כוחות ופיקוד בקרב אוסטרליץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פריסת הכוחות בתחילת הקרב

שלושה צבאות נלחמו בקרב אוסטרליץ - הצבא הצרפתי מזה וצבאות אוסטריה ורוסיה מזה. מבנה הפיקוד שלהם היה שונה באופן מהותי זה מזה. הצבא הצרפתי נהנה ממטה מסודר עם שרשרת פיקוד יעילה וברורה. צבאות בעלות הברית היו שרויים בתוהו ובוהו ולעיתים הכוחות קיבלו פקודות ממפקדים של כוחות אחרים, הקיסרים התערבו בהחלטות הדרג המקצועי ועוד.

הצבא הצרפתי

בקרב אוסטרליץ הצבא הצרפתי, המוכר גם כגרנד ארמה, התחלק לכמה גופים עיקריים: המשמר, עתודת פרשים, דיוויזיית גרנדירים וחמישה קורפוסים. בדרך כלל מפקד הקורפוס נשא בתואר מרשל של צרפת. קורפוס היה מעין ארמייה בזעיר אנפין. הוא הורכב מדיוויזיות אחדות אשר בתורן התחלקו לחטיבות. גודלו של הקורפוס לא היה קבוע ויתרה מכך, דיוויזיות שלמות היו יכולות לעבור בין קורפוסים שונים (בדומה לצבאות מודרניים). רובו של הקורפוס הורכב מחי"ר, אך היה לו גם כוח פרשים גדול וכמות תותחים גדולה.

המשמר כלל את החיילים האמיצים והמצטיינים מכל זרועות היבשה ובדרך כלל לא השתתף בקרבות. תפקידו העיקרי היה שמירת עתודת עלית להבקעה. אם המשמר כן יצא להתקפה, הצלחתו הייתה כמעט ודאית. דיוויזיית הגרנדירים הורכבה מפלוגות גרנדירים שהוצאו מיחידות עורפיות ומיחידות שהרכיבו את חילות המצב במבצרים השונים. בנוסף לגרנדירים שירתו בדיוויזיה זו גם חיילים קלים רבים שנקראים "קרבינרים", שהיוו מקבילה לגרנדירים אצל החי"ר הקל.

בראש שרשרת הפיקוד עמד נפוליאון שהסתייע במטה (מפקדה) מסועף שחלקו הוקדש לעבודה ממשלתית שוטפת, עקב תפקידו הנוסף של נפוליאון כראש המדינה של צרפת. המרשלים היו כפופים לו באופן ישיר ובדרך כלל נפוליאון לא התערב בהחלטותיהם, תוך כדי שהוא משאיר להם חופש רב. הצבא הצרפתי נלחם בקורפוסים, כך הקורפוס הרביעי הבקיע את הדרך לרמת פראצן, הקורפוס החמישי עמד באגף הצפוני וכך הלאה.

יחידות צרפתיות שהשתתפו בקרב

להלן פירוט היחידות הצרפתיות שהשתתפו בקרב[1]:

