ים טתיס
בהשערות המדע ים טתיס (Tethys, יוונית: Τηθύς) הוא אוקיינוס אשר לפי תאורית טקטוניקת הלוחות התקיים בעבר והפריד בין היבשות לאוראסיה בצפון וגונדוונה בדרום, בצידן המזרחי. יבשות אלו התפצלו מהיבשת הקדומה פנגיאה בתור היורה. אוקיינוס קדום זה כמעט נעלם עם השנים, עקב תזוזת הלוחות בקרום כדור הארץ והתקרבותן של אירופה, אפריקה וחצי האי ערב. כיום השריד היחיד לו הוא הים התיכון (ויש הטוענים שגם הים השחור והים הכספי). הוא נקרא על שם היצור טתיס מהמיתולוגיה היוונית.
ים טתיס מילא תפקיד חשוב בתולדות הגאולוגיה של ארץ ישראל. בעבר שכנה ארץ ישראל במעמקי ים הטתיס ולאחר שנחשפה, ים הטתיס שטף את האזור, נסוג וחוזר חלילה מספר פעמים בעידנים שונים. כתוצאה מכך נוצרו שכבות של חול וגיר זו מעל זו. מבנים שכבתיים אלו מאפשרים היווצרות מכתשים אירוזיים כגון מכתשי הנגב: מכתש רמון, המכתש הקטן, המכתש הגדול ועוד. עדויות להימצאותה של ארץ ישראל מתחת לים טתיס מתבטאת בגילוי של מאובנים ימיים באזורים כמו הנגב בעיקר במכתשים וכן בהרי נפתלי באזור מצוק רמים.
כאמור, קיומו של ים טתיס היא תיאוריה שמתבססת על תאורית טקטוניקת הלוחות. עם זאת, קיומו של הים הקדום מתאים לדברי ספר הזוהר, "תנא, ארץ אחת ממש הוציאו המים, וממנה נתהוו שבע ארצות".[1]. יתכן שהארץ התפצלה בעת בריאת העולם, או לחילופין בזמן המבול, כפי שנאמר ”המעתיק הרים ולא ידעו, המרגיז ארץ ממקומה ועמודיה יתפלצון”[2], דבר שניתן לפרש כתנועת הלוחות הטקטוניים[3].
קישורים חיצוניים
- הסבר קצר על ים טתיס
- ים טתיס, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ זוהר חדש יב, א
- ^ ספר איוב, פרק ט', פסוק ה'
- ^ הרב דניאל בלס - ים טטיס באתר הידברות
33878070ים טתיס