טריטון גס-עור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטריטון גס-עור
מיון מדעי
מין: טריטון גס-עור
טריטון על קרקע היער

טריטון גס-עור (שם מדעי: Taricha granulosa) הוא מין דו-חי מתת-משפחת הטריטונים החי באמריקה הצפונית באזורים לחים-ממוזגים.

טריטון זה מגיע לאורך של 6–9 ס"מ ויחד עם הזנב לאורך 11–18 ס"מ. הוא בעל עור רך מכוסה גבשושיות בצבע חום בהיר עד זית-שחור בפלג הגוף העליון בעוד פלג הגוף התחתון כתום בהיא עד צהוב. הטריטון בעל ראש שטוח ולשון עגולה נשלפת ודביקה. הרגליים שלו קצרות ובעלות קרומי שחייה. הזכרים מגדלים בעונת הרבייה איברים בולטים ומנופחים ואצבעות ארוכות יותר, העוזרות להם לתפוס את הנקבות.

טריטון זה חי ביערות מחטניים במערב אמריקה הצפונית מדרום אלסקה וקולומביה הבריטית לצפון קליפורניה מסביב לרכס קסקייד. ישנם דיווחים על כמה טריטונים שנמצאו באיידהו.

הטריטון הקטן מצוי על קרקע היער בין העלים ובבריכות, בהם הוא מתרבה. הוא ניזון מחרקים ועוד חסרי חוליות שהוא לוכד בלשונו. בעונת הרבייה שני המינים שוחים במים, פותחים את איברי מינם אחד כלפי השני ולעיתים נוצרת המולה של מספר זכרים סביב הנקבה, המתחרים ביניהם על הרבייה. הביצים מוטלות בקבוצות בין עלים בבריכה.

רעל

הטריטון ידוע בשל היותו אחד מבעלי הזנב הרעילים בעולם עם רעלן עצבי חזק המזכיר את רעל הנפוחית. הטריטון מפריש להגנתו טטרודוטוקסין ברגע שמשהוא נוגע או נושך אותו ומייצר ריח חריף מאוד באותו רגע. לבני אדם הרעל יכול לגרום לגירוי חזק בידיים או בעיניים, בייחוד לאחר ששופשפו לאחר מגע בטריטון. במקרה אחד אדם מת לאחר שאכל טריטון, אך מדובר בתגובה נדירה.

רוב הטורפים ביער נותנים לטריטון מרחב מחיה ולא מתקרבים אליו אך יש טורף יוצא דופן - נחש בירית מצוי, אשר יכול לבלוע את הטריטון ובעל יכולת עמידה ייחודית לרעל והם אף יכולים לאחסן רעל זה לשימוש נגד אויביהם. יכולת זו ייחודית למספר נחשי בירית החיים בקרבת הטריטון.

לטריטון ישנם 2 תת-מינים, אם כי בעבר סברו שיש הרבה יותר:

  • Taricha granulosa granulosa
  • Taricha granulosa mazamae

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טריטון גס-עור בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26595359טריטון גס-עור