שם הכח מפקד סד"כ מיקום התחלתי תפקיד ביצועים
הקורפוס הראשון ברנדוט 13,000 חיילים; 24 תותחים מעט דרומית לקורפוס החמישי של לאן (הקורפוס הצפוני ביותר). תמיכה בקורפוס החמישי של לאן, תמיכה בקורפוס הרביעי (המסתער על רמת פראצן) ברנדוט העדיף לשמור על חיי חייליו והיה הססן בקרב.
הקורפוס השלישי: ניקולא דאבו 6,300 חיילים; 12 תותחים האגף הדרומי ריתוק התקפת בעלות הברית באגף זה הקורפוס מילא בצורה טובה את תפקידו; ריתק את האויב וברגע הנכון עזר לקורפוס הרביעי לכתר את האויב
הקורפוס הרביעי: ניקולא סולט 23,600 חיילים; 35 תותחים מרכז שדה הקרב, מול רמת פראצן כיבוש רמת פראצן הקורפוס מילא בצורה טובה את תפקידו; כבש את רמת פראצן ואחר מכן כיתר את האגף הדרומי של בעלות הברית
הקורפוס החמישי: ז'אן לאן 12,700 חיילים; 20 תותחים האגף הצפוני הבסת האגף הצפוני של בעלות הברית הקורפוס מילא בצורה טובה את תפקידו; הביס את השדרה הרוסית שתקפה אותו, הדף את התקפת הפרשים וכבש את עמדותיו של האויב
דיוויזיית הגרנדירים: ניקולא אודינו 5,700 חיילים מרכז שדה הקרב עתודה לא השתתף באופן פעיל בלחימה
עתודת הפרשים: ז'ואקים מירא 7,400 פרשים; 36 תותחים האגף הצפוני עתודה עתודת הפרשים מילאה בצורה טובה את תפקידה; סייעה לכוחות החי"ר להדוף את התקפות הפרשים של האויב
המשמר: ז'אן-בטיסט ברסייה 5,500 חיילים; 24 תותחים מרכז שדה הקרב עתודה יחידות הרגלים של המשמר לא נטלו חלק פעיל בלחימה; פרשי המשמר עזרו להתגבר על המשמר הרכוב הרוסי.

בעלות הברית

הצבא האוסטרי היה דומה במידה רבה לצבא הרוסי. שרשרת הפיקוד הייתה דומה והמגרעות היו דומות. למעשה, רוב הצבאות האירופאים סבלו ממגרעות אלו. הקצינים קנו בדרך כלל את דרגתם בכסף מלא. חלק ניכר מהפיקוד העליון הורכב מגנרלים זקנים שהתנגדו לרפורמות ושינויים וכתוצאה מכך הצבא היה לא יעיל ומסורבל.

בניגוד לצבא הצרפתי, צבאות בעלות הברית הורכבו מרגימנטים. זאת יחידה בגודל של כ-1,000 עד 2,000 חיילים. הרגימנטים כונסו לחטיבות גדולות ומסורבלות, אך החטיבה הייתה יחידת אד הוק ולא שמרה על זהותה אחרי המלחמה. כתוצאה מכך, הצבא המאוחד היה חסר את הגמישות הרבה שאפיינה את הצבא הצרפתי. גם לצבא הרוסי היו כוחות משמר גדולים. הם הוכיחו את יכולתם בקרב כשכמעט ופרצו את החזית הצרפתית. בקרב עצמו החטיבות כונסו ליחידות אד הוק גדולות שכונו "שדרות".

הפיקוד של בעלות הברית היה חסר סדר ביותר. בגלל האופי המשותף של הצבא, ההחלטות היו צריכות להתקבל ביחד. בנוסף לכך, שני הקיסרים החליטו להצטרף לכוחות הלוחמים. היות שהם היו ראשי המדינות ולהלכה גם המפקדים של צבאותיהם, הם התערבו בצורה גסה בהחלטות הדרג המקצועי. הדרג המקצועי קיבל רק את הפיקוד הטקטי בקרב, אך את ההחלטה האסטרטגית לצאת לקרב קיבל הדרג הפוליטי. בגלל התבוסה האוסטרית באולם, רוב הכוחות שנכחו בקרב אוסטרליץ היו ממוצא רוסי, לכן גנרל רוסי בשם קוטוזוב קיבל את הפיקוד הטקטי על הצבא המשותף. על מנת לרצות את השותפה הקואליציונית גנרל אוסטרי תכנן את תוכנית בעלות הברית. לא רק שקוטוזוב התנגד למועד הקרב, הוא התנגד גם לתוכנית וביצועיו בשדה הקרב היו עלובים למדי.

