כנף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף כנף (איבר))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "כנפיים" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו כנפיים (פירושונים).
כנף של שחף.
עיטם לבן-ראש במעוף
מטוס במעוף

הכנפיים הן הגפיים הקדמיות של העופות (וכן בעטלפים ובקבוצת הזוחלים הקדומים פטרוזאוריה), ואיברים אנלוגיים בחרקים, המאפשרים לרובם לעוף. במשך השנים התרחבה משמעות המושג וכיום הוא משמש גם לתיאור התקנים מלאכותיים מעשה ידי אדם (ראו כנף (תעופה)).

בין כנפי העופות והחרקים קיים שוני רב מבחינת מבנה ותפקוד.

על אף שנוצות מכסות כמעט את כל גופם של העופות, הרי שמטרתן העיקרית היא הרכבת הכנפיים. המבנה המיוחד של הנוצות מאפשר ליצור משטח נרחב (דבר המגביר את כוח העילוי) שמשקלו מועט.

עופות מסוימים, כגון דרור הבית, נדרשים להניע את כנפיהם במהירות כדי לעוף, ואילו עופות אחרים, כגון נשר, מסוגלים לדאות במשך דקות ארוכות ללא הזזת הכנפיים, בנצלם את זרמי האוויר. עופות מסוימים אינם מסוגלים לעוף על אף שברשותם כנפיים; הידועים ביותר הם הפינגווין והיען. כנפיו של הראשון משמשות לשחייה.

כנפיהם של חרקים רבים נעות במהירות עצומה. הדבר מתאפשר הודות שרירים המיוחדים המפעילים כנפיים אלו, אשר אינם זקוקים לגירוי עצבי כדי לנוע; תנועתם היא מעין רפלקס. משערים כי הכנפיים של החרקים הם אחד הגורמים העיקריים להצלחה המסחררת של קבוצת בעלי חיים זו, (מספר מיני החרקים עולה בהרבה על מספר מיניהם של כל שאר בעלי החיים יחדיו).

כנפיהם של עופות ושל חרקים מעוטרים לעיתים קרובות בדוגמאות צבעוניות עזות; פרפרים ידועים בכך במיוחד. הדבר משמש לרוב לפיתוי ומשיכת בני המין השני למטרת רביה, ולעיתים להגנה; ציפורים רבות פורשות את כנפיהן בעלות הצבעים העזים בפתאומיות בשעת סכנה ומרתיעות בדרך זו בעלי חיים המאיימים עליהן.

המילה 'כנף' בשפה העברית יכולה להתקיים הן בצורת זכר והן בצורת נקבה[1].

כנפיים מתפקדות במינים שונים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כנפיים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ גם זכר גם נקבה באתר "השפה העברית"
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22192080כנף