אמוניום כלוריד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף כלוריד האמוניום)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אמוניום כלוריד
קובץ:Ammonium chloride.jpg
שם סיסטמטי Ammonium chloride
מסה מולרית 53.49 גרם/מול
מראה מוצק לבן
מספר CAS 12125-02-9
צפיפות 1.5274 גרם/סמ"ק
מצב צבירה מוצק
מסיסות 383 גרם בליטר מים ב 25°C
ממסים אמוניה נוזלית, הידרזין, כוהל, מתנול, גליצרול
טמפרטורת היתוך 338 °C
611.15 K
טמפרטורת רתיחה 520 °C
793.15 K
מקדם שבירה 1.642
חומציות 9.24 ‏pKa

אמוניום כלוריד הוא תרכובת אנאורגנית שנוסחתה הכימית היא NH4Cl. זהו מלח גבישי לבן שנמס בקלות במים. החומר מופיע בטבע בסביבת הרי געש כמינרל נדיר הקרוי Sal ammoniac, שמסיסותו הגבוהה גורמת להיעלמותו המהירה.

תהליכים כימיים

במעבדה החומר מיוצר בתגובה כימית בין חומצה מלחית ואמוניה (בנוסחה: NH3 + HCl → NH4Cl), וכן בתהליך סולווה, המשמש לייצור נתרן פחמתי, לפי הנוסחה

CO2 + 2 NH3 + 2 NaCl + H2O → 2 NH4Cl + Na2CO3

תהליך זה משמש גם לצמצום פליטת האמוניה בתהליכים תעשייתיים.

בעקבות חימום אמוניום כלוריד נראה כאילו עבר המראה, אך הוא מתפרק למימן כלורי ואמוניה, בנוסחה:

NH4Cl → NH3 + HCl

בתגובה של אמוניום כלוריד עם בסיס (כימיה) משתחרר גז אמוניה. דוגמה, עם הבסיס נתרן הידרוקסידי (סודה קאוסטית):

NH4Cl + NaOH → NH3 + NaCl + H2O

תמיסות של אמוניום כלוריד מתאפיינות בחומציות קלה. לתמיסה של 5% (לפי משקל) של אמוניום כלוריד במים יש pH בטווח 4.6–6.0

שימושים

השימוש העיקרי (כ-90% מהתפוקה העולמית) בחומר הוא כדשן. הוא משמש גם כתוסף מזון לאפייה שזיהויו E510, וכחומר טעם בסוגים מסוימים של הממתק שוש.

במאה ה-18 שימש החומר בפירוטכניקה, ליצירת צבע ירוק בלהבה, אך הוחלף בכימיקלים בטוחים יותר והיגרוסקופיים פחות. החומר משמש גם כחומר גלם לייצור הנעה רקטית, ולכן נמנה בישראל עם החומרים הדו-שימושיים, שהעברתם לשטח רצועת עזה נתונה בפיקוח.[1] באפריל 2016 סוכל ניסיון להבריח לרצועת עזה משלוח של ארבע טונות של אמוניום כלוריד.[2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אמוניום כלוריד בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0