יחידות בעלות הברית שהשתתפו בקרב

להלן פירוט יחידות בעלות הברית שהשתתפו בקרב:

שם הכח מפקד סד"כ מיקום התחלתי תפקיד ביצועים
המשמר הרוסי הנסיך הגדול קונסטנטין 10,500 חיילים; 40 תותחים מרכז שדה הקרב עתודה טובים מאוד: המשמר ניסה לכבוש בחזרה את רמת פראצן, אך כוחו לא עמד לו נוכח העדיפות המספרית הגדולה של הצרפתים
המשמר הקדמי של הצבא המאוחד פיוטר בגרטיון (רוסי) 13,700 חיילים; 42 תותחים האגף הצפוני התקפת האגף הצפוני של הצרפתים בגרטיון כשל בתפקידו להביס את הכוחות הצרפתים שעמדו מולו, אך הוא גם היחיד שכוחותיו לא הושמדו בדומה לשאר הצבא. אחרי הקרב הצליח לסגת בצורה מאורגנת לעמדות חדשות. ככלל, ביצועיו היו הטובים ביותר בכל צבא הקואליציה.
המשמר הקדמי של האגף הדרומי קנמייר (אוסטרי) כ-7,000 חיילים, מחציתם פרשים; 12 תותחים האגף הדרומי התקפת האגף הדרומי של הצרפתים עלובים. המשמר הקדמי לא הצליח להתגבר על הכוחות הצרפתים, למרות העדיפות המספרית שנהנה ממנה. בהמשך הושמד על ידי הצרפתים.
השדרה הראשונה דוחטורוב (רוסי) כ-13,500 חיילים; 64 תותחים האגף הדרומי התקפת הכוחות הצרפתים באגף הדרומי עלובים. השדרה לא הצליחה לשתף פעולה עם הכוחות הנוספים שהיו בזירה. לא הביסה את הצרפתים למרות העדיפות המספרית המכרעת.
השדרה השנייה לנז'רון (צרפתי בשירות הרוסים) כ-11,500 חיילים; 30 תותחים רמת פראצן (מרכז שדה הקרב) לאחר מכן ירד דרומה לתקוף את הצרפתים באגף זה. התקפת האגף הדרומי של בעלות הברית עלובים. השדרה לא הצליחה לשתף פעולה עם הכוחות הנוספים שהיו בזירה. לא הביסה את הצרפתים למרות העדיפות המספרית המכרעת.
השדרה השלישית פשבישבסקי (רוסי) 7,700 חיילים; 30 תותחים רמת פראצן (מרכז שדה הקרב) לאחר מכן ירד דרומה לתקוף את הצרפתים באגף זה. התקפת האגף הדרומי של בעלות הברית עלובים. השדרה לא הצליחה לשתף פעולה עם הכוחות הנוספים שהיו בזירה. לא הביסה את הצרפתים למרות העדיפות המספרית המכרעת.
השדרה הרביעית מילורדוביץ' (רוסי) וקולוורט (אוסטרי) 23,900 חיילים; 76 תותחים רמת פראצן (מרכז שדה הקרב) לאחר מכן ירד דרומה לתקוף את הצרפתים באגף זה. התקפת האגף הדרומי של בעלות הברית עלובים. השדרה לא הצליחה לשתף פעולה עם הכוחות הנוספים שהיו בזירה. לא הביסה את הצרפתים למרות העדיפות המספרית המכרעת.
השדרה החמישית נסיך ליכטנשטיין 5,375 פרשים; 24 תותחים הנסיך טעה בקריאת המפה והופיע בתחילת שדה הקרב באגף הדרומי. לאחר מכן עבר לצפוני (האגף שבו הוא היה צריך להיות מלכתחילה) תמיכה במשמר הקדמי של בגרטיון בינוניים. השדרה לא הצליחה להביס את הפרשים הצרפתים. לא הצליחה למוטט את החי"ר הצרפתי.

הערות שוליים

  1. ^ רשימה מפורטת של כל היחידות עד רמת הרגימנט מפורטת בערך האנגלי המקביל (הקישור מצד ימין)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23835901כוחות ופיקוד בקרב אוסטרליץ