כרמלית נאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכרמלית נאה
Ricotia lunaria, picture taken on Golan Heights, Israel
Ricotia lunaria, picture taken on Golan Heights, Israel
Ricotia lunaria, picture taken on Golan Heights, Israel
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צלפאים
משפחה: מצליבים
סוג: כרמלית
מין: כרמלית נאה
שם מדעי
Ricotia lunaria

כרמלית נאה (שם מדעי: Ricotia lunaria) היא עשב חד-שנתי ממשפחת המצליבים. גובהו כ-15–40 ס"מ, מסועף וקרח, משתרג בדרך כלל בין האבנים. עליו מחולקים לאונות רחבות המחולקות אף הן, אורכם כ-1 ס"מ. פרחיו ורודים או לילכיים, גדולים יחסית. הפרח בעל ארבעה עלי כותרת בסידור דמוי צלב, שכל אחד מהן מתרחב בקצהו ומפורץ בראשו בדומה ללב הפוך. פריו, תרמיל שאורכו 3–5 ס"מ, פחוס מאוד ודק כעלה. זרעיו רקועים, חסרי כנפיים ומספרם 5–8 בכל תרמיל.

אחו של כרמלית נאה בגבעת נשר

הצמח נפוץ למדי בחורש הררי פתוח בגליל, בכרמל ובגולן, ובמיוחד על גבי גלי אבנים חשופים לשמש. תקופת פריחתו היא בין ינואר לאפריל, בריכוזי פריחה הכוללים מאות פרטים ונראים כמעין כריות ורודות. הפרחים מדיפים ריח עדין.

הכרמלית הנאה היא מין אנדמי ותפוצתו מוגבלת לישראל וללבנון. זהו המין היחיד הגדל בישראל מהסוג כרמלית, שמינים נוספים שלו גדלים באזורים אחרים של אגן הים התיכון.

השם העברי "כרמלית" ניתן לצמח על שום הדמיון של פרחיו לצלב של המסדר הכרמליתי, שקצותיו דמויי לב, מעין גרסה מעוגלת-קצוות של צלב מלטה. דמיון זה הוא המקור גם לשם המין באנגלית, Maltese Cross Ricotia.

פרופסור אמוץ דפני מתנגד לסברה הזאת. לדעתו כל קשר בין מראה הצמח, צלב מלטה ומסדר הכרמליטים מופרך מעיקרו. הצמח הזה אינו מצוי כלל במלטה. כאשר נשאל ראש המסדר הכרמליטי בסטלה מריס אודות הקשר האפשרי בין הצמח למסדר הוא נענה " כן גם אני שמעתי כל כך"... בשלושה פסיפסים ביזנטיים האחד בפסיפס שהיה בכנסיית המולד בבית לחם, השני בבית דיוניסוס בציפורי והשלישי בפסיפס בחמאם בבית שאן מופיעים פרחי כרמלית נאה. משערים שהפרח נבחר, אולי, בגלל היותו דומה לצלב ויצוין שגם הצלב האורתודוקסי הוא שווה-צלעות. נראה, אפוא, שהקשר של הכרמלית הנאה למסדר הכרמליטים אינו נכון למרות הפיתוי הרב ל"סיפור יפה". סביר לדעתו להניח שהשם העברי מקורו בכך שמעניקיו התכוונו לתפוצתו הרבה בכרמל. שם זה מופיע לראשונה במגדיר לצמחי הארץ שהופיע ב-1955.

באזורים רחבים בארץ נפוץ פרח דומה לכרמלית נאה והוא ציפורנית מצרית. הציפורנית אינה ממשפחת המצליבים ולה חמישה עלי כותרת.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כרמלית נאה בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא בוטניקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

כרמלית נאה30931169Q6711015