טיסה 752 של יוקריין אינטרנשיונל איירליינס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טיסה 752 של יוקריין אינטרנשיונל איירליינס
הריסות המטוס באתר ההתרסקות
הריסות המטוס באתר ההתרסקות
מיקום איראןאיראן איראן
גורם הופל על ידי טיל קרקע-אוויר איראני
המטוס שהתרסק ממריא מנמל התעופה בן-גוריון בישראל, אוקטובר 2019

טיסה 752 של יוקריין אינטרנשיונל איירליינס הייתה טיסה של חברת התעופה האוקראינית יוקריין אינטרנשיונל איירליינס שהתרסקה בבוקר 8 בינואר 2020, דקות אחדות לאחר המראתה מנמל התעופה הבינלאומי האימאם חומייני בטהראן בירת איראן כשעל סיפונה 176 נוסעים ואנשי צוות, שנספו כולם. המטוס התרסק כתוצאה מפגיעת טיל קרקע-אוויר איראני, ששוגר בטעות.

יעד הטיסה היה נמל התעופה הבינלאומי בוריספיל בקייב בירת אוקראינה. הטיסה נערכה במטוס מדגם בואינג 737–800.

זו הייתה התאונה הקטלנית ביותר בהיסטוריה של מטוס מדגמי בואינג 737 הדור הבא, התאונה השנייה הקטלנית ביותר של מטוס בואינג 737 כלשהו (אחרי טיסה 610 של ליון אייר שבוצעה בבואינג 737 MAX) והתאונה הקטלנית הראשונה בהיסטוריה של החברה.

ההתרסקות

מטוס הבואינג 737 של חברת "יוקריין אינטרנשיונל איירליינס" התרסק, זמן קצר לאחר שהמריא משדה התעופה אימאם חומייני בטהראן בדרכו לנמל הבית בקייב. לאחר ההתרסקות עלה המטוס באש. כל 176 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו על המטוס נהרגו. לפי הדיווחים, על המטוס היו 167 נוסעים ותשעה אנשי צוות. בין הנוסעים היו 82 איראנים ו-63 אזרחים קנדים, 11 אוקראינים - בהם כל תשעת אנשי הצוות - עשרה שוודים, ארבעה אפגנים, שלושה בריטים ושלושה גרמנים.

דובר רשות התעופה האזרחית באיראן מסר כי צוותי חקירה הוזעקו לאזור ההתרסקות, דרומית-מערבית לטהראן. המטוס שהתרסק פתח את משדר ה-GPS בשעה 04:38 (שעון ישראל) ונעלם בשעה 04:44 מהמסכים. לפי נתוני המעקב, המטוס התרסק כשהיה בגובה 7,925 רגל (כ-2.5 ק"מ)[1].

בדוח, שחובר על ידי רשות התעופה האזרחית של איראן, צוטטו עדים מהשטח וממטוס חולף שטס בגובה רב שאמרו שהמטוס עלה באש כשהוא עדיין היה בגובה רב. מטוס הבואינג בן השלוש שנים, שעבר את הבדיקות האחרונות שלו ב-6 בינואר, נתקל בבעיה טכנית זמן קצר לאחר ההמראה ופנה לעבר נמל תעופה סמוך לפני שהתרסק. הבעיה הטכנית לא צוינה בדוח.

הסיבה להתרסקות

מיד לאחר ההתרסקות פרסמה רשות התעופה האזרחית האיראנית שהמטוס סבל מבעיה טכנית[2].

בימים שלאחר ההתרסקות עלה החשד שהתרסקות המטוס האוקראיני לא נבעה מתאונה, אלא שמערכות ההגנה האווירית של איראן יירטו אותו בטעות. רשת CNN דיווחה בערב 8 בינואר 2020 כי המודיעין האמריקני פתח בבדיקת נסיבות ההתרסקות[3][4].

תחילה הודיעה רשות התעופה האזרחית האיראנית שלא תמסור לאוקראינה את הקופסאות השחורות של המטוס, אך ב-10 בינואר מסרה אותן[5].

