ינשוף בוריאלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןינשוף בוריאלי
מיון מדעי
מין: ינשוף בוריאלי
תחום תפוצה

ינשוף בוריאלי (שם מדעי: Aegolius funereus) הוא מין עוף דורס ממשפחת הינשופיים, החי באזורי הטייגה שבצפון אירואסיה ואמריקה הצפונית, ומכאן שמו. עם זאת הוא נראה לעיתים רחוקות לאדם והוא נוטה להתרחק מיישובים.

הינשוף תואר לראשונה בספרו של קארולוס לינאוס ב-1758, על שם אייגוליוס (אנ'), דמות מהמיתולוגיה היוונית. השם הספציפי פירושו מלטינית: "בן לוויה".

תת-מינים

  • A.f. richardsoni
  • A.f funereus
  • A.f. magnus
  • A.f. sibiricus
  • A.f. pallens
  • A.f. caucasicus
  • A.f. beickianus

מאפיינים

ינשוף זה קטן יחסית ומגיע לאורך של 22 עד 27 ס"מ, עם מוטת כנפיים של 50–62 ס"מ. הנקבות כבדות יותר מהזכרים ומשקלם כ-131–179 גרם בממוצע לעומת כ-107 גרם בממוצע לזכרים. לינשוף מעטה נוצות עבות חומות מלמעלה עם כתמים לבנים על הכתפיים ובטן בהירה שלאורכה פסים אפורים-בהירים. הראש גדול עם פרצוף-שמע עבה המכסה את מרבית הראש. המבנה מעוגל מעט עם עיניים צהובות וסביבם מעטה אפור-כחלחל ובקצוות מעטה כהה יותר, המעניק הבעת גבות לינשוף. המקור צהוב בהיר ודק יחסית. שני הזוויגים דומים במראם אך הצעירים בעלי גוונים חומים כהים. בדומה לשאר הינשופים הוא יכול לעופף מבלי להשמיע רעשים מכנפיו.

זהו ינשוף השוכן באזורי יערות ולעיתים במורדות הרים גבוהים כמו הרי הרוקי או האלפים ועוד ובעיקר מצוי סביב הטייגה הצפונית. הוא מתרבה באותם יערות בהם הוא שוכן ואיננו נודד. ינשופים ממין זה יכולים לחיות עד גיל 16 שנה בטבע, אם כי לרוב הם נטרפים בידי עופות דורסים גדולים יותר.

הוא עצמו טורף של מגוון מיני עופות, צפרדעים, חרקים כמו חיפושיות ועוד חסרי חוליות וכן יונקים קטנים, ביניהם מכרסמים שונים, חפרפרות ועטלפים. במרבית המקרים הינשופים הם פעילי לילה, אם כי באזורים הצפוניים הם יפעלו גם לאורך היום. הינשוף פעיל גם במשך החורף ואיננו נכנס לתרדמת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ינשוף בוריאלי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ינשוף בוריאלי36636116Q174466