כוונת השלכה
כוונת השלכה (באנגלית: Reflector sight) היא כוונת טלסקופית עם סיב אופטי, המרכז אור לנקודה במרכז הכוונת, שאליה מכוּון הנשק. כוונת השלכה יכולה להיות מורכבת על רובים או אקדחים.
היסטוריה
רעיון פיתוח כוונת ההשלכה עלה בשנת 1900, אז רשם מהנדס האופטיקה האירי הווארד גרוב פטנט על רעיון כוונת ההשלכה ל"כלי נשק גדולים וקטנים". השימוש הראשון בכוונת השלכה היה במטוסי קרב גרמניים ב־1918. הכוונת השתמשה בקולימטור כדי ליצור תמונה שמתמקדת באינסוף ומוקרנת על זכוכית שקופה. בניגוד לכוונות ברזל ישנות, הטייס לא צריך לכוון את מבטו כדי לראות את נקודת הפגיעה של הכדור, אלא יכול היה להזיז את ראשו (בטווח העדשה של הקולימטור) ועדיין לראות תמונה שמכוונת למקום המדויק. תותחי המטוס אופסו בהתאם לכוונת כדי שהכדורים והפגזים יפגעו בנקודה במרכז הכוונת ממרחק מסוים.
תכונות
לכוונת ההשלכה מספר יתרונות על פני כוונת הברזל: כוונת השלכה מספקת מדדים כמו מרחק, זווית ורוח, שמסייעים לדייק את הירי למטרה המבוקשת. כוונת השלכה גם מאפשרת למקם את המטרה במצפן האופטי, דבר המאפשר להתאים את תאורת הירייה לתנאי התאורה בסביבת הירי.
שימוש בצה"ל
ביחידות המובחרות של צה"ל נעשה שימוש בכוונת השלכה בשם 'טריג'יקון רפלקס', של חברת טריג'יקון. כוונת זו מתחברת לנשק באמצעות מתאם A.R.M.S.
חברה נוספת שכמה דגמים של כוונות השלכה שבית הייצור שלה נמצאים בשימוש צה"ל היא חברת מפרולייט הישראלית.
על רובי התבור הצה"ליים ישנה כוונת השלכה מסוג כוונת MARS (ראשי תיבות של Multi-Purpose Aiming Reflex Sight).
ראו גם
כוונת השלכה37656097