טירת דינס בראן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טירת דינס בראן
Castell Dinas Brân
מידע על המבנה
תקופת הבנייה ?–1260
בשימוש פעיל 1260-1276
תאריך הריסה ככל הנראה 1282
מצב הריסות
גובה 295
פתוח לציבור פתוח, כניסה חופשית.
קרבות הכיבוש האנגלי של ויילס
קואורדינטות 52°58′45.12″N 3°9′34.2″W / 52.9792000°N 3.159500°W / 52.9792000; -3.159500

טירת דינס בראןוולשית: Castell Dinas Brân) הייתה מצודה בתקופת הברזל ומאוחר יותר גם טירת אבן אשר הגנה על הגבול המזרחי של ממלכת גוויניד'.

הטירה הוקמה בסביבות שנת 1260, נפלה לידי אדוארד הראשון, מלך אנגליה בשנת 1276, וככל הנראה נהרסה בחידוש הקרבות בשנת 1282 ומאז לא שוקמה.

היסטוריה

באתר בו ניצבות כיום הריסות הטירה, נבנה תחילה מבצר גבעה בסביבות 600 לפנה"ס. המצודה כללה סוללת אדמה שבראשה נבנו חומות עץ, בנוסף נחפר חפיר בדופן הדרומית של המבצר, היכן שהמדרון פחות תלול. בין כותלי החומות הוקמו מספר בתים ומבני עץ, השם דינאס ככל הנראה שימש גם את תושבי המקום הקדומים.

ישנן עדויות לכך שהאתר שימש כמבצר מעץ אשר שירת מלכים שונים בממלכת פוויס בהם; אליסד' אפ גווילוג במאה ה-8 ומאוחר יותר מאדוג אפ גריפיד' מיילור שהיה המלך הראשון של פוויס פאדוג (הצפונית). ייתכן שדינס בראן אף שימשה כמושב כסאו של המלך (אשר מלך בין 1197-1236), ככל הנראה בתקופה זו הטירה נבנתה מעץ וישנם עדויות לכך שהיא הושמדה בשריפה.

בשנות ה-60 של המאה ה-13, ככל הנראה לקראת 1270, הוקמה טירת האבן במקום על ידי מלך ממלכת פוויס פאדוג גריפיד' השני, בנו של מאדוג. בתקופה זו גריפיד' השני היה בעל ברית של ל'ואלין אפ גריפיד' ("מלך ויילס") שמלך בממלכת גוויניד'. תפקידו של גריפיד' השני בתקופה זו היה לשמש אזור חיץ הניצב בין אנגליה וממלכות צפון ויילס, ככל הנראה מתוך תפיסה זו שוקמו ביצורי הטירה והיא נבנתה מאבן. עם זאת, מספר שנים לאחר מכן ב-1276, צבא אנגלי-ולשי של המלך אדוארד הראשון פלש לוויילס וכבש את הטירה יחד עם ממלכת פוויס פאדוג. לאחר הכיבוש הושאר חיל מצב אנגלי בטירה עד ששנה מאוחר יותר נחתם הסכם שלום בין אנגליה לוויילס, הסכם שהחזיק מעמד רק עד הכיבוש של ויילס בשנת 1282.

ככל הנראה חיל המצב הוולשי העלה את הטירה באש לפני כיבושה בשנת 1276, אך היא המשיכה להתקיים מספר שנים לאחר מכן. לא ברור לגמרי מתי נהרסה הטירה והפסיקה להיות בשימוש כל שהוא, ככל הנראה עם הכיבוש הסופי של ויילס ב-1282 הטירה הושמדה והוצאה מפעילות. לאחר שנה זו בכל מקרה אין עדויות לשימוש צבאי או פוליטי בטירה.

תיאור

הריסות החומה החיצונית הדרומית והחפיר למרגלותיה. ברקע ניתן לראות את נוף עמק הדי לכיוון מזרח.

הטירה נבנתה בצורה מלבנית והתפרסה על שטח של בסביבות 90 על 40 מטרים, כאשר סביבה נחפר חפיר אשר הקיף את חומותיה. חלק מהחפיר שניתן לראות היום מיוחס למצודת תקופת הברזל העתיקה יותר, אך זה הורחב בבניית הטירה החדשה וכיום חלק מהחפיר אשר נחצב באבן (בעומק של כ-6 מטרים) השתמר באופן ברור.

בצד המזרחי של המתחם נבנה מגדל העוז של הטירה, אשר הריסותיו קיימות גם כיום. הכניסה לחומות הטירה הייתה על ידי בית שער שנבנה בפינה הצפון-מזרחית של המתחם, שער זה הוא פחות אופייני לבנייה הוולשית והורכב משני צריחים בעיצוב אופייני יותר לטירות אנגליות של התקופה. בחומה החיצונית הדרומית ישנן הריסות של צריח בצורת האות 'D' (חצי עיגול). סך הכל הטירה הייתה חזקה ובמיקום אסטרטגי טוב, אך הגודל הקטן שלה ביחס לטירות אחרות בתקופה הפך אותה יותר למבנה של יוקרה וסמל שלטון עם חשיבות צבאית פחותה.[1]

הטירה כיום

כיום הריסות דינס בראן הן יעד תיירותי בעל ערך רב באזור, הן שוכנות מעל לעיירה ל'אנגול'ן שגם היא בעלת ערך תיירותי רב. במהלך שנות ה-50 פעלה אף חנות בין ההריסות אשר שירתה את המטיילים, כאשר האספקה הייתה מגיעה כל בוקר על גבי חמור במעלה הגבעה, אך זו הפסיקה במהלך השנים לפעול. ממעלה הגבעה מטיילים יכולים לתצפת לאורך עמק הדי, 'רכס הפנורמה' מצפון-מזרח, אזור העיירה ל'אנגול'ן מתחת ואף אמת פונטקיסילטה הנמצאת כ-5 קילומטרים ממזרח במורד העמק.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Roger Thomas, Castles in Wales, Wales Tourist Board & Automobile Association, 1988.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Thomas, 1988, עמ' 71.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

טירת דינס בראן30139596Q1226281