ב-11 בינואר הודתה איראן שהמטוס הופל בטיל קרקע-אוויר שנורה בטעות עקב המתיחות שגרם העימות בין ארצות הברית לאיראן[6]. בהמשך לכך הכריז המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, כי על חקירת ההתרסקות להיות פומבית[7]. בקייב, בתגובה, דרשו פיצויים למשפחות ההרוגים.

אלפי מפגינים באיראן יצאו ב-12 בינואר (יום א') למחאה ענקית כנגד ניסיון טיוח הפלת המטוס של הממשל האיראני שהסכים לקבל על עצמו את האחריות להפלה רק אחרי לחץ בינלאומי כבד. במהלך ההפגנות נורו ונהרגו מספר מפגינים[8]

ב-14 בינואר דובר מערכת המשפט באיראן מסר כי כמה בני אדם נעצרו על רקע פרשת הפלת המטוס האוקראיני בטהראן בשוגג לפני כשבוע. מוקדם יותר הנשיא האיראני חסן רוחאני כינה את האירוע שבו נספו 176 נוסעים "טעות בלתי נסלחת", וציין כי "המעורבים ייענשו"[9].

ב-15 בינואר פורסם תיעוד וידאו של מצלמת אבטחה המראה שלעבר המטוס נורו שני טילים בהפרש של למעלה מ-10 שניות, דבר שסתר את הגרסה האיראנית הרשמית.

ב-17 בינואר 2020, בדרשה שנשא בעקבות הפלת המטוס אמר המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי כי כוח קודס צריך להיחשב כארגון הומניטרי בעל ערכים אנושיים. וכי אנשיו הם לוחמים ללא גבולות[10].

ב-19 בינואר דווח על ידי סוכנות רויטרס כי איראן מכחישה את הדיווח לפיו הקופסה השחורה מהמטוס האוקראיני שהופל בטהראן לפני כשבועיים נשלחה לקייב. "אנחנו מנסים לפענח את הנתונים מהקופסאות השחורות פה באיראן", אמר ב-19 בינואר 2020 חסן רזאיפאר, מנהל חקירת המקרה ברשות התעופה האזרחית של איראן, "ייתכן שבסופו של דבר הן ישלחו לאוקראינה ולצרפת, אולם נכון לעכשיו, לא קיבלנו החלטה"[11].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "שש דקות לאחר ההמראה: מטוס אוקראיני התרסק באיראן, אין ניצולים" כלכליסט, איתי בלומנטל, 8 בינואר 2020
  2. ^ חקירת ההתרסקות באיראן: "אחד ממנועי המטוס סבל מחום יתר", באתר וואלה!‏, 9 בינואר 2020
  3. ^ "מטוס נוסעים אוקראיני התרסק ליד טהראן" ישראל היום, אילן גטניו, שמעון יעיש, 8 בינואר 2020
  4. ^ Jessie Yeung and Tara John, Iran plane crash: Ukrainian plane crashes in Tehran - Live updates, CNN, ‏8 בינואר 2020 (באנגלית)
  5. ^ איראן מסרה לאוקראינה את שתי הקופסאות השחורות של מטוס ה'בואינג' שהתרסק ליד קייב תיק דבקה, 10 בינואר 2020
    Ukraine handed crash plane black boxes as Tehran rejects rogue missile theory, The Telegraph, 11 January 2020
  6. ^ באיראן מודים: המטוס האוקראיני הופל בגלל "טעות אנוש", באתר מעריב אונליין, 11 בינואר 2020
  7. ^ חמינאי: חקירת הפלת המטוס האוקראיני צריכה להיות פומבית, באתר ynet, 11 בינואר 2020
  8. ^ "הרחוב האיראני בוער: שבעה נורו בנשק חם בהפגנות הענק" כיכר השבת, יוסי נכטיגל, 12 בינואר 2020
  9. ^ "איראן: כמה עצורים בפרשת התרסקות המטוס האוקריאני בטהראן ynet באמצעות סוכנות רויטרס, 14 בינואר 2020
  10. ^ חמינאי יצא להמונים: כוח קודס - ארגון הומניטרי ללא גבולות 17 בינואר 2020, באתר ynet
  11. ^ "הפלת המטוס האוקראיני: איראן לא מעבירה לקייב את הקופסאות השחורות" מעריב באמצעות סוכנות רויטרס, 19 בינואר 2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0