יהודה לוי (פיזיקאי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יהודה לוי
יהודה לוי, 2006
יהודה לוי, 2006
יהודה לוי, 2006
לידה 16 בינואר 1926
פטירה 17 ביוני 2019 (בגיל 93)
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים בריטניה, ארצות הברית, ישראל,
הערות רב
תרומות עיקריות
כתיבה בתחום ההגות היהודית ובתחום האופטיקה היישומית.

הרב פרופסור יהודה לויאנגלית: Leo Levi; א' בשבט תרפ"ו, 16 בינואר 1926י"ד בסיוון תשע"ט, 17 ביוני 2019) היה פיזיקאי וחוקר יהדות אמריקאי ישראלי.

ביוגרפיה

פרטים אישיים

יהודה לוי נולד בשנת 1926 במנהיים שבגרמניה לד"ר יוסף אהרן ופרידה לוי. אביו היה רופא כללי ורופא שיניים, וכחובש במלחמת העולם הראשונה זכה לשלושה עיטורים על מעשי גבורה. ב-1939 היגר יהודה לאנגליה בעקבות רדיפות הנאצים. לאחר המלחמה עבר להתגורר עם משפחתו בניו יורק. בשנת 1957 הוא נישא למרים וקסלר והמשיך לגור בניו יורק.

לאחר הגירתו לארצות הברית, למד תורה אצל הרב יוסף ברייער (Joseph Breuer), רב קהילת Washington Heights, אשר בהמשך נתן לו סמיכה נוספת לרבנות (1961). מאוחר יותר, למד אצל הרב אהרן סולובייצ'יק וכן בכולל של ישיבת רבי חיים ברלין אצל הרב יצחק הוטנר, אשר הסמיך אותו לרבנות (1961).

לימודיו האקדמיים התקיימו במסגרת לימודי ערב. את התואר הראשון בהנדסת חשמל הוא קיבל מהסיטי קולג' של ניו יורק בשנת 1952, תואר שני בפיזיקה (1955) וכן תואר שלישי (PhD) בפיזיקה ובהנדסת חשמל (1964) הוא עשה ב-Polytechnic Institute of Brooklyn.

ב-1970 הוא הגשים שאיפה רבת שנים ועלה לארץ עם קבלת הצעת משרה אקדמית מאתגרת במרכז אקדמי לב. לאחר עלייתו התגורר בירושלים, בשכונת בית וגן. היה אב לשלושה בנים.

יהודה לוי נפטר ביוני 2019 ונטמן בהר המנוחות.

תפקידים ועשייה ציבורית

בשנות החמישים עבד כפיזיקאי בחברות למוצרים אופטיים ואלקטרוניים Freed Electronics and Control וכן Fairchild Camera. בסוף שנות החמישים החל לעבוד כיועץ עצמאי בפיזיקה למספר חברות גדולות, ביניהן IBM ומעבדת הצי האמריקני.

בשנות השישים הוא פעל בשני ארגונים וכיהן כסגן נשיא אגודת ישראל של ארצות הברית וכנשיא אגודת אנשי מדע שומרי תורה בארצות הברית AOJS. בשנים 19651970 שימש כמרצה, ובהמשך - כפרופסור חבר במחלקת פיזיקה ב-City College בניו יורק. הוא עלה לארץ ב-1970 בעקבות הזמנתו של פרופ' זאב לב, מייסד בית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים, להקים את מגמת פיזיקה שימושית ואלקטרואופטיקה בבית הספר ולעמוד בראשה. לימים נקרא בית הספר גם מכון לב על שם מייסדו. יהודה לוי כיהן בתפקיד זה בשנים 1970–1982.

עם פרישתו של זאב לב לגמלאות ב-1982, התמנה יהודה לוי לרקטור מכון לב ושימש בתפקיד זה עד ל-1990, כשהוא בוחר לנהל את מגמת פיזיקה שימושית ואלקטרואופטיקה שנתיים נוספות עד לפרישתו לגמלאות ב-1992. בשנותיו האחרונות עסק בכתיבה תורנית, מתן הרצאות וכיהן בחבר הנאמנים של המרכז האקדמי לב.

ספרו "שערי תלמוד תורה"

בשנת תשמ"א (1981) פרסם את ספרו "שערי תלמוד תורה", העוסק במצוות תלמוד תורה, ובסופו עודד לימוד מקצוע במקביל ללימוד התורה. הספר קיבל את הסכמתם של רבנים בולטים בארצות הברית ובהם רבי יעקב קמינצקי וכן מרבי פנחס מנחם אלתר, לימים האדמו"ר מגור, אך הוא הסתייג בהסכמתו מדבריו בסוף הספר[1]. אולם הוא עורר את התנגדותם של גדולי הרבנים הליטאים בישראל, הרב אלעזר מנחם מן שך והרב יעקב ישראל קניבסקי, והם קראו לגנוז אותו בנימוק שהוא נוגד את "מסורת הישיבות"[2]. במהדורה השלישית נוספה הסכמתו של הרב עובדיה יוסף. במהדורה השישית (תשס"ו) נוספו ושונו פרטים על מנת להתאימו גם לציבור שהסתייג מהמהדורות הקודמות של הספר.

פרסים

  • פרס פדר לתורה ומדע
  • פרס אברמוביץ-צייטלין לספרות יהודית

ספריו

  • שערי תלמוד תורה (פלדהיים; עולם הספר התורני)
  • יהדות ומדע כחכמות משלימות (כנה; עולם הספר התורני)
  • זמנים כהלכה לבית ולנוסע – לוחות זמני היום בכל העולם עם בירור הלכתי ומדעי ולוח תמידי (הוצאת ראובן מס)
  • איש, אשה ומשפחה – מודרנה מול מסורת/שחרור מול מסורת (ספריית בית אל)
  • תלמוד ירושלמי, מס' שביעית, תרומות, מעשרות, מעשר שני ופאה ודמאי עם פרוש חדש קב ונקי, הראשונים עם הרב אריה כרמל (פלדהיים, אור ירושלים), פאה ודמאי עם הרב גרשון מצגר (יד הרב הרצוג)
  • מול אתגרי התקופה (עולם הספר התורני, סיני)
  • המדע שבתורה (ראובן מס—קסט-לייבוביץ)
  • Vistas from Mount Moriah, 1959 New York
  • Jewish Crononomy (Gur Aryeh Institute, B'klyn, 1967)
  • Applied Optics, Vol. 1 (1968), Vol. 2 (1980), Wiley, New York
  • Handbook of Tables of Functions for Applied Optics, CRC Press, Cleveland
  • Applied Optics in the Eighties, J.C.T., Jerusalem (Co-author)
  • Modern Liberation — Torah Perspective on Contemporary Lifestyles (Hemed, B'klyn, 1998)
  • Torah and Science — Their interplay in the World Scheme (Feldheim, 1983, 2006)

מאמרים תורניים

עשרות מאמרים, בעיקר בכתבי העת "המעיין" ו"תחומין"

קישורים חיצוניים

מאמריו:

אודותיו:

הערות שוליים

  1. ^ גירסה מורחבת של מכתב ההסכמה, נמצא בספרו של האדמו"ר, אוצר מכתבים, חלק א', סימן א'; בספר עצמו נדפסה גירסה מקוצרת בהסכמת האדמו"ר.
  2. ^ המכתב תחת הכותרת "אזהרה להסיר מכשול" מתאריך י"ז באלול תשמ"ב מובא בספר "מכתבים ומאמרים" חלק ב', תשמ"ח, עמ' קז, מכתב נב: "אזהרה לגנוז ספר אחד שמביע דעה נגד מסורת הישיבות".
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0