יאיר נפשי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יאיר נפשי
לידה 15 בספטמבר 1941 (גיל: 82)
כ"ג באלול תש"א
השתייכות Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צבא הגנה לישראל
חיל השריוןחיל השריון חיל השריון
דרגה תת-אלוףתת-אלוף
תפקידים בשירות
פעולות ומבצעים
מלחמת ששת הימיםמלחמת ששת הימים
מלחמת יום הכיפוריםמלחמת יום הכיפורים
מלחמת לבנון הראשונה מלחמת לבנון
עיטורים
עיטור העוז עיטור העוז

יאיר נפשי (נולד ב-15 בספטמבר 1941) הוא תת-אלוף בדימוס בצה"ל. בין היתר היה נפשי מפקד עוצבת סיני וחטיבה 188. הוא זכה לעיטור העוז על חלקו בקרבות הבלימה ברמת הגולן במהלך מלחמת יום הכיפורים, אז היה מפקד גדוד 74.

שירות צבאי

נפשי שירת בחיל ההנדסה, במלחמת ששת הימים היה מפקד פלוגת הנדסה של חטיבה 7. לאחר מכן שירת בתור מפקד יחידות טנקי גישור והנדסה ובהמשך כמפקד סיירת חטיבה 7. הוא היה הראשון שמילא את תפקיד סגן מפקד גדוד 77 ולאחר מכן שירת בתור קצין אג"ם של חטיבה 188. ביוני 1972 עבר נפשי לפקד על גדוד 74 (סער) של חטיבה 188, המג"ד הרביעי של הגדוד.

מלחמת יום הכיפורים

אנדרטת גדוד 74 במדרונות שבין הר ורדה לבין הר כרמים

ערב המלחמה, קיבל גדוד 74 בפיקודו של נפשי את האחריות על צפון רמת הגולן ממוצב 111 וצפונה, בעוד שהגדוד הסדיר השני של חטיבה 188, גדוד 53, קיבל את האחריות על דרום הרמה. למרות חלוקה זו, פלוגות ומחלקות שני הגדודים התפרסו על כלל הרמה וכל גזרה פיקדה גם על כוחות מהגדוד השני. לפני המלחמה ייעד נפשי את רכס הבוסטר (צפונית לעיר קוניטרה) להיות נקודת השליטה שלו לפיקוד הגזרה הצפונית, עם פרוץ המלחמה בצהרי ה-6 באוקטובר 1973 לשם הוא נע בדהרה עם צוות הטנק שלו. מעמדתו ברכס הבוסטר מפקד נפשי על הכוחות בגזרה הצפונית ומנהל את קרבות הבלימה הראשוניים, בקור רוח ובטון דיבור רגוע הקפיד נפשי לדבר ברשת הקשר עם מפקדי הפלוגות והמחלקות שבגזרתו, מודע לחשיבות נוכחותו בקשר.

במהלך ארבעת הימים הראשונים למלחמת יום הכיפורים פיקד נפשי על הגזרה, תצפת על הכוחות הסורים ונלחם בגזרת צפון קוניטרה, רכס הבוסטר והר חרמונית. על פיקודו בימים אלו ועל הצלחתו בהחזקת השטח כנגד ההתקפות הסוריות, הוענק לנפשי עיטור העוז במאי 1975 על ידי הרמטכ"ל מרדכי גור.
ציטוט מתיאור המעשה בתעודת העיטור:

סא"ל יאיר נפשי פיקד על גדודו בגזרה הצפונית של רמת-הגולן. בשעות הבלימה הקשות ביותר נלחם בעצמו במוצב, ומנע את נפילתו במשך 4 ימים. כמו כן סייע בנהול הקרב החטיבתי על ידי תצפית ודווח על שטחי הערכות האויב. במשך כל ימי-הבלימה הצליח למנוע את נפילת המובלעת של קוניטרה, אף על פי שהיה מכותר באגפים - כשהוא עצמו מסייע בנהול הקרב החטיבתי, על ידי תצפית ודווח על שטחי ההערכות של האויב. באומץ-לבו, בקור-רוחו ובכושר-מנהיגותו ליכד את יחידתו המפוזרת, הפיח בחיילים רוח-קרב ודבקות במשימה - ובכך מנע את נפילת המוצב, ששימש לאחר-מכן קרש-קפיצה בהתקפה.

לאחר המלחמה התקדם בתפקידי הפיקוד, כיהן כמפקד עוצבת ראם, מפקד חטיבה 188 בשנים 1976–1977, מפקד עוצבת סיני ומפקד אוגדה 440 במלחמת לבנון הראשונה.

לאחר שחרורו

נפשי כיהן במועצת העיר קריית אתא ושימש חבר הנהלת קבוצת הכדורעף הפועל קריית אתא.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0