-1306. מבוססת על סטורלובוק ועל גרסה נוספת, אבודה, של סטירמיר קאוראסון
- מלאבוק (Melabók), שנערכה בשנת 1313. השתמרה בצורה המקוטעת ביותר בין הגרסאות — על גבי שתי פיסות קלף, אך נחשבת לגרסה הנאמנה ביותר למקור
- ת'ורדארבוק (Þórðarbók), שנערכה במאה ה-17 על ידי ת'ורדור יונסון
- סקארדסאורבוק (Skarðsárbók), שנערכה בשנת 1636 על ידי ביורן יונסון
קישורים חיצוניים
- לאנדנאומאבוק, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
29481595לאנדנאומאבוק