טיוטה:נימול חלקית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נימול חלקית, הינה תופעה מצויה מאוד של תינוקות הנולדים עם עטרה שחלקה גלויה, (עור העורלה שלהם לוקה בחסר ברמות שונות).

לתופעה זו קוראים היום בבתי החולים "נולד מהול" אך השם "נולד מהול" לתינוקות אלו, הוא בהשאלה בלבד.

ילד שנולד עם עטרה שהיא בחלקה גלויה, אינו נחשב מבחינה הלכתית כ"נולד מהול", אלא יש לקיים בו מצות מילה ביום השמיני ללידתו כמו בכל תינוק, ומברכים על מילתו כדת וכדין.

אלא שעל פי הרוב בבריתות מסוג זה ההורים ידרשו לקחת מוהל מומחה, שכן ביצוע ברית לתינוק שהינו מהול חלקית דורש מיומנות וניסיון רב.

הסבר

רקע כללי

  • כל תינוק זכר רגיל נולד עם עור עורלה המכסה את ראש איבר הזכרות שלו המכונה "עטרה".
  • העטרה היא גוף ספוגי מלא בכלי דם, בצורת כיפה או משולש בעל קצוות עגולים, אשר הוא גבוה יותר לצד הבטן וקצר יותר לצד הרגליים.
  • העורלה היא עור כפול שנמשך מתחתית הגיד ועולה ומכסה את העטרה. חלקו החיצוני של עור העורלה, הוא עבה ובעל מרקם כמו כל עור הגוף, וחלקו הפנימי הינו קרום רך ודק בעל מרקם לח כמו העור המכסה את הלחיים הפנימיים בתוך הפה.
  • עור זה מסירים מהתינוק בעת קיום מצות ברית מילה כאשר חלקו החיצון מוסר לגמרי, ובחלקו הפנימי מקיימים את מצות הפריעה, על ידי קריעתו לשניים והפשלתו מעל גבי העטרה כדי שיתאחה ויישאר לצד הגוף.

המציאות אצל "נימול חלקית"

בעוד אצל כל הילדים עור העורלה מכסה את כל העטרה (ראש הגיד), בצורה שאין העטרה שלו נראית לעין, לעומת זאת אצל ילד שהוא נימול חלקית, יש חסר בעולרה שלו ואז תהיה חלק מהעטרה או רוב העטרה שלו גלויה ונראית לעין.

סוגים שונים של נימול חלקית

ההגדרה "נימול חלקית" או כפי שקוראים לזה היום "נולד מהול", מכסה על קשת רחבה מאוד של מקרים שונים, חלקם מקרים רפואיים של מומים מולדים, וכולם נקראים בשם זהה.

אך בפועל יש לדעת את ההבדלים, כי זה משמעותי ביותר לגבי קיום מצות ברית המילה בילדים אלו.

  • נימול חלקית רגיל, הינו ילד בריא שאין לו כל מום, אך עור העורלה שלו פתוח וקצר, והעטרה שלו נראית וגלויה לעין, ילד כזה יכול לעבור ברית, אך דרוש מוהל בעל ניסיון ומיומנות.
  • היפוספדיאס, הינו תינוק בעל מום מולד שפתח השופכה (או נקב השתן) אינו במקום, ובמקום שהוא יהיה למעלה בראש העטרה, הוא ממוקם נמוך יותר לצד הרגליים. אצל תינוקות אלו העטרה מכוסה רק משלוש צדדים, כשלצד הרגליים אין כלל עור עורלה. מום זה שכיח גם כן ברמות שונות, ולכן אצל ילדים כאלו יש להיוועץ עם אורולוג ועם מוהל מומחה לפני ביצוע ברית מילה.
  • הפיספדיאס, הינו גם כן תינוק בעל מום מולד שפתח השופכה שלו אינו במקום, אך הוא נמצא מעל המקום הטבעי שלו, והוא פונה לצד הבטן, מקרה זה הוא מסובך יותר, העטרה גלויה כמעט לגמרי, ורק לצד הרגליים תהיה עורלה חלקית, בילדים אלו על פי רוב אי אפשר לבצע ברית מילה, והברית שלהם מבוצעת בחדר ניתוח כאשר התינוק מגיע לגיל חצי שנה בערך, והיא משולבת יחד עם הניתוח לתיקון מום זה.