יעלימיט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יעלימיט
יעלימיט (לבן)
יעלימיט (לבן)
תכונות המינרל
הרכב כימי (Ca4Al6O12(SO4
מערך קריסטלוגרפי קובייתי
צורת הגביש גבישים מיקרוסקופים עד μm‏15 במקבצים.
צבע לבן, חסר צבע
שקיפות שקוף למחצה
קשיות לא נקבעה
משקל סגולי 2.61[1]
שרטוט לבן
מינרלים נלווים לרניט, בראונמילריט, פלואוראפטיט ואלסטדיט

יעלימיט הוא מינרל סולפטי נדיר מאוד המכיל סידן ואלומיניום שנתגלה לראשונה בישראל.

תכונות

הרכב כימי וקריסטלוגרפיה

נוסחת המבנה הכימי של היעלימיט היא (Ca4Al6O12(SO4

היעלימיט מתגבש במערכת הקובייתית, חבורת סימטריות נקודתית "גירודיאלית" , וחבורת סימטריות מרחבית I4132. הפרמטרים של תא היחידה הם: Å‏a=18.392.‏[2]

תכונות פיזיקליות

גבישים מיקרוסקופים עד μm‏15 במקבצים. הקשיות של המינרל טרם נקבעה ומשקלו הסגולי הממוצע המחושב הוא 2.61 גרם לסמ"ק. המינרל מתפרק במים לאטרינגיט ו-Al(OH)3.

תכונות אופטיות

אופטית המינרל הוא איזוטרופי. מקדם השבירה של היעלימיט הוא: n=1.568.‏[3] גבישי היעלימיט שקופים למחצה, והם לבנים עד חסרי צבע.

גילוי ומקור השם

היעלימיט נתגלה ב-1984 על ידי הגאולוגית שולמית גרוס בתצורת חתרורים והיא קראה לו על שם הר יעלים ונחל יעלים תוואי הנוף הבולטים בבקעת חתרורים מזרחית לערד.

מקור ותפוצה

היעלימיט מצוי בחלוקים בתוך בפסאודו-קונגלומרטים שנוצרו בטמפרטורות גבוהות (מעל ל-900°C). המינרל נתגלה בטבע עד היום במקום אחד בעולם: בחלקה הנמוך של תצורת חתרורים, מזרחית לערד. קיימת טענה שנויה במחלוקת כי המינרל נתגלה גם במכרה ליכטנברג אבסטצר (Lichtenberg Absetzer), מרבץ רוננברג U (Ronneburg U) ליד העיר גֶרָה (Gera) במדינת תורינגיה שבגרמניה.

יעלימיט נוצר גם באופן מלאכותי בצמנט אלומו-סולפטי ולעיתים באופן אקראי גם בצמנט פורטלנד. למרכיב היעלימיט יש חשיבות גדולה. כאמור, בתוספת מים ובנוכחות יונים של סידן וסולפטים הוא מתפרק למינרל הסיבי אטרינגיט הנותן את החוזק לבטון אלומו-סולפטי. הוא נוצר בחימום בטמפרטורות סביב 1000-1100°C של כמויות מתאימות של תחמוצת אלומיניום, פחמת הסידן וסולפט הסידן טחונים דק, עדיף בנוכחות זרזים.

לקריאה נוספת

המאמר המקורי של שולמית גרוס

  • Gross, S. (1984) Occurrence of ye’elimite and ellestadite in an unusual cobble from the “pseudo-conglomerate” of the Hatrurim Basin, Israel. Geol. Surv. Israel, Current Research 1983–84, 1–4.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ mineralienatlas
  2. ^ פרויקט rruff
  3. ^ אתר rruff
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0