יוהאן לודוויג בורקהרדט
יוהאן לודוויג בורקהרדט (בגרמנית: Johann Ludwig Burckhardt; 24 בנובמבר 1784 - 15 באוקטובר 1817) היה נוסע שווייצרי ומזרחן. שב וגילה לעולם המערבי את שרידי פטרה שבירדן.
ראשית דרכו ולימודיו
בורקהרדט נולד בלוזאן, בחלק דובר הצרפתית של שווייץ. הוא כתב את מכתביו בצרפתית וחתם בשם "לואי". הוא ידוע גם בשמו הצרפתי ז'אן לואי בורקהרדט. לאחר שלמד בלייפציג ובאוניברסיטת גטינגן, נסע בורקהרדט ב-1806 לאנגליה וקיבל את אישור "התאחדות אפריקה" (African Association) - גוף מדעי לחקר אפריקה המערבית, לעריכת מסע מחקר למציאת מקורות נהר הניז'ר. בורקהרדט סבר שיהיה עדיף אם יציג עצמו כמוסלמי במסעו ועל כן תכנן לעבור במסעו בלבאנט כדי להתערות במנהגי המוסלמים. כהכנה למסעו למד ערבית באוניברסיטת קיימברידג' ואף ניסה לסגל לעצמו אורח חיים סגפני, גם זאת כהכנה למסעו במזרח. באביב 1809 הפליג בורקהרדט למלטה ובסתיו באותה שנה הפליג לחלב שבסוריה כדי לשפר את שליטתו בערבית וללמוד את השריעה - המשפט המוסלמי. שמו המוסלמי של בורקהרדט היה שיח' אברהים אבן עבדאללה. קיימים חילוקי דעות לגבי התאסלמותו. על פי מספר מקורות נראה כי המיר את דתו מתוך כוונה כנה, אולם משפחתו הכחישה זאת. לאחר שנתיים בסוריה השלים את לימודיו ורכש שליטה מוחלטת בערבית, בקוראן ובפרשנויות השונות לכתבי הדת המוסלמיים.
מסעות במזרח
במשך שהותו בסוריה ערך בורקהרדט מספר מסעות ותעד אותם בצורה מפורטת. הוא נסע לתדמור, לדמשק, ללבנון ולחבלי ארץ הנמצאים כיום בממלכת ירדן. באחד ממסעותיו הוא ביקר בשרידי העיר הקדומה פטרה - בירת ממלכת הנבטים, והיה לאדם המערבי הראשון שתעד את העיר העתיקה אחרי כ-1000 שנים מאז ננטשה. הוא המשיך במסעו מזרחה והגיע עד חצי האי סיני וקהיר. למרות תגלית זו, עדיין דבק בורקהרדט במשימה אותה נטל על עצמו - חקר נהר הניז'ר והוא נסע ב-1812 לקהיר במטרה להצטרף לשיירת סוחרים שיעדה היה חבל פזאן שבדרום מערב לוב. תחת זאת, יצא בורקהרדט למסע במעלה נהר הנילוס בניסיון להפליג ביובליו המערביים. ב-1813, במהלך מסעו, היה המערבי הראשון שגילה מחדש את מקדשי אבו סימבל הקבורים בחול כשרק האפריז של אחד המקדשים בולט מעל החול. הוא מסר את תגליתו לחוקר האיטלקי ג'ובאני בלזוני שהמשיך בחקירת האתר. כשלא יכול היה עוד להמשיך במסעו מערבה, פנה מזרחה ביבשה ועבר דרך ברבר, שנדי עד לסואקין שעל שפת ים סוף ולאחר שחצה את ים סוף לג'דה, החל בחג' למכה. הוא חלה במכה בדיזנטריה ונשאר שם במשך זמן רב בניסיון להחלים. לאחר מכן נסע לאל-מדינה ושהה שם שהות נוספת בניסיון להחלים ולהתאושש.
ביוני 1815 שב לקהיר במצב של תשישות קשה ונשאר בה להתאוששות עד אשר יצא באביב 1816 למסע אל הר סיני. ביוני באותה שנה שב לקהיר והחל שוב בהכנות למסע לפזאן שבלוב. הכנותיו נתקלו בקשיים והמסע התעכב מספר פעמים. באפריל 1817, כשהושלמו ההכנות ובורקהרדט עמד לצאת למסע, הוא חלה בדיזנטריה ונפטר בקהיר באוקטובר 1817. הוא נקבר כמוסלמי בבית קברות מוסלמי בקהיר וקברו שמור עד היום.
קישורים חיצוניים
- נתן שור, תור הזהב של ספרות הנוסעים : רשומות ועדויות לקורות היישוב היהודי בארץ-ישראל במחצית הראשונה של המאה ה-19, עמ' 12-17
- ספריו של יוהאן בורקהרדט בקטלוג הספרייה הלאומית
26642577יוהאן לודוויג בורקהרדט