יערה קידר
•שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. יערה קידר (נולדה ב-23 במאי 1980) היא היסטוריונית ואוצרת אופנה ישראלית.
ביוגרפיה
קידר נולדה במאי 1980, במושב רמות השבים, בת לגדעון ובלהה, והאמצעית מבין שלושה ילדים. את חוק לימודיה השלימה בבית הספר תיכון הרצוג בכפר סבא. היא בוגרת בהצטיינות של המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, מחזור 2006. בתום לימודיה החלה לעבוד כמעצבת בקסטרו ובמקביל כתבה על אופנה בבלוג עצמאי. לאחר שלוש שנות עבודה כמעצבת עזבה את בית האופנה, החלה לעצב שמלות כלה ופנתה לעסוק בחקר האופנה. בשנת 2012 עברה לניו יורק, וב-2016 סיימה את לימודי התואר השני ב-NYU. זכתה בפרס סמואל אשבורן של NYU למנהיגות והצטיינות. התמחתה במשך שנתיים במכון התלבושות של מוזיאון המטרופוליטן. קידר מרצה ב-NYU SPS, מעבירה סיורים במטרופוליטן והרצאות על עיצוב אופנה בישראל ובעולם. ב-2013 החלה לאצור תערוכות בתחומי האופנה וחקר ההיסטוריה שלה.
קידר, בן זוגה עופר לופט ובנם דויד התגוררו בניו יורק[1] עד סוף שנת 2019 אז חזרו ארצה והיום מתגוררים בתל אביב. קידר היא דוקטורנטית במחלקה ללימודי תרבות באוניברסיטה העברית בירושלים.
עבודתה
קידר מתמחה בהיסטוריה ובאוצרות של עולם האופנה, ומתמקדת בלבוש בהקשר החברתי, התרבותי והאמנותי. בתקופת לימודיה במחלקה לעיצוב אופנה בשנקר התמקדה קידר באופנה כחלק משדה רחב של אמנויות. במהלך לימודיה בארצות-הברית הקימה ותיחזקה את עמוד האינסטגרם של אוניברסיטת ניו יורק. במוזיאון המטרופוליטן התמחתה במכון התלבושות ששימש לה קרקע פורייה להעשרת ידיעותיה באוצרות, שימור, מוזיאולוגיה והיסטוריה של האופנה. תערוכת הסיום של לימודיה בניו יורק עסקה בהיסטוריית ההתייחסות לנשים במידות גדולות מאז המאה ה-18.
ב-2013 אצרה תערוכה בחולון בשם "עד עצם היום הזה", שהציגה עיצובים לא שגרתיים של שמלות כלה של מעצבים ישראלים מובילים. המעצבים נתבקשו להתייחס אל ליל הכלולות כערב חד-פעמי ונצחי ולבטא זאת בעיצובים מקוריים. באותה שנה אצרה תערוכה נוספת בחולון בה הוצגו בשדרות דב הוז בעיר למעלה ממאה צילומי חתונה מהשנים 1910–1990. הצילומים משקפים את אילן היוחסין של המשפחות, מעידים על אופנה כמשתנה תקפותי, ומבדילים בין אופן התיעוד אז והיום.
בנובמבר 2017 אצרה תערוכת אופנה שהתמקדה בנעליים כמושג קונספטואלי יותר מאשר פרקטי, ובה הוצגו יותר משישים הצעות ייחודיות שעוצבו על ידי בוגרי ותלמידי האקדמיה לעיצוב "בצלאל", ביניהם: סיגלית לנדאו, דניאלה להבי, קובי לוי. התערוכה הוצגה בניו יורק בגלריית Parasol, וזכתה לחשיפה שהביאה אותה גם אל גלריית Refusalon Gallery בסן פרנסיסקו.[2]
מיומנותה כאוצרת עצמאית קיבלה תוקף בישראל בתערוכה הפופולרית ביותר במוזיאון העיצוב בחולון: ״ז׳ה טם - רונית אלקבץ׳״, אותה אצרה בסוף 2017.[3] מחקר התערוכה ערך שנה וחצי שבהן נחשפה קידר לאוסף בגדיה של אלקבץ ששימרה מתקופות שונות בחייה. מטמון זה זימן את קידר לאצור תערוכת אופנה שלא מתמקדת באסתטיקת הפריטים אלה במטענם החברתי-תרבותי. התערוכה ליוותה את תחנות חייה השונות של אלקבץ, דרך ארכיון הבגדים ששימרה בארונה לאורך הקריירה. התערוכה שברה את שיא המבקרים של המוזיאון בכל הזמנים וביקרו בה כ-60,000 איש.
ביולי 2021 נפתחה תערוכת האופנה הגדולה ביותר שנראתה בישראל במוזיאון העיצוב בחולון -- ״הנשף the ball"[4]. קידר, אוצרת התערוכה, יצרה ציר זמן של היסטוריית הלבוש בנשפים החל מהמאה ה-18 ועד שנות ה-80 של המאה ה-20, בין היתר על ידי עיצובים של מעצבים ישראלים לדגמים קלאסיים. דרך התערוכה עוסקת קידר בקשר בין אסקפיזם ו-אגדות לעולם האופנה. התערוכה היא הפרויקט היקר והשאפתני ביותר של מוזיאון העיצוב מימיו, לדברי מנכ״ל המוזיאון דני וייס[5].
קישורים חיצוניים
גלריה הארץ כתבה על תערוכת הנשף
הערות שוליים
- ^ Design and Fashion Curator and Historian, Yaara Keydar (באנגלית)
- ^ Ya'ara Keydar, New exhibition in San Francisco: 'A WALK OF ART: VISIONARY SHOES' - Bezalel Academy of Arts and Design - November 7 - November 21, 2017, A WALK OF ART: VISIONARY SHOES - Bezalel Academy of Arts and Design (באנגלית)
- ^ ז'ה טם, רונית אלקבץ, באתר מוזיאון העיצוב חולון
- ^ הנשף the ball, מוזיאון העיצוב חולון
- ^ כתבה על תערוכת הנשף מתוך מגזין פורטפוליו
32135287יערה קידר