כתובות ואדי אל-הול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף כתובת ואדי אל-הול)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כתובות ואדי אל-הול (או כתובות ואדי אל-חול[1]) הן שתי כתובות שנחקקו בסלעים, בוואדי הסמוך לפיתול קֶנָה של הנילוס, על אם הדרך בין הערים העתיקות תבאי ואבידוס (כיום בסביבת העיר לוקסור). עד כה התגלו שתי כתובות, המכילות 14 אותיות מהאלפבית הפרוטו-סינאי הידוע גם כאלפבית הפרוטו-כנעני. אלו הן הכתובות העתיקות ביותר של אלפבית כלשהו, והן מתוארכות לשלהי הממלכה התיכונה במצרים, ראשית האלף ה-2 לפני הספירה.

כתובות ואדי אל-הול דומות מעט לכתב ההיראטי מהמאה ה-20 לפנה"ס, ככל הנראה טרם תקופת הממלכה התיכונה. הבלשן השמי פרנק מור קרוס (תלמידו של אולברייט) קבע כי הכתב שבכתובות אלה הוא האלפבית העתיק בעולם, וכתבים שמיים מאוחרים יותר כה דומים לו, עד שהביאו למסקנה שהשתלשלו ממנו.

הגילוי

הכתב

אותיות הכתובת זהות בחלקן לאותיות מהכתובת בסרביט אל-ח'אדם ולכתובות הפרוטו כנעניות, אולם חלקן דומות לכתב ההירוגליפי, מה שמעלה את ההשערה שכתב האלפבית התפתח מהכתבים ההירוגליפים.

ישנם חוקרים המאמינים כי כתב ואדי אל-הול הוא עדיין פרוטו-אלפבית, שחלק מאותיותיו משמרות את הלוגוגרפים ההיראטיים. למשל, הסימן נ, שנגזר גרפית מהירוגליף מצרי המסמל נחש (ועל כן שם הסימן היה "נחש"), היה יכול לשמש באחת משלוש שיטות:

  • כאות פונטית אקרופונית לעיצור [n], כלומר הצליל הראשון במילה "נחש"
  • כסימן-משמעות, המסמל את המילה "נחש" כולה
  • כסימן רבוס רב-עיצורי (כלומר הסימן מייצג את צלילי המילה המקורית אך ללא משמעותה), למשל בצירוף האותיות "נת", שמייצג את המילה "נחשת", 'נחושת'.

עוד שריד של כתב החרטומים בפרוטו-אלפבית זה, לפי התאוריה, הוא שאת אותו צליל עשויים לייצג כמה סימנים שונים. למשל, כמה לוגוגרפים לסוגי נחשים שונים בכתב החרטומים (נחש, צפע) הצטמצמו לסימן אחד לכל סוגי הנחשים בפרוטו-אלפבית זה, אך הסימן המשיך לייצג כמה מילים. מקרה אחר יכול להתרחש כאשר מילה אחת בעלת כמה משמעויות (הומונימית) הפכה לאות אקרופונית, אך עדיין המשיכה לייצג את המילים השונות; כמו האות ס שייצגה את המילה הכנענית "סמך", שמשמעותה גם 'דג' (שמך) אך גם 'תמך'. מכשול נוסף על פענוח הכתב הוא ההנחה הסבירה שחלק מהאותיות אבדו טרם הגיעם אל הכתבים האחרים הידועים לנו.

השפה

הכתובת הרוחבית (H)

הכתובת הראשונה היא כתובת רוחבית, והיא מסומנת ככתובת מס' 1 או (H). היא כתובה על הסלע, מימין לשמאל, והיא מונה 16 אותיות: ”ר-ב-ל-נ-מ-נ-הֶ-נ-פ-מ-הֶ-א-ש-מ-הַ-ר”.

הכתובת האנכית (V)

הכתובת השנייה היא כתובת אנכית, והיא מסומנת ככתובת מס' 2 או (V). היא כתובה אף היא על סלע, והיא מונה 12 אותיות: ”מ-ט-ת-ר-הֶ-ע-ו-ת-פ-ט-א-ל”.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Stefan Jakob Wimmer / Samaher Wimmer-Dweikat: The Alphabet from Wadi el-Hôl – A First Try, in: Göttinger Miszellen. Beiträge zur ägyptologischen Diskussion, Heft 180, Göttingen 2001, p. 107-111
  • J. Darnell and C. Dobbs-Allsopp, et al., Two Early Alphabetic Inscriptions from the Wadi el-Hol: New Evidence for the Origin of the Alphabet from the Western Desert of Egypt, Annual of the American Schools of Oriental Research 2005.
  • Hamilton, Gordon J, The origins of the West Semitic alphabet in Egyptian scripts (2006)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כתובות ואדי אל-הול בוויקישיתוף



הערות שוליים

  1. ^ לתעתיקים השונים ראו: John Coleman Darnell, ‏Wadi el-Hôl, UCLA Encyclopedia of Egyptology, באתר Academia.edu
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26621486כתובות ואדי אל-הול