כוחות הקרקע והכוחות המיוחדים של חילות האוויר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חייל מחיל האוויר הגרמני עם מומחה ביטחון אמריקאי בתרגיל השתלטות על טרור בגרמניה 2007

כוחות הקרקע והכוחות המיוחדים של חילות האוויר הם כוחות אבטחה והגנת בסיסים, וכן כוחות טקטיים מיוחדים המהווים חלק מחיל האוויר של האומה. לוחמים המוקצים ליחידות מסוג זה מאומנים, חמושים ומצוידים ללוחמה קרקעית ולמבצעים מיוחדים.

אימוני כוחות טקטיים מיוחדים של חיל האוויר האמריקני בירדן

כוחות הקרקע של חילות האוויר

אנשי חיל האוויר המלכותי במשימה מבצעית ליד שדה התעופה קנדהאר, אפגניסטן, בשנת 2010
צוות שירותי החירום של כנף אימונים ה -37 של חיל האוויר האמריקני במהלך אימונים בבסיס חיל האוויר לקלנד, טקסס, ב־24 באפריל 2007

באופן מסורתי, הסיבה לקיומם של כוחות חי"ר בחילות האוויר הוא להגנה ואבטחת שדות תעופה. מטוסים פגיעים ביותר בהיותם על הקרקע והם תלויים בתשתיות קבע ובאנשי צוות מיומנים. יריב יכול להשיג עליונות אווירית על ידי תקיפת מטוסים ונכסים אחרים בבסיסי אוויר. התקפות כאלה יכולות להתבצע על ידי מטוסים, טילי שיוט וטילים בליסטיים. עם זאת, יריב שנמצא בחסרון מספרי, טכנולוגי או אחר יכול לצאת למתקפת מנע על בסיסי האוויר של האויב מוקדם ככל האפשר, תוך שימוש בטקטיקה דמוית בליץ, כמו במבצע מוקד, או באמצעות פשיטת כוחות מיוחדים כמו פשיטת הטליבאן על מחנה באסטיון (אנ'). כדי להגן מפני התקפות נגד בסיסי אוויר, המטוסים מפוזרים לבסיסי אוויר משניים ושדות חירום. עם זאת, כאשר הם מפוזרים באופן כזה, מטוסים ואנשי צוות חשופים עוד יותר להתקפות קרקע.

כדי להתגונן מפני התקפות קרקעיות, מרבית חילות האוויר הכשירו חיילים באימוני חי"ר בסיסיים והקימו יחידות חיל רגלים של חיל האוויר. מלבד תפקידי הגנה על הבסיס ונכסיו, יחידות חיל רגלים של חיל האוויר עשויות להיות בעלות תפקידים אחרים כמו התגוננות אב"כ, אימון אנשי חיל האוויר אחרים בכישורי נשק וחי"ר והכשרת מפקדים בתפקידי הגנת בסיסים.

בנוסף להגנת הבסיסים, כוחות החי"ר של חיל האוויר מספקים הגנה לכוחות משלוח הפרוסים בחו"ל. במבצעי רכבת אווירית, הם בדרך כלל אנשי חיל האוויר הראשונים להיות על הקרקע[1]. מבצעים מיוחדים יכולים לכלול פשיטה והשתלטות על שדות תעופה של היריב ואבטחתם לשימוש [2], אבטחת מנחתים ושדות תעופה קדמיים כולל סיורים אלימים מחוץ למתחם הבסיס כדי להרתיע, לאתר ולהשמיד איומים.

לא בכל חיילות האוויר קיימים כוחות קרקע. יחידות כאלה פועלות כמכפיל כוח המאפשר הפעלה בטוחה של שדות תעופה קדמיים ובכך מגדילות את זמינות כוחות האוויר.

בחיל האוויר הישראלי הגנת המרחב הקרקעי של בסיסי החיל ונכסיו מאורגנת במסגרת מערך ההגנה הקרקעית.

כוחות אוויר מיוחדים

בחלק מחילות האוויר יש גם כוחות מיוחדים המהווים זרוע קרקעית לתמיכה במבצעי חיל האוויר. אלה כוללים יחידות קומנדו ויחידות טקטיות מיוחדות הפועלות באופן עצמאי או בשיתוף עם יחידות אחרות.

המשימות העיקריות ביחידות מסוג זה הן חיפוש והצלה קרבי כולל חילוץ טייסים משטח אויב, סיורי מודיעין, תצפית והכוונת אש מן התווך, הפעלת מנחתים ושדות תעופה קדמיים, ובקרת אוויר במרכז מאמץ האש המשולב (Joint Terminal Attack Controller - JTAC) לתאום סיוע אווירי ליחידות צבאיות אחרות. תפקידים אחרים כוללים השתלטות וחילוץ בני ערובה וחבלה והשתלטות על שדות תעופה.

בחיל האוויר הישראלי הכוחות המיוחדים מאורגנים במסגרת כנף 7.

הערות שוליים

  1. ^ Staff; Ministry of Defence, Air Staff. "British Air and Space power doctrine AP3000 Edition 4" (PDF). RAF. MoD. אורכב מ-המקור (PDF) ב-11 ביוני 2014. נבדק ב-3 באוקטובר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Haux, Hailey (4 באפריל 2013). "A jump to the past: Airmen remember historic airdrop". United States Air Force. United States Air Force. אורכב מ-המקור ב-6 באוקטובר 2014. נבדק ב-25 בספטמבר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

כוחות הקרקע והכוחות המיוחדים של חילות האוויר30253550Q18177009