כירופרקט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Chiropractic spinal adjustment.jpg

כירופרקט או כירופרקטור הוא אדם שהוסמך על ידי מוסד אקדמי מוכר לעסוק בכירופרקטיקה, ואושר על ידי רשות בריאותית מוכרת לעסוק בכירופרקטיקה. רבים מהכירופרקטים הם בעלי תואר אקדמי שני לפחות בלימודי כירופרקטיקה.

רישוי בישראל

בישראל, על פי חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות, "כירופרקט" מוגדר כמי שהוסמך במוסד אקדמי מוכר בחו"ל לתואר שני בכירופרקטיקה (M.C)[1], או, לתואר ד"ר בכירופרקטיקה (D.C)[2][3], ואושר על ידי משרד הבריאות הישראלי כמורשה לעסוק בכירופרקטיקה. בישראל פעילים כ-140 כירופרקטים, שכמחציתם מאוגדים במסגרת האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

כירופרקט אינו מוכר בישראל (וברוב ככל מדינות העולם) כרופא, ולכן על פי כלל הוא אינו נותן אבחנה רפואית, מנפיק מרשמים לתרופות, או מבצע ניתוחים; הוא נותן אבחנות כירופרקטיות ספציפיות במערכת העצבית שריר-שלד (Neuromusculoskeletal system) בלבד ומטפל בבעיות במערכת זו בטיפול כירופרקטי, אשר ייתכן ורופא המטפל בעמוד השדרה (כגון רופא מומחה לאורתופדיה או נוירולוגיה) המליץ על טיפול כירופרקטי בהן[4].

רישוי בארצות הברית

מעבר לרישוי הבסיסי ככירופרקט, קיימים בארצות הברית שני רישיונות נוספים אשר כדי לקבלם נדרש מהפרט, בדרך כלל, להיות בעל תואר ד"ר בכירופרקטיקה (D.C): הראשון, "רופא-כירופרקט" (Chiropractic Physician) הניתן במדינות אמריקניות רבות כגון: אילינוי, וושינגטון, אוהיו, אריזונה, מיזורי, אורגון, ניו-ג'רזי, צפון קרולינה, דרום דקוטה, אלסקה, פלורידה, ואיידהו. רישיון זה מתיר לכירופרקט לאבחן אבחון רפואי בספקטרום רחב ומגוון, כולל הסתמכות על הדמיה, בדיקות דם ומעבדה, אך אינו מתיר לו להנפיק מרשמים לתרופות או לבצע ניתוחים. סוג הרישיון השני הניתן במדינות ניו מקסיקו ואורגון הוא "רופא-כירופרקט מומחה מתקדם מוסמך" (Certified Advanced Practice Chiropractic Physician), בו מורשה הכירופרקט, בנוסף להיתר האבחון הרפואי והגשת הטיפול הכירופרקטי המקובל, גם לרשום תרופות נוגדות דלקת או מרפות שרירים.[5][6].

בארצות הברית, כירופרקט שעובר הכשרה מיוחדת ומקבל רישיון לכך, מורשה לעשות מניפולציות תחת הרדמה מלאה, לצד רופא מרדים וצוות אחיות[7].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כירופרקט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Master of Chiropractic or Master in Chiropractic.
  2. ^ WHO guidelines on basic training and safety in chiropractic (PDF). WHO. 2005. ISBN 92-4-159371-7.
  3. ^ ככלל, תואר דוקטור בכירופרקטיקה מקיף יותר והלימוד לו אורך שנים רבות יותר. להרחבה בנושא תוכניות השכלה כירופרקטיות ראו פרקים 3 ואילך העוסקים בכך (Full Chiropractic Education), במסמך המצורף מטעם ארגון הבריאות העולמי.
  4. ^ בין אם טיפול זה מתלווה לטיפול הרפואי ובין אם פליאטיבי בלבד.
  5. ^ http://www.ilga.gov/legislation/ilcs/ilcs3.asp?ActID=1309&ChapAct=225%/
  6. ^ http://www.nmcpr.state.nm.us/nmac/parts/title16/16.004.0015.htm
  7. ^ http://www.muacertification.com/muaoverview.html